Blogg

Vi bloggar om allt som har med bygg och hemmafix att göra. Här begränsar vi oss inte till mattläggning och badrumsrenovering utan skriver om allt som den som ska renovera huset kan vara intresserad av.

Butiksgolv och rengöring med städmaskiner

28 okt 2017

Ett vackert golv gör en hel del för det första intrycket när man stiger in i en ny butik. Ett väl underhållet golv har lyster och känns lyxigt att gå på. Samtidigt ska det helst ha ljuddämpande egenskaper och kännas skönt att gå på för kunder och inte minst personalen, som ibland rör sig över det timmar i sträck. För att ett butiksgolv ska behålla sin lyskraft och fräschör trots den stora påfrestningen krävs att man underhåller det på rätt sätt redan från att det är nylagt. En bra städfirma vet vilken typ av städmaskin som behövs till vilket golv.

Textila golv

Textila golv har de rätta ljuddämpande egenskaperna och känns dessutom sköna att gå på. Vanligast är att man lägger textilplattor som finns i en uppsjö av mönster och färger. Vill man ha ett riktigt iögonfallande golv kan man lätt göra rutmönster och andra varianter med hjälp av textilplattor. Textilgolv suger dock lätt åt sig smuts och det är viktigt med dagligt underhåll. Dammsugning efter stängning varje dag (här passar robotdammsugare perfekt!), dessutom djuprengöring med ångtvättmaskin ett par dagar i veckan så håller sig textilgolvet sig fräscht.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är uppbyggt av lager av trä, ovanpå det ett ytskikt med aluminiumoxid och överst ett dekorskikt av tryckt papper. Det kan därför imitera vilken golvtyp som helst. Ett laminatgolv är stabilt och tål hög belastning, vilket är bra om det är stor genomströmning av kunder i butiken. Ett laminatgolv får inte utsättas för för mycket fukt, så se till att välja en städmaskin där mängden vatten som används går att reglera

Plastgolv

Ett strukturerat plastgolv är vanligt i butiker, det är skönt att gå på och dämpar ljud på ett effektivt sätt. Dessutom är det tåligt och håller många år med rätt skötsel. Kör man tunga vagnar över golven är plastgolv mindre lämpligt, då de lätt blir missfärgade då. Plastgolv kräver daglig sopning eller dammsugning, dessutom fuktmoppning lokalt där det är extra smutsigt, till exempel vid entrén. En gång i veckan kan man torrpolera med en golvvårdsmaskin; är golven mycket hårt nedsmutsade kan man först spraya med ett golvvårdsmedel och sedan torrpolera. Det är viktigt att alltid använda rena rondeller till städmaskinerna.

Stengolv

Stengolv, framföra allt terazzoplattor och granitkeramikplattor, är också vanliga i butiker. Terazzo består av en gjuten cementpasta uppblandat med exempelvis marmor, som ger en mosaikliknande yta. Granitkeramik har ett mer homogent ytskikt och finns i flera olika nyanser. Stengolv är otroligt slitstarkt men kan kännas hårt att gå på en hel dag. Dessutom reflekterar de ljud och passar därför inte i bullriga miljöer. Man kan också kombinera stengolv med mattor på särskilt utsatta ställen. Ett stengolv är lättskött om man vet vad man ska undvika, till exempel ska man inte använda såpa på stengolv. Vissa kemikalier kan också skada ett stengolv. Det gäller att följa skötselanvisningarna för just det stengolv du har valt. Det går lätt att sopa eller dammsuga av om det dragits in mycket grus och damm, och poleras lätt med en skurmaskin eller ångtvättmaskin.

Hitta en bra takläggare i Stockholm

18 okt 2017

Att hitta en bra takläggare i Stockholm är inte svårt, men det kan vara lurigt att till slut bestämma sig för vem man vill anlita. Det finns många faktorer som spelar in vid en takläggning och priset är inte det enda man bör tänka på. Seriösa takläggningsfirmor ligger förhållandevis nära varandra i pris, så det du bör försöka utvärdera när du letar takläggare är istället bl a bemötande, hantverkskunskap och ambitionsnivå. Vi tänkte gå igenom ett par saker du bör ha klart för dig innan du begär in offerter, detta för att du ska kunna göra en så samlad bedömning som möjligt, och därmed få in tydligare offerter. Vi kommer även att ge förslag på några frågor som du bör ställa till takläggaren innan ni kommer överens om ett pris.

