Rädda dina golv med en golvslipning

Ett golv håller i mellan 40-50 år; beroende på vilket material det är i, vem som lagt det samt hur bra man skött om golvet i fråga. Det är således en ganska stor investering. Med detta menar vi att många som lägger sina golv ofta använder kostnaden som måttstock och väljer ett billigare golv. Något som i det långa loppet inte ger valuta för pengarna.

Ett klickgolv - som man dessutom lagt själv - spricker ofta, drabbas av bubblor och kan bli skevt. Då man dessutom inte kan underhålla ett sådant på samma sätt som exempelvis en parkett eller ett massivt trägolv så blir man tvungen att byta golvet i fråga. Slår man ut det dyrare parkettgolvet och kostnaden för en sådan över 40 år - ja, då skulle vi definitivt säga att det är ett större värde i ett sådant än i att köpa ett klickgolv. Står du inför att välja golv till din bostad i Stockholm så skulle vi alltså rekommendera ett lite dyrare golv då detta lönar sig i längden.

Just underhållet är viktigt att väga in i beslutet om vilket golv man ska välja. En del av underhållet handlar om golvslipning och detta område ska vi titta närmare på här.

“ Ett nyslipat, äldre trägolv blir ofta vackrare än ett helt nytt golv. Det är redan patinerat och har den varma karaktär som ger bostaden det lyft man vill ha. En golvslipning är dessutom billigare “

Även det mest slitna golv går nämligen att rädda genom en golvslipning - och efterföljande ytbehandling. Detta kostar inte så mycket pengar - men du får i priset ett golv som ser ut som ett nytt; men som fortfarande har den karaktär som ett äldre golv har tillskansat sig. Ett nyslipat golv är ofta vackrare än ett helt nytt golv.

Använd rot-avdraget för din golvslipning i Stockholm

Ska man då slipa sina golv på egen hand? Ja, det är fullt möjligt att genomföra en golvslipning på egen hand. Vi skulle dock vilja rada upp några punkter som istället kan peka på varför en professionell golvslipning - där du anlitar ett företag i Stockholm (eller var du nu än bor) - kan vara ett bättre alternativ:

  • Du måste hyra maskiner. Det kostar några hundralappar per dag att hyra de maskiner i Stockholm som krävs. Dessa väger dessutom upp till 70 kilo så det kan behövas ett släp för att få hem dem. Bor du i en fastighet i Stockholm utan hiss så har du ytterligare ett problem på halsen.
  • Du måste kunna hantera slipmaskinen. Den stora frågan naturligtvis. Helt lätt är det inte och du har heller ingen tid att träna (om inte du kan göra så där du hyrt maskinen i fråga). Risken är stor att du “tar” för mycket av golvet och att det därigenom blir ett svinn.
  • Du kan använda ditt rot-avdrag. En stor anledning - utöver att din golvslipning förmodligen blir avsevärt mycket bättre - till att välja ett professionellt företag är att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden genom ditt rot-avdrag. Det finns ett stort värde i detta.
  • Ytbehandling och hjälpmed val av sådan. Efter avslutad golvslipning ska en ytbehandling appliceras. Denna ger det yttersta skyddet mot slitage och exempelvis väta. Vilket rum det handlar om spelar en stor roll i valet av ytbehandling och vi anser att många skulle tjäna på att ta professionell hjälp även med detta. Det är heller inte så enkelt att exempelvis lacka eller olja in golvet; det finns en risk att du tar för mycket eller för lite - båda alternativen påverkar både funktion och utseende för ditt golv.
22 Jan 2018