Blogg

Vi bloggar om allt som har med bygg och hemmafix att göra. Här begränsar vi oss inte till mattläggning och badrumsrenovering utan skriver om allt som den som ska renovera huset kan vara intresserad av.

Golvet spelar stor roll i hur ditt hem i Stockholm ser ut

18 jan 2018

Golvet spelar en stor roll i hur ditt hem upplevs. Ett slitet golv kan göra att exempelvis vardagsrummet i din bostad i Stockholm upplevs som ostädat, som mindre ombonat och som lugubert - trots att du valt fina designmöbler och möblerat dessa med stor omsorg. Det trista är att ett slitet golv sällan blir mer inbjudande av städning heller; det kan nyligen ha dammsugits och torkats, men ändå kännas väldigt sunkigt. 

Att golvet i fråga slits är heller ingenting konstigt. Du går dagligen på det, dina barn leker på golvet, du ställer tunga möbler på ytan, du kanske tappar något, stolar skrapar ytan och så vidare - helt klart är golvet den yta inomhus som får stå emot mest slitage på en daglig basis. 

Överväg en golvslipning framför ett byte 

Då ditt golv är slitet, nött och fult så ställs du primärt inför två stycken alternativ. Det ena är att byta golv. Något som förvisso fungerar - men som kostar mycket pengar och som dessutom sällan blir så bra som man tänkt sig. Menas här: det tar ofta lång tid innan ett golv “satt sig” och skaffat sig en patina som därefter färgar av sig på hela bostaden. 

“Genom en golvslipning så bibehåller golvet sin naturliga skönhet. Ett äldre trägolv har satt sig och har skaffat sig en patinering som ett nyare golv inte har. En golvslipning tar fram det bästa ur ett golv igen“ 

Det andra alternativet är därför - om det är möjligt - bättre, enligt oss. Ett alternativ som stavas golvslipning och som har många fördelar. Dels så är en sådan betydligt billigare - i synnerhet om man inkluderar rot-avdraget och drar av 30% av den totala arbetskostnaden - och dels så behåller man genom en sådan den naturliga skönhet som finns. Ett golv blir vackrare med åren; det sätter sig, det får en härlig patina och det blir mer levande - genom en golvslipning så tar man bort det översta lagret  och tar därmed fram den skönhet som finns under. 

"Skönheten förstärkts ytterligare av den efterföljande ytbehandlingen. Utöver skydd så skänker exempelvis olja även värme, ger lyster och får golvet att kännas som nytt igen"

En skönhet som sedan förstärks ytterligare av ytbehandlingen som sker efteråt. Ytbehandlar du exempelvis ett trägolv i vardagsrummet i Stockholm med olja så får du fram en värme, en lyster och ett golv som känns som ett nytt - men med fördelarna det äldre golvet har. 

Undersök möjligheterna för en golvslipning 

Nu är det inte alla golv som går att slipa. Dels så fungerar de nyare, så kallade, klickgolven sällan bra. Det finns vissa modeller som fungerar, men generellt: nej. Dels så måste det också finnas slipyta på golvet i fråga. Är ditt golv slipat väldigt många gånger så kanske det inte fungerar med en golvslipning. Där blir ett byte nödvändigt. 

Det bästa sättet att ta reda på om det är möjligt att slipa golven är att kontakta en firma inom golvslipning i Stockholm och låta rena fackmän göra en bedömning. Läs mer här om golvslipning i Stockholm: golvslipningstockholm.biz.

Lätt att rengöra plastmattor

11 jan 2018

Utvecklingen på plastmattor går otroligt snabbt. Då det kommer till plastgolv använder man inte samma plastliknande material som man gjorde för, säg 30 år sedan. Plastgolven som tillverkas idag får en helt annan elasticitet, jämfört med för några decennier sedan. För 30 år sedan var plastgolven, visserligen tåliga, men ofta var färgerna oattraktiva och efter några års användning började plasten spricka. Dagens plastgolv är lika tåliga som sina föregångare men är vackrare, har finare färger. Du slipper repor (i parketten) och repor i klinker, att fogen lossnar och så vidare. Med plastgolv får du hållbarheten som är lätt att rengöra även med en skurmaskin. Dem kan du läsa om på http://www.skurmaskin.se.