Vad vill du ha hjälp med?

Att lägga om sitt tak är något man behöver göra med jämna mellanrum för att hålla huset i bra skick. Ibland kan det räcka med att bara byta ut tegelpannorna för att ge ett nytt starkt skydd, men fundera även på om det inte kan vara dags att även utföra underarbete och byta isolering. Tänk igenom för- och nackdelar, här kan det även vara bra att tala med takläggarna och lyssna på deras argument för eller emot.

Göra en del av jobbet själv?

Du bör även fundera på om du vill utföra något förarbete själv. Att riva loss det gamla taket och forsla bort det till återvinningen kan spara dig mycket pengar. Det är också förhållandevis enkelt, men slitigt såklart. Om du själv ska ta bort det gamla taket gäller det dock att du med takläggaren kommit överens om en tidsplan så att arbetet med det nya taket kan sätta igång direkt.

Sök efter takläggare i Stockholm

Börja med att söka efter takläggare på nätet. Gå även in på branschsidor och konsumentsidor och jämför omdömen från tidigare kunder. Hör dig för i sociala medier om någon du känner kan rekommendera en bra firma baserat på tidigare erfarenheter. Bestäm dig för minst fem firmor som du tycker verkar bra och som har gott rykte.

Ring runt till de takläggare du valt ut och berätta kort om vad du vill ha hjälp med och om de har möjlighet att hjälpa dig inom den närmaste framtiden. Kolla även att de har F-skatt och om priset på offerten kommer att vara inklusive moms. I de allra flesta fall är svaret ja på båda frågorna, men det är lika bra att fråga redan i ett tidigt stadium, det händer att företag är otydliga i sina offerter och det är skönt att veta säkert vad som gäller. Hör dig även för om det finns möjlighet till ROT-avdrag på arbetskostnaden.

Begär in offerter

Skriv sedan till de takläggare som du tycker gett det bästa intrycket och beskriv detaljerat när och hur du vill ha hjälp. När du får in offerter kan du ta bort dem som lagt ett pris som är betydligt högre eller lägre än konkurrenterna. Ett för högt pris motsvaras oftast inte i kvalitet eller arbetsinsats, och ett för lågt kan tyda på en oseriös aktör. Gör en samlad bedömning av bemötandet, engagemanget, omdömena och priset.

När du valt en takläggare som du tycker verkar bra är det viktigt att veta säkert vad du betalar för, om de kan lämna garantier på jobbet, hur länge taket beräknas hålla och sådana saker. Ni bör även komma överens om att låta en oberoende besiktningsman besiktiga taket när de är klart, annars kan det vara svårt att veta om takläggaren gjort ett bra jobb.

Heltäckningsmatta eller vanliga mattor?

28 sep 2017

Heltäckande mattor är ett evigt diskussionsämne. Få inredningsdetaljer är så hatade - och älskade.

Många tycker att det handlar om en relik från 1970-talet och det mest ofräscha och opraktiska man kan tänka sig. Medan andra, som oftast inte upplevt en inrökt heltäckningsmatta i en murrig gillestuga, tycker att det är en fantastisk golvlösning och framtidens melodi.

Båda har fördelar

Båda sidorna har sina poänger. Förra svängen blev heltäckningsmattor så stora att utvecklingen inte riktigt hängde med. Kvaliteten var inte hög nog helt enkelt och vissa vävar klarade inte av den dagliga nötningen. Detta gjorde att intresset föt heltäckande mattor så småningom svalnade. Många återgick till att använda de enklare, smidigare och varierade traditionella mattorna istället.

Men idag är situationen en helt annan när det handlar om heltäckningsmattor. De sämre kvaliteterna har konkurrerats ut på en tuff marknaden och nya material med suveräna egenskaper har tillkommit.

Fibrer motverkar det statiska

De nya materialen innebär en rad fördelar. Fibrer som motverkar statisk elektricitet vävs numera in i heltäckningsmattorna, och dagens mattor är därför betydligt lättare att renhålla. Att de är mer slitstarka och lättare att lägga är andra stora fördelar med dagens heltäckningsmattor.

En stor fördel med traditionella, bara delvis täckande mattor, var flexibiliteten. Tröttnar man så är det enkelt att kasta dem eller bära upp dem på vinden och skaffa undan. Rengöringen är också smidig och enkel med en “vanlig” tygmatta. Ut och piska och skaka den en stund och så var dammet borta. Dessutom är storleken en fördel, en traditionell matta går att få i stort sett vilken storlek som helst och går att passa in i de flesta rum.

Stor materialmässig utveckling

Men där har utvecklingen gått snabbt när det handlar om heltäckningsmattor. Idag går det att beställaspecialmåttade mattorfrån de flesta stora mattillverkarna, vilken ger stora möjligheter till variation. En måttbeställd matta är en utmärkt variant när ingen av standardstorlekarna passar. du kanske har en riktigt stor soffa som behöver en stor fin matta för att komma till sin rätt ordentligt eller du kanske behöver en matta till konferensbordet. Idag kan man måttbeställa heltäckningsmattor i stort alla storlekar. De går att få snyggt skurna i kanterna, och till och med runda kanter går bra.

Nej, du behöver inte få obehagliga associationer till 70-talets cigarettbrända och skitiga heltäckningsmattor. Dagens krypvänliga heltäckningsmattor är något helt annat och ett fullgott alternativ till ryamattan.

Lägga in heltäckningsmatta – så gör du

22 sep 2017

Heltäckningsmattor blir allt vanligare i Stockholm. Många har insett fördelarna med ett varmt, tyst och miljövänligt golv, som numera dessutom är lätt att göra rent. Heltäckningsmattor låter dig skapa din helt egna stil i din lägenhet med en myriad av färger och strukturer, eller, om du så vill, en sober lyxig air för ett stilrent hem. Du måttbeställer enkelt en heltäckningsmatta på nätet och får levererad till hemmet. Vill du ha hjälp finns någon av Stockholms alla golvläggare till din tjänst ett telefonsamtal bort, men det är faktiskt ganska enkelt att lägga in en heltäckningsmatta själv, bara man är noggrann. Här beskriver vi hur du ska göra.

Vad du behöver

Förutom mattan kommer du att behöva dubbelhäftande tejp, en mattkniv och någonting att pressa ut mattan med, exempelvis en spackel eller en brädbit med lite tyg runt.

Mät rummet

Börja med att mäta upp rummet så att du vet hur stor mattan ska vara. Mät på flera ställen, eftersom väggar oftast inte är helt raka. Skriv upp måtten där golvytan är som störst.

Välj och beställ

Nu ska du välja en matta som passar dig. Många matthandlare har hela sitt sortiment online och du kan i lugn och ro söka bland hundratals mönster och färger. Det går även bra att beställa hem provbitar att känna på. När du bestämt dig anger du dina mått. Lägg på 10 cm åt alla håll på rummets dimensioner. Detta är för att du vill ha en så kallad skärmån, dvs att du kan skära till det sista av mattan när du lagt den på plats. Heltäckningsmattor säljs på rulle och bredden är oftast 400 cm, men matthandlaren skär till den efter dina önskemål.

Förbered noga

Har du inte redan avlägsnat eventuella golvlister så börjar du med det. Dammsug sedan och tvätta golvet så att det är helt fritt från smuts. Var extra noga längs med väggarna där du ska tejpa, annars kan det hända att tejpen lossnar, och därmed mattan. Sedan fäster du dubbelhäftande tejp i golvet längs med alla väggar. Var noga med att komma så långt in mot väggen som du kan. Du ska inte ta bort skyddsfilmen från tejpens ovansida än. Har du ett stort golv kan du dra några remsor tvärs över golvet också för bättre fästförmåga.

Lägg dit mattan och pressa ut

Nu rullar du ut mattan i rummet. Om väggarna är helt jämna kan du testa att lägga mattan mot en lång- och en kortsida så slipper du skära mattan där. Men är det ojämnt måste du lämna skärmån. Var noga med att du lägger ut mattan helt rakt så att fibrer eller mönster inte hamnar snett och ger rummet ett skevt intryck. Sedan tar du bort skyddsfilmen från tejpen (har du lagt tejp tvärsöver rummet tar du så klart bort den skyddsfilmen innan du rullar ut mattan) och pressar ut mattan från mitten och utåt mot väggarna. När mattan är utpressad tar du ett extra varv vid väggarna och ser till att trycka ner mattan i vinkeln mellan golv och vägg, ner mot tejpen. Därefter skär du med mattkniven i vinkeln så att du får ett rakt snitt runt om hela rummet. Avsluta med att sätta tillbaka eventuella golvlister.

Som du ser går det lätt och smidigt att lägga in en heltäckningsmatta, så gillar du hemmafix är det bara att skrida till verket. Är du osäker på din förmåga går det dock snabbt och relativt billigt att anlita en golvläggare för jobbet.

Parkettslipning – göra det själv eller anlita hjälp?

17 aug 2017

En parkettslipning är ett projekt som kan vara tungt att göra på egen hand. Samtidigt har man möjlighet att spara en hel del pengar genom att ta sig an jobbet själv. Å andra sidan behöver det inte bli alltför dyrt att anlita en golvläggare för jobbet tack vare rotavdraget.

Oavsett vem som gör är det är parkettslipning, bara den utförs rätt, ett effektivt sätt att ge hela bostaden ett lyft. Täcker din parkett stora delar av golvytan i lägenheten kommer effekterna att bli särskilt stora. Golvet ser i princip ut som nytt efteråt.

För- och nackdelar med att göra det själv

Den största fördelen med att göra en parkettslipning själv är givetvis ekonomisk. Att anlita en firma för att jobbet kommer att kosta flera tusen mer än om du gör jobbet på egen hand. Samtidigt gäller det att görs rätt, och utan förkunskaper kan kostnaderna lätt sticka iväg om alltför många misstag görs under processen.

Men nackdelarna är också tydliga. Du kommer att behöva skjuta en ca 75 kilo tung golvslipmaskin framför dig i flera dagar om parketten är stor. Det här kan både vara ett tungt och ett monotont arbete.

Gör man sin parkettslipning tillsammans med någon man tycker om kan det dock bli ett trevligt projekt att ta sig an. Ytterligare en fördel med att göra ett dylikt projekt själv är den sköna känslan man får när jobbet är klart.

För- och nackdelar med att anlita hjälp

Den största nackdelen med att anlita en firma är att det givetvis blir en hel del dyrare än att göra det själv. Nu är det inte bara material och maskiner som ska betalas, utan även hantverkarnas arbetskostnader. Just arbetskostnaderna kan dock dras av genom rotavdraget. Med tanke på att arbetskostnaderna ofta är den största delen av fakturorna för dessa typer av jobb, kan priset för en parkettslipning sänkas rejält genom att helt enkelt utföra den på egen hand.

Men givetvis finns det fördelar med att göra det också. En parkettslipning är ett ganska tung jobb som många gärna betalar för att få slippa göra själva. Har man dessutom inga förkunskaper är risken överhängande att någonting blir fel under processen. Utan tidigare erfarenhet krävs det alltså att man behöver läsa på lite grann, hyra maskiner och göra andra förberedelser. Sammantaget blir en parkettslipning tids- och energikrävande. Med tanke på detta är det inte så konstigt att många väljer att anlita en firma för jobbet.

En annan fördel med att låta en firma göra jobbet är att du får tid över till annat. Om du istället kan sätta dig ner och jobba de timmar som du egentligen skulle ha slipat golvet, blir det sannolikt en mycket billig affär. Även om man går och gör någonting annat istället för att jobba, är det tid som många är beredda att betala en hel del för. 

Så hittar du golvslipning i Täby

18 jul 2017

Man ställs ofta inför en rad beslut och osäkerheter när man ska anlita en firma för att utföra en tjänst i ens hem. Som tur är finns det flera knep man kan ta till för att hitta alla de firmor som finns i sitt närområde. Även om Täby har ganska många invånare, är det inte särskilt stort jämfört med närliggande Stockholm. Att snabbt få en överblick över det utbud som finns i Täby är alltså inte särskilt svårt.  

Hör runt bland vänner och bekanta

Om du precis har flyttat till Täby, och ännu inte känner så många, kanske det här blir lite svårt. Som regel är det dock mycket effektivt att fråga vänner och bekanta om hur tjänsteutbudet ser ut i närområdet. Särskilt effektivt blir det om du använder dig av sociala medier när du frågar. Kanske har du en gammal vän som också har flyttat till Täby och som kan rekommendera dig en bra firma för golvslipning?

Fördelen med detta är, om du litar på den som rekommenderar dig golvslipningen, att du kan känna dig trygg med att anlita just den aktören. Om firman har gjort en bra golvslipning hos din vän, är sannolikheten stor att de även kommer att göra det hos dig.

Passa på att fråga vännen om de saker som du tycker spelar roll för utförandet. Var de i tid? Var de trevliga och svarade på frågor om han eller hon var osäker på något? Frågar du firman är risken givetvis stor att du får ett partiskt svar – din vän bör dock kunna förhålla sig objektiv i frågan.

Använd en offertsida

Offertsidor är mycket effektiva för att snabbt få en överblick över det tjänsteutbud som finns i ett särskilt område. Gå helt enkelt in på en offertsida, skriv något i stil med ”Golvslipning Täby” och skicka in din uppdragsbeskrivning. Sedan behöver du bara vänta några dagar innan du får flera svar från aktörer som kan tänka sig att utföra jobbet.

Det här kommer med många fördelar. Den största är kanske att du snabbt får en känsla för vad du ska betala för jobbet. Kanske är det någon firma som utmärker sig som särskilt dyr i förhållande till de andra? I sådana fall kan du helt enkelt utesluta den ur processen och fortsätta jämföra de billigare prisförslagen. En annan fördel är att det inte är vem som helst som kan ansluta sig till seriösa offertsidor. Det är självklart ingen garanti att jobbet blir bra gjort bara för att de är anslutna till en offertsida, men åtminstone sållas de mest oseriösa firmorna som gör golvslipning bort.

Måste jag anlita en firma för att renovera badrum i Stockholm?

18 jun 2017

Att renovera badrum tar tid och ofta betydligt längre än vad man först har räknat med. De flesta privatpersoner som står inför att renovera sitt badrum har nämligen ofta kanske sett något program på Tv där en känd person åker runt och renoverar olika människors hem – något som ser väldigt enkelt ut. Det man då inte tänker på är att man dels ser en klippt version och dels inte tänker på att denna person ofta har ett helt team stående bakom kameran – redo att hjälpa till med att renovera detta badrum.

Har du själv en bostad i exempelvis Stockholm så ska du veta att det alltså kommer att ta betydligt längre tid än vad du räknat med då du exempelvis sett Martin Timell på tv – att renovera badrum är en svår konst som- tyvärr – inte alla klarar av. För att renovera ett badrum i ditt hem i Stockholm så handlar det ju nämligen dels om att själva arbetet måste göras – här menar vi att kakla, måla, täta och riva ut skåp – och dels också att allt material måste komma på plats. Vi tog här Stockholm som exempel då det är i den staden som det – logistiskt sett – är svårast i och med den rådande trafiksituationen och att frakta allt via tunnelbanan är defintivt inget alternativ. Har man dock tillgång till en skåpbil, har gott om tid och kunskap så visst – då kanske man själv kan renovera badrum i Stockholm.

Annars bör man nog låta bli och istället anlita en firma som tar hand om detta och istället ägna sig åt något annat. Att se exempelvis Martin Timell på tv ger nämligen ingen rättvis bild över hur omfattande och tidskrävande det faktiskt är att renovera ett badrum i Stockholm och detta kan man ju tycka vad man vill om – här handlar det nämligen mest om tittarsiffror än att hjälpa folk att skaffa sig kunskap.

Anlita en professionell firma att renovera badrum i Stockholm

Man ska alltså snarare som privatsperson allstå ta ett steg tillbaka och istället anlita en firma som sköter det här med att renovera badrum. Visst, man kan ju hjälpa till med att exempelvis riva ut innan ochkanske göra det grova jobbet själv – men då det handlar om att kakla och annat så är professionell hjälp att föredra.

Här har också ovanstående tv-program ställt till det lite – att kakla må nämligen se lätt ut men är ett jobb som är väldigt svårt i verkligheten. Det här har visat sig främst i Stockholm där företag nästan uteslutande får åka runt och korrigera dåliga jobb utförda av privatpersoner som gett sig på att själva renovera badrum och alltså kaklat både snett, skevt och vint med vattenskador som följd. Och då har vi inte ens nämnt hur kaklet ser ut rent estetiskt...

Att renovera sitt badrum ska vara något som ger njutning i slutändan och inte ett projekt som visar sig omöjligt – då är nämligen risken stor att det kommer ett annat tv-program och knackar på dörren i Stockholm. Nämligen Arga Snickaren.

Här kan du läsa mer om hur en professionell badrumsrenovering utförs: http://www.renoverabadrumstockholm.com/.

Professionell rivning är bra för miljön

19 feb 2017

Ett problem som ofta dyker upp i samband med renoveringar är att privatpersoner ofta inser att det även måste genomföras en rivning innan man kan sätta igång. Det vill säga; det är lätt att bli förblindad av att äntligen få sätta igång – har man en längre tid drömt om att få genomföra en badrumsrenovering i sitt hem så är det också en sådan som man primärt vill göra. Man vill installera duschen, man vill sätta upp det nya handfatet och man vill få de snygga klinkers man valt på plats – men för att kunna gör allt detta så måste en rivning genomföras.

En rivning som i ska kanske inte låter som någon större svårighet, men som i själva verket ställer väldigt höga krav både på logistiken samt ur en miljöaspekt. Bor du i en lägenhet i Stockholm som ligger på ett högre plan i en fastighet så är det lätta att förklara vad vi menar rent logistiskt. Du kan knappast genomföra en rivning och frakta allt avfall via hissen eller trapporna; nej, här måste man i de flesta fall använda sig av maskiner – lyftkranar eller skylift - för att ta allt via husets utsida. Kort sagt; en rivning kräver ofta professionell hjälp – åtminstone om man talar om bostäder likt den i Stockholm vi ovan hade som exempel.

Miljön då – hur kommer den aspekten in i bilden vid en rivning? Jo, dels för att man måste vara väldigt noggrann vid sortering och veta vilket material som hör hemma var. Att addera här olika typer av skadligt material som kräver speciell hantering.

Dock; vi vill även slå ett slag för en annan del av miljön som kommer i samband med en rivning. Om du i Stockholm genomför denna badrumsrenovering och vill installera en duschvägg där ditt gamla badkar stod – var gör du av badkaret i fråga?

Återvinning sker vid professionell rivning

Återvinning är en stor del av rivning och det vi menar här är att det du inte har någon nytta av kommer att fylla en stor funktion någon annanstans. I ett badrum eller i – framförallt – ett kök finns det massor av material och vitvaror som kanske fungerar korrekt; men som inte passar till den nya designen.

Genom att anlita profssionell hjälp vid sin rivning så säkerställer man också att dessa saker kommer till nytta hos någon annan familj i Stockholm. Man tar del av ett kretslopp och man gör miljön en väldigt stor tjänst genom detta.

Vad kostar trapphusmålning?

27 dec 2016

Det billigaste sättet att få trapphuset målat är att köpa in allt material själv och genomföra jobbet på egen hand. Det är inte speciellt svårt så länge som det inte är högt i tak, svårt material att måla på eller att särskilda krav måste vara uppfyllda. Samtidigt bör man väga detta mot kostnaden för att anlita en målare. Bland annat påverkar följande hur hög kostnaden blir:

Yta – Hur lång tid det tar att måla (per kvadratmeter) beror delvis på material och hur lättillgänglig ytan är. Men en riktlinje kan vara att en målare klarar av att hantera 5kvm per timme. Kostnaden per timme varierar mellan 300-500kr timme. Framförallt är det dyrare i storstadsregioner.

Mönster – Är det en enda färg som ska målas går det betydligt snabbare än om mönster ska målas på olika sätt. Samtidigt kan det vara värt att investera i ett trapphus som välkomnar besökarna med mer än bara enfärgade väggar. Är det en större bostadsrätt blir inte kostnaden per hushåll speciellt stor om man delar på det.

ROT – Målning är en av de tjänster som kan utnyttjas inom ROT-avdraget. Det innebär att man får dra av 30% av arbetskostnaden upp till 50.000kr per år och person. Är det två vuxna personer i hushållet kan därmed 100.000kr dras av via ROT-avdraget. Är det däremot en förening, organisation eller ett företag får detta avdrag inte genomföras. Som bostadsrättsförening är det alltså inte möjligt att få ROT-avdrag.

Så pressar du priset

Jämför offerter – Kontakta alltid ett flertal företag och be om offert på arbetet. Detta åtminstone om det är ett lite större arbete som kommer att ta ett par dagar att genomföra. Be dem komma ut och se på projektet och att var noga med att de lämnar in en skriftlig offert.

Mer arbete? – Är det en mindre trapphusmålning som ska göras kan det vara svårt att hitta hantverkare som vill ta på sig uppdraget. Det är helt enkelt inte lönsamt för dem att åka ut och titta på ett projekt som sedan bara tar en halv dag att genomföra. För att kompensera tid för att skriva offerter, resekostnad m.m. kan priset då bli ganska högt. Se över ditt behov av andra måleriarbeten och lägg ihop dessa till ett större arbete. Då kommer fler bli intresserade och priset bättre.

Lägg över kostnaden på medlemmen – Eftersom bostadsrättsföreningar inte får göra ROT-avdrag kan det vara en fördel om kostnaden istället kan förläggas på varje medlem. Detta gör att varje person får betala en egen faktura och att ROT-avdraget kan utnyttjas. Vill sedan föreningen ersätta medlemmen för sitt utlägg kan detta ske i efterhand.

Hitta en målare med bred kunskap

4 dec 2016

Svenska målare har generellt sett ett väldigt bra rykte – även utomlands; något som bevisas av att fler och fler målare får jobb i andra länder. Men; för den sakens skull så måste man ändå som kund vara medveten om att det finns en ganska stor variation i kunskap och i kvalitet mellan olika målare och särskilt tydligt blir detta i större städer där ett större utbud av målare finns.

Ska du exempelvis måla om ditt hus på Lidingö så är rådet att du undersöker lite innan du anlitar en målare; kolla lite kring referenser, se vilken prisbild han ligger och kolla om han avlagt sitt gesällprov och således har ett yrkesbevis. Rena säkerhetsåtgärder som kommer att ge dig ett bättre jobb i slutändan. Dock; och här kommer det viktiga – vad är det du ska måla på Lidingö?

Handlar det om ett rent fasadmåleri  så räcker det med ovan nämnda undersökning – gäller det något mer avancerat så bör du vara mer noggrann. Vi kan säga att du ska måla om en vägg enligt ett specifikt mönster; ett mönster som du sett i en inredningstidning och som du nu vill ha i ditt vardagsrum på Lidingö.

Dekorationsmåleri kräver speciell kompetens

Här ska inte vikten av rätt målare underskattas. Dekorationsmåleri kräver extra skicklighet och därför så bör du aktivt söka efter en målare som behärskar denna svåra konst. Att addera till den undersökning vi föreslog ovan så bör även bilder inkluderas.

Det vill säga; den målare du ska anlita för ett dekorationsmåleri ska kunna visa upp flertalet referensbilder och du kan med fördel – och för att känna dig extra säker - även ringa de kunder där dessa är genomförda. Kort och gott: för att hitta en kompetent målare inom en specifik nisch som exempelvis dekorationsmåleri så får man anstränga sig lite extra och man får även vara beredd på att öppna plånboken lite mer. Vill man ha ett riktigt fint resultat så får man också betala extra.

Men, som sagt, vid vanliga målarjobb – en fasad, en färgsättning på en vägg eller exempelvis tapetsering – så kan man ringa några referenser och lita på att den målare man anlitar håller god kvalitet.

Läs mer här: www.målarelidingö.nu.

Försköna ditt hem med hjälp av en golvläggare

22 nov 2016

Att börja från grunden är något som vi alla – i olika sammanhang – fått förklarat för oss och som gäller som något enbart positivt och som är användbart inom i stort sett alla områden och situationer. Det här gäller även i ditt hem!

Det vi tänkte titta lite närmare på här gäller nämligen den stora trend om inredning som kommit under senare år och där vi en större omfattning väljer att renovera, förändra och försköna i våra hem.

Något som naturligtvis har en förklaring i att det blivit billigare att göra så. Ska du exempelvis göra om i ditt hem så kommer du att kunna anlita en professionell yrkesman för detta – en snickare, en målare, en rörmokare eller en plattsättare – och dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration och få summan tillbaka på din skattsedel. Detta enligt det generösa rot-avdraget och naturligtvis så har detta kommit att öppna många plånböcker och att denna skattesubvention ligger bakom många renoveringar går inte att förneka.

Vi säger här att du ska renovera i ditt hus – men du vet inte riktigt vart du börja; allt du vet är att du på ett snabbt sätt vill nå en förändring. Du har kollat att du är berättigad att använda rot-avdraget genom att logga i på Skatteverkets hemsida och frågan är här: vart ska jag börja – vilken yrkesman ska jag anlita?

En golvläggare är den första du ringer

Ja, och här går vi tillbaka till textens början: du ska börja från grunden och du ska anlita en golvläggare. Golvet är nämligen något som kan förändra ett helt boende och genom att låta en golvläggare lägga ett nytt sådant så kan du på ett effektivt – och prisvärt – sätt få ett nytt hem.

Många glömmer tyvärr bort golvet – det ligger där och man tar det för givet; men faktum är att det påverkar mer än vad man tror och att en golvläggare ofta är det första numret man ska ringa om man tröttnat på sitt boende och vill få till en nystart rent estetiskt.

Märk väl här – en golvläggare behöver inte lägga in ett helt nytt golv; det kan räcka med att han slipar dina befintliga och då kommer du väldigt mycket billigare undan. Kort sagt, börja från grunden vid din renovering och ring en skicklig golvläggare i den stad du bor i. Här kan du läsa mer om golvslipning

Kolla ventilationen hemma

25 aug 2016

En svag ventilation i hemmet påverkar de boende på många plan. För det första blir det givetvis svårare att trivas i ett dåligt ventilerat hur eller lägenhet. Dålig ventilation kan leda till huvudvärk och allmänt dålig inneluft, som man känner är unken.

För det andra kan det också påverka ekonomiskt i det långa loppet. Om inte ventilationen fungerar som den ska kan detta leda till fuktskador på huset. Fuktskador som kan bli riktigt dyra att åtgärda. Sen kan det också leda till ökade energikostnader för husägaren generellt sett.

Ett annat problem som dålig ventilation kan leda till, förutom fuktskador, är högre radonhalter. Ett hus med höga radonhalter är givetvis inte särskilt eftertraktat, och det kan dessutom leda till allvarliga skador på hälsan.

Viktigt med god ventilation

Det påverkar än mer negativt om det är flera boende i huset. Detta eftersom ventilationen just är till för att byta ut förorenad luft mot fräsch luft. Vad kommer förorenad luft från då? Det kommer just från vardagliga hushållssysslor, så som att laga mat eller från tvättmaskinen. Förekommer det dessutom tobaksrök i huset blir detta än mer påfrestande för de boende.

Ett vanligt tecken att hålla utkik efter är kondens på husets fönster. Kondens på fönster kan nämligen innebära just att ventilationen inte fungerar som den ska.

Åtgärder att vidta

Vilka åtgärder man bör vidta vid dålig ventilation beror på många saker. Bland annat beror det på vilken typ av ventilationssystem man har. En vanlig typ är ett så kallat mekaniskt ventilationssystem.

I sådana fall är det mycket viktigt att se till att se över, samt göra rent, kanalerna. Dock finns det inget särskilt krav på detta i dagsläget egentligen. Anledningen till detta är det ligger i husägarens intresse att ha en god ventilation i huset. Krav fanns tidigare på detta, men togs bort.

Tips på hur man håller en god ventilation

Det finns en del saker man kan ha i åtanke för att ha så god ventilation som möjligt i huset.

  • En viktig sak att se till är att de ventiler som finns för till- och frånluft inte är stängda. De ska vara öppna, annars kan inte gammal luft vädras ut och fräsch luft kan inte tas in.
  • Det är även viktigt ekonomiskt sett att ha en god ventilation. En dålig ventilation kan leda till högre energikostnader generellt sett. Det kan också leda till fuktskador som är mycket dyra att åtgärda.
  • Rengör filtret i fläkten över spisen. Den här bör rengöras mer än vad man skulle tro. Helst bör det göras rent minst en gång i månaden då fläkten snabbt täpps igen av fett och smuts.