Plastgolv i offentliga miljöer

Just därför är det vanligt att man lägger plastgolv i offentliga miljöer som i affärer och andra ställen. Har du en riktigt bra plastmatta är den lätt att rengöra. Då kan du använda en av dessa maskiner för bästa resultat.

Bergflooring

Har golvplattor i plast. Passar kanske inte riktigt i vanliga rum inomhus, mer i garage, källor, verkstäder, balkonger och altaner. Däremot har de parkettgolv som man kallar klickgolv, i färdiga rutor som du lägger tätt tillsammans och som hakar i varandra.

Tarkett

Tarkettt är kanske den bredaste golvtillverkaren som både gör mattor i trä, vinyl, laminat och för våtutrymmen. Vissa av deras golv är nytolkningar av gamla golv, som deras golv i holländskt rutmönster med hårdvaxolja och lack.

Forbo

Har funnits sedan 1896 och gjorde de första linoleummattorna i Värmland. Idag gör de fortfarande mycket golv i linoleum men även i vinyl, textilgolv, nålfilt, designplattor (återvunnet material), flatvävt golv som ser ut som en heltäckningsmatta men med mycket liten lugg.

Plastgolv tåliga och lätta att rengöra

Golv i offentliga miljöer behöver rengöras så gott som dagligen. Det innebär en väldig slitning på golvet. Då gäller det att golvet tål att rengöras så ofta. Dessutom bör man välja en skurmaskin som inte sliter onödigt mycket på golvet. Det finns olika skurmaskiner som sliter på golv olika mycket. Många är alltför stora och onödigt förslitande av golv. Sedan finns det effektiva med små och smidiga skurmaskiner som är försiktiga med plastgolvet.

Man brukar välja storlek utifrån ytan som ska rengöras; ju större yta desto större skurmaskin. Här kan du även välja skurmedel som är mer eller mindre skonsamt mot golvet. Man kan även välja tvätt- och skurmedel som är miljövänliga. De moderna plastgolven uppvisar allt större variation i färger, material och yta. Man kan välja hela mattor, eller delar som man enkelt monterar själv.

Kontakta en elektriker – dra inte elen själv

1 jan 2018

Att det under senare år kommit fram väldigt stora problem där man ser att privatpersoner drar sin egen el är något som måste upphöra. Skadorna kan sträcka sig från allt till bränder och till att folk faktiskt dör. Så kallad ful-el (som det kallas då privatpersoner på egen hand drar el) är ett större problem än vad man kan tro.

Det som kan verka förmildrande i detta är att det i många fall inte är ett medvetet val; istället så handlar det om att man inte vet bättre. Det här kan innebär att en privatperson i Stockholm köper en bostad och där han vill förändra lite i sitt badrum – något som innebär att han vill koppla in en tvättmaskin och sätta in golvvärme; vanliga projekt som man kanske tror är något som man dels tror att man kan göra och dels också tror att man får göra. Vi kan här säga följande: gäller det el och olika installationer så behövs det i nio fall av tio att man kontakta en elektriker. Utgår man från det så gör löper man heller ingen risk frö d fruktansvärda skador som kan komma av denna ful-el.

För – vi återgår till personen som dragit sin egen el till tvättmaskin och för golvvärme; hur tror vi att ett försäkringsbolag agerar om det skulle börja brinna? Det som sker här är att om undersökningen som de genomför skulle visa att en brand kommer från felaktigt dragen el så vill de först veta vilken elektriker som ligger bakom och då det visar sig att någon sådan inte finns; ja, där kan man också dra sina egna slutsatser om vad som händer.

Varför drar då privatpersoner el på egen hand trots att riskerna är så stora? Ja, till mångt och mycket så handlar det om – som vi sa, okunskap – och i många fall så handlar det om att man vill spara pengar. Man anser – felaktigt, något vi ska återkomma till – att en elektriker är dyr att anlita och att man kan spara pengar på att göra jobbet själv.

En elektriker är billig att anlita

Först och främst här; en elektriker – oavsett om denne är verksam i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – erbjuder tjänster som omfattas av rot-avdraget och det innebär att man kan dra av 30% av dennes arbetskostnader.

Nummer två – en elektriker i Stockholm där erbjuder ofta betydligt lägre priser än i övriga Sverige och detta är något som beror på den enorma konkurrens som finns där.

Mannen vi hade som exempel kan således dels använda rot-avdraget för en elektriker och han kan dessutom använda sig av den rådande konkurrensen för att ytterligare pressa priset nedåt. Att det skulle vara dyrt med en elektriker stämmer, helt enkelt, inte.

Mer infowww.elektrikerstockholm.nu.

Golvslipning – efterbehandling

18 dec 2017

Hur gör man för att ge sitt trägolv sin forna lyster efter en golvslipning, och hur mycket kan man påverka golvets utseende genom val av efterbehandling? I Stockholm finns många hantverkare som utför golvslipning och ofta erbjuder de olika typer av paket bestående av slipning och någon typ av efterbehandling. Det finns många olika vägar att gå, kanske vill man återställa golvet till något som liknar originalskicket eller så vill man ha en helt ny känsla i rummet. En golvslipare kan komma med rekommendationer och visa exempel på golvtyper men valet är helt upp till dig.

Väljer du att slipa golvet själv är det också bra att ha koll på vilken efterbehandling som ger vilken effekt. Det vanligaste är att bara lacka och slipa i några lager för att få den klassiska hårda lackytan, men det finns som sagt fler möjligheter att påverka golvets utseende.

Lacka

Att lackera golvet är den vanligaste golvbehandlingen efter en slipning. Lackeringen ger en hård och tålig yta redan efter ett par lager. Tidigare användes så kallad tvåkomponentslack för trägolv, det ger en överlägsen hållbarhet. På grund av hälsoriskerna med tvåkomponentslack är det numera bara vattenbaserad lack som får användas. Man kan välja mellan klar och matt lack beroende på vad i golvet man vill framhäva. Den klara lacken ger golvet lyster men vill man hellre att ådringen i träet ska framhävas väljer man en matt lack.

När man lackar häller man ut lack på det dammfria golvet och stryker ut det. Därefter låter man lacken stelna och slipar den sedan och dammsuger. Efter ett par timmar upprepar man processen. Ju fler lager man stryker på desto tåligare blir golvet. Ett lackat golv kräver mycket lite underhåll, regelbunden dammsugning och varsam  våttorkning då och då håller golvet i skick.

Olja

Olja ger en golvyta som liknar den matta lackens. Ådringarna i träet framträder och golvet ger att harmoniskt intryck. Det blir också mjukt att gå på. Oljan tränger ner i träet och skyddar det mot vattenskador.

Ett oljat golv bör oljas in någon gång per år. Dessutom bör smuts och fläckar tas bort så fort de uppstår. I gengäld kan repor och små skador på ett oljat golv försvinna om man lägger en bit fuktat papper över skadan.

Vaxa

Vaxolja är en variant av olja som kräver mindre underhåll än en vanlig oljning. Den skyddar också ännu  bättre mot fukt. Vaxolja kan kombineras med så kallad dekorvax, som läggs på direkt efter slipningen. Dekorvax finns i flera olika nyanser från ljust till mörkt.

Har man trägolv i köket är vax att rekommendera på grund av att det står emot både vatten och fett så bra.

Betsa

Bets färgar golvet samtidigt som det lyfter fram ådringarna på ett vackert sätt. Man kan alltså förändra golvets utseende ganska radikalt utan att ta bort träkaraktären. När man betsar gäller det att arbeta snabbt, annars blir golvet lätt flammigt. Bets ger inte i sig själv en hållbar yta utan bör kompletteras med ett par lager lack.

Som du ser finns det många sätt att påverka ditt golvs utseende efter en slipning. Ta gärna kontakt med en erfaren golvslipning och få rekommendationer för vad som kan passa ditt trägolv, med avseende på ålder, funktion och skick.

Du kan läsa mer om golvslipning hos Wasa Parkettservice.

Måla barnens rum - eller anlita målare

14 dec 2017

I Stockholm bor över 200 000 barn, var och en med egna preferenser och uppfattningar av färg. I deras domän, det egna rummet, har de ofta starka uppfattningar om vad som ska gälla. Att inreda och färgsätta barnens rum är ett roligt projekt som också görs bäst i samråd med barnet. När det sedan kommer till själva målningen är det i regel bäst att barnen inte vistas i rummet. Idag används mest så kallade plastfärger till målning inomhus. Det finns dock mer miljövänliga färger som inte avger några kemikalier. Dessa kan vara svårare att måla med, varför det ibland kan vara klokt att anlita en målare i Stockholm för att få ett bra resultat.

Blanda friskt

Barn är som bekant gladare i färg och stilkrockar än vuxna, så när det gäller att färgsätta barnkammaren kan det vara bra att släppa förutfattade meningar och att bry sig lite mindre om vad man själv tycker passar och vad barnen tycker om. Med detta inte sagt att man helt måste underkasta sig barnets vilja, men att mötas en bit på vägen kan vara en bra utgångspunkt. Barn fastnar ofta för en specifik färg, till exempel rosa, men bara det är rosa spelar nyansen inte så stor roll, och här kan du som vuxen välja någon nyans som du tycker om och föreslå den för barnet.

Barn är heller inte rädda för stilkrockar, och det kan man verkligen utnyttja genom att göra rum i rummet, och dela upp det med färgen på väggarna. Passar också väldigt bra när två syskon ska dela rum. Då kan barnen få välja varsin färg och känna att de verkligen har varsitt område, till exempel där de har sin säng. En tredje färg skulle kunna markera ”neutralt” område där man möts för lek.

Färger som harmonierar

När man planerar rummet med barnen och ska välja färg kan man låta barnen fundera över sina möbler, till exempel sägen eller en bokhylla, och se om de får några idéer på färg utifrån dessa. Ett bra sätt att lära barnen att tänka lite kring hur färger upplevs i relation till varandra. Genom att använda ett ritprogram på datorn (det finns många gratisprogram på nätet) kan man rita upp barnens rum och se hur det tar sig ut i olika färger. Ett mycket bra sätt att visualisera det nya rummet för barnen och en riktig inspirationshöjare.

Work in progress

När det gäller barnrum är det ju också så att man inte ska tänka att rummet nu får sin slutgiltiga inredning och väggfärg som barnet ska ha tills det flyttar hemifrån. Man får tänka på barnens rum som ett pågående projekt som kommer att ändras under årens lopp. Så klart kan man inte måla om varje år, men det räcker oftast att tänka på vad barnet kommer att trivas med för färg i en tre fyra år framåt.

Ofarliga färger

Den vanligaste målarfärgen till innerväggar är akrylatfärg, eller plastfärg som det också kallas. Den är vattenlöslig och anses inte farlig att andas in när den väl torkat. Det är dock en petroleumbaserad produkt som innehåller många ämnen som det kan vara svårt att veta vad de har för effekter. Akrylatfärg är dock lätt att måla med och ger ett bra resultat.

Vill man måla med en färg som man säkert vet är ofarlig och naturlig finns det några alternativ, till exempel naturhartsfärg, kaseinfärg eller limfärg. Dessa färger ställer dock högre krav på den som målar. Vi rekommenderar därför att du anlitar en professionell målare för dessa typer av färger. En bra målare i Stockholm kan dessutom komma med rekommendationer om olika färgtyper och hur de kan brytas för att få den nyans som dina barn önskar sig på väggarna.

Andra projekt på gång? Här hittar du tips och inspiration för alla möjliga typer av måleriarbeten.

Bygga balkong

9 dec 2017

När man vill bygga balkong på sitt hus kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga. Vilken konstruktion ska man använda sig av, och vilka krav ställs på materialet? Behövs bygglov? En balkong höjer värdet och trivselnivån på huset, men det är viktigt att man planerar balkongen noga. Framför allt är det viktigt att den nya balkongen smälter in med huset på ett naturligt sätt. En överdimensionerad balkong kan ta ner intrycket och se märkligt ut.

Ofta har man stor nytta av att ta en promenad i området och se hur grannhusen har löst balkongfrågan. Många husägare har valt att bygga balkong och här brukar finnas goda råd och tips att hämta om man hör sig för.

Att välja konstruktion

Vilken konstruktion man väljer beror mycket på huset. Ofta väljer husägare att bygga balkonger med bärande bjälkar ner mot marken och horisontella bjälkar in mot väggen på vilka man lägger trall, ett så kallat altanbjälklag.

För att beräkna virkets dimensioner och korrekta infästningar krävs att man tar hjälp av en konstruktör vid utformandet av balkongen. Alternativt kan man låta den firma som bygger balkongen göra ritningen. Många entreprenörer erbjuder den typen av helhetstjänster, så kallad totalentreprenad.

Ett annat sätt att bygga balkong är att utgå från betongbjälkar från fasaden, en så kallad frihängande balkong. Det ställer ännu hårdare krav på rätt beräkningar, samt väggens hållfasthet. Man måste alltid utgå från huset man bor i, att enbart följa generella ritningar fungerar inte.

Behövs det bygglov?

I nuläget är svaret ja, det behövs bygglov för att bygga balkong. Skickar man in en noga genomtänkt ansökan där man kan visa på att balkongen blir välbyggd och att den passar väl in med huset och omgivningen brukar det dock aldrig bli problem med att få tillstånd. Men det tar förstås lite extra tid och kostar en slant. Ofta hjälper entreprenören till med bygglovsansökan som en del i den totala tjänsten.

Det har kommit förslag från regeringen om att balkonger ska undantas från bygglovskravet. Anledningen är att det anses ta upp onödig tid hos kommunens handläggare. Än så länge har riksdagen inte beslutat i frågan, men det kan hända att balkonger, fasader och burspråk undantas från bygglovskravet i framtiden.

Ekonomi

Det kostar en slant att låta bygga en balkong. Materialet kostar en del, men framför allt blir arbetskostnaden hög. Du kan dock räkna med att värdet på huset kommer att stiga ganska ordentligt. För många husspekulanter är balkong ett stort plus, och i vissa fall ett måste.

Mäklarsamfundet uppskattar att en balkong i söderläge höjer värdet på ett hus med 10-15%, så i princip kan man alltid räkna med att man i slutändan får tillbaka de pengar man spenderat. Alla förbättringskostnader på huset kan dessutom dras av från reavinsten om man säljer huset inom fem år. Den förmodade värdeökningen på huset kan med fördel användas i samtal med banken för att kanske kunna göra ett tillägg på bolånet till fördelaktiga villkor.

Till sist

Anlita alltid en välrenommerad byggfirma med seriösa konstruktörer och hantverkare. Välj ut ett antal firmor som du tycker verkar bra och be om offerter, gärna en fyra, fem stycken så att du kan jämföra ordentligt. Låter du jobbet utföras professionellt kommer du att ha en trivsam och säker balkong att njuta av samtidigt som du har höjt värdet på ditt hus.

Mer information hittas här: http://www.byggabalkong.org.

Butiksgolv och rengöring med städmaskiner

28 okt 2017

Ett vackert golv gör en hel del för det första intrycket när man stiger in i en ny butik. Ett väl underhållet golv har lyster och känns lyxigt att gå på. Samtidigt ska det helst ha ljuddämpande egenskaper och kännas skönt att gå på för kunder och inte minst personalen, som ibland rör sig över det timmar i sträck. För att ett butiksgolv ska behålla sin lyskraft och fräschör trots den stora påfrestningen krävs att man underhåller det på rätt sätt redan från att det är nylagt. En bra städfirma vet vilken typ av städmaskin som behövs till vilket golv.

Textila golv

Textila golv har de rätta ljuddämpande egenskaperna och känns dessutom sköna att gå på. Vanligast är att man lägger textilplattor som finns i en uppsjö av mönster och färger. Vill man ha ett riktigt iögonfallande golv kan man lätt göra rutmönster och andra varianter med hjälp av textilplattor. Textilgolv suger dock lätt åt sig smuts och det är viktigt med dagligt underhåll. Dammsugning efter stängning varje dag (här passar robotdammsugare perfekt!), dessutom djuprengöring med ångtvättmaskin ett par dagar i veckan så håller sig textilgolvet sig fräscht.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är uppbyggt av lager av trä, ovanpå det ett ytskikt med aluminiumoxid och överst ett dekorskikt av tryckt papper. Det kan därför imitera vilken golvtyp som helst. Ett laminatgolv är stabilt och tål hög belastning, vilket är bra om det är stor genomströmning av kunder i butiken. Ett laminatgolv får inte utsättas för för mycket fukt, så se till att välja en städmaskin där mängden vatten som används går att reglera

Plastgolv

Ett strukturerat plastgolv är vanligt i butiker, det är skönt att gå på och dämpar ljud på ett effektivt sätt. Dessutom är det tåligt och håller många år med rätt skötsel. Kör man tunga vagnar över golven är plastgolv mindre lämpligt, då de lätt blir missfärgade då. Plastgolv kräver daglig sopning eller dammsugning, dessutom fuktmoppning lokalt där det är extra smutsigt, till exempel vid entrén. En gång i veckan kan man torrpolera med en golvvårdsmaskin; är golven mycket hårt nedsmutsade kan man först spraya med ett golvvårdsmedel och sedan torrpolera. Det är viktigt att alltid använda rena rondeller till städmaskinerna.

Stengolv

Stengolv, framföra allt terazzoplattor och granitkeramikplattor, är också vanliga i butiker. Terazzo består av en gjuten cementpasta uppblandat med exempelvis marmor, som ger en mosaikliknande yta. Granitkeramik har ett mer homogent ytskikt och finns i flera olika nyanser. Stengolv är otroligt slitstarkt men kan kännas hårt att gå på en hel dag. Dessutom reflekterar de ljud och passar därför inte i bullriga miljöer. Man kan också kombinera stengolv med mattor på särskilt utsatta ställen. Ett stengolv är lättskött om man vet vad man ska undvika, till exempel ska man inte använda såpa på stengolv. Vissa kemikalier kan också skada ett stengolv. Det gäller att följa skötselanvisningarna för just det stengolv du har valt. Det går lätt att sopa eller dammsuga av om det dragits in mycket grus och damm, och poleras lätt med en skurmaskin eller ångtvättmaskin.

Hitta en bra takläggare i Stockholm

18 okt 2017

Att hitta en bra takläggare i Stockholm är inte svårt, men det kan vara lurigt att till slut bestämma sig för vem man vill anlita. Det finns många faktorer som spelar in vid en takläggning och priset är inte det enda man bör tänka på. Seriösa takläggningsfirmor ligger förhållandevis nära varandra i pris, så det du bör försöka utvärdera när du letar takläggare är istället bl a bemötande, hantverkskunskap och ambitionsnivå. Vi tänkte gå igenom ett par saker du bör ha klart för dig innan du begär in offerter, detta för att du ska kunna göra en så samlad bedömning som möjligt, och därmed få in tydligare offerter. Vi kommer även att ge förslag på några frågor som du bör ställa till takläggaren innan ni kommer överens om ett pris.

Vad vill du ha hjälp med?

Att lägga om sitt tak är något man behöver göra med jämna mellanrum för att hålla huset i bra skick. Ibland kan det räcka med att bara byta ut tegelpannorna för att ge ett nytt starkt skydd, men fundera även på om det inte kan vara dags att även utföra underarbete och byta isolering. Tänk igenom för- och nackdelar, här kan det även vara bra att tala med takläggarna och lyssna på deras argument för eller emot.

Göra en del av jobbet själv?

Du bör även fundera på om du vill utföra något förarbete själv. Att riva loss det gamla taket och forsla bort det till återvinningen kan spara dig mycket pengar. Det är också förhållandevis enkelt, men slitigt såklart. Om du själv ska ta bort det gamla taket gäller det dock att du med takläggaren kommit överens om en tidsplan så att arbetet med det nya taket kan sätta igång direkt.

Sök efter takläggare i Stockholm

Börja med att söka efter takläggare på nätet. Gå även in på branschsidor och konsumentsidor och jämför omdömen från tidigare kunder. Hör dig för i sociala medier om någon du känner kan rekommendera en bra firma baserat på tidigare erfarenheter. Bestäm dig för minst fem firmor som du tycker verkar bra och som har gott rykte.

Ring runt till de takläggare du valt ut och berätta kort om vad du vill ha hjälp med och om de har möjlighet att hjälpa dig inom den närmaste framtiden. Kolla även att de har F-skatt och om priset på offerten kommer att vara inklusive moms. I de allra flesta fall är svaret ja på båda frågorna, men det är lika bra att fråga redan i ett tidigt stadium, det händer att företag är otydliga i sina offerter och det är skönt att veta säkert vad som gäller. Hör dig även för om det finns möjlighet till ROT-avdrag på arbetskostnaden.

Begär in offerter

Skriv sedan till de takläggare som du tycker gett det bästa intrycket och beskriv detaljerat när och hur du vill ha hjälp. När du får in offerter kan du ta bort dem som lagt ett pris som är betydligt högre eller lägre än konkurrenterna. Ett för högt pris motsvaras oftast inte i kvalitet eller arbetsinsats, och ett för lågt kan tyda på en oseriös aktör. Gör en samlad bedömning av bemötandet, engagemanget, omdömena och priset.

När du valt en takläggare som du tycker verkar bra är det viktigt att veta säkert vad du betalar för, om de kan lämna garantier på jobbet, hur länge taket beräknas hålla och sådana saker. Ni bör även komma överens om att låta en oberoende besiktningsman besiktiga taket när de är klart, annars kan det vara svårt att veta om takläggaren gjort ett bra jobb.

Heltäckningsmatta eller vanliga mattor?

28 sep 2017

Heltäckande mattor är ett evigt diskussionsämne. Få inredningsdetaljer är så hatade - och älskade.

Många tycker att det handlar om en relik från 1970-talet och det mest ofräscha och opraktiska man kan tänka sig. Medan andra, som oftast inte upplevt en inrökt heltäckningsmatta i en murrig gillestuga, tycker att det är en fantastisk golvlösning och framtidens melodi.

Båda har fördelar

Båda sidorna har sina poänger. Förra svängen blev heltäckningsmattor så stora att utvecklingen inte riktigt hängde med. Kvaliteten var inte hög nog helt enkelt och vissa vävar klarade inte av den dagliga nötningen. Detta gjorde att intresset föt heltäckande mattor så småningom svalnade. Många återgick till att använda de enklare, smidigare och varierade traditionella mattorna istället.

Men idag är situationen en helt annan när det handlar om heltäckningsmattor. De sämre kvaliteterna har konkurrerats ut på en tuff marknaden och nya material med suveräna egenskaper har tillkommit.

Fibrer motverkar det statiska

De nya materialen innebär en rad fördelar. Fibrer som motverkar statisk elektricitet vävs numera in i heltäckningsmattorna, och dagens mattor är därför betydligt lättare att renhålla. Att de är mer slitstarka och lättare att lägga är andra stora fördelar med dagens heltäckningsmattor.

En stor fördel med traditionella, bara delvis täckande mattor, var flexibiliteten. Tröttnar man så är det enkelt att kasta dem eller bära upp dem på vinden och skaffa undan. Rengöringen är också smidig och enkel med en “vanlig” tygmatta. Ut och piska och skaka den en stund och så var dammet borta. Dessutom är storleken en fördel, en traditionell matta går att få i stort sett vilken storlek som helst och går att passa in i de flesta rum.

Stor materialmässig utveckling

Men där har utvecklingen gått snabbt när det handlar om heltäckningsmattor. Idag går det att beställaspecialmåttade mattorfrån de flesta stora mattillverkarna, vilken ger stora möjligheter till variation. En måttbeställd matta är en utmärkt variant när ingen av standardstorlekarna passar. du kanske har en riktigt stor soffa som behöver en stor fin matta för att komma till sin rätt ordentligt eller du kanske behöver en matta till konferensbordet. Idag kan man måttbeställa heltäckningsmattor i stort alla storlekar. De går att få snyggt skurna i kanterna, och till och med runda kanter går bra.

Nej, du behöver inte få obehagliga associationer till 70-talets cigarettbrända och skitiga heltäckningsmattor. Dagens krypvänliga heltäckningsmattor är något helt annat och ett fullgott alternativ till ryamattan.

Lägga in heltäckningsmatta – så gör du

22 sep 2017

Heltäckningsmattor blir allt vanligare i Stockholm. Många har insett fördelarna med ett varmt, tyst och miljövänligt golv, som numera dessutom är lätt att göra rent. Heltäckningsmattor låter dig skapa din helt egna stil i din lägenhet med en myriad av färger och strukturer, eller, om du så vill, en sober lyxig air för ett stilrent hem. Du måttbeställer enkelt en heltäckningsmatta på nätet och får levererad till hemmet. Vill du ha hjälp finns någon av Stockholms alla golvläggare till din tjänst ett telefonsamtal bort, men det är faktiskt ganska enkelt att lägga in en heltäckningsmatta själv, bara man är noggrann. Här beskriver vi hur du ska göra.

Vad du behöver

Förutom mattan kommer du att behöva dubbelhäftande tejp, en mattkniv och någonting att pressa ut mattan med, exempelvis en spackel eller en brädbit med lite tyg runt.

Mät rummet

Börja med att mäta upp rummet så att du vet hur stor mattan ska vara. Mät på flera ställen, eftersom väggar oftast inte är helt raka. Skriv upp måtten där golvytan är som störst.

Välj och beställ

Nu ska du välja en matta som passar dig. Många matthandlare har hela sitt sortiment online och du kan i lugn och ro söka bland hundratals mönster och färger. Det går även bra att beställa hem provbitar att känna på. När du bestämt dig anger du dina mått. Lägg på 10 cm åt alla håll på rummets dimensioner. Detta är för att du vill ha en så kallad skärmån, dvs att du kan skära till det sista av mattan när du lagt den på plats. Heltäckningsmattor säljs på rulle och bredden är oftast 400 cm, men matthandlaren skär till den efter dina önskemål.

Förbered noga

Har du inte redan avlägsnat eventuella golvlister så börjar du med det. Dammsug sedan och tvätta golvet så att det är helt fritt från smuts. Var extra noga längs med väggarna där du ska tejpa, annars kan det hända att tejpen lossnar, och därmed mattan. Sedan fäster du dubbelhäftande tejp i golvet längs med alla väggar. Var noga med att komma så långt in mot väggen som du kan. Du ska inte ta bort skyddsfilmen från tejpens ovansida än. Har du ett stort golv kan du dra några remsor tvärs över golvet också för bättre fästförmåga.

Lägg dit mattan och pressa ut

Nu rullar du ut mattan i rummet. Om väggarna är helt jämna kan du testa att lägga mattan mot en lång- och en kortsida så slipper du skära mattan där. Men är det ojämnt måste du lämna skärmån. Var noga med att du lägger ut mattan helt rakt så att fibrer eller mönster inte hamnar snett och ger rummet ett skevt intryck. Sedan tar du bort skyddsfilmen från tejpen (har du lagt tejp tvärsöver rummet tar du så klart bort den skyddsfilmen innan du rullar ut mattan) och pressar ut mattan från mitten och utåt mot väggarna. När mattan är utpressad tar du ett extra varv vid väggarna och ser till att trycka ner mattan i vinkeln mellan golv och vägg, ner mot tejpen. Därefter skär du med mattkniven i vinkeln så att du får ett rakt snitt runt om hela rummet. Avsluta med att sätta tillbaka eventuella golvlister.

Som du ser går det lätt och smidigt att lägga in en heltäckningsmatta, så gillar du hemmafix är det bara att skrida till verket. Är du osäker på din förmåga går det dock snabbt och relativt billigt att anlita en golvläggare för jobbet.

Parkettslipning – göra det själv eller anlita hjälp?

17 aug 2017

En parkettslipning är ett projekt som kan vara tungt att göra på egen hand. Samtidigt har man möjlighet att spara en hel del pengar genom att ta sig an jobbet själv. Å andra sidan behöver det inte bli alltför dyrt att anlita en golvläggare för jobbet tack vare rotavdraget.

Oavsett vem som gör är det är parkettslipning, bara den utförs rätt, ett effektivt sätt att ge hela bostaden ett lyft. Täcker din parkett stora delar av golvytan i lägenheten kommer effekterna att bli särskilt stora. Golvet ser i princip ut som nytt efteråt.

För- och nackdelar med att göra det själv

Den största fördelen med att göra en parkettslipning själv är givetvis ekonomisk. Att anlita en firma för att jobbet kommer att kosta flera tusen mer än om du gör jobbet på egen hand. Samtidigt gäller det att görs rätt, och utan förkunskaper kan kostnaderna lätt sticka iväg om alltför många misstag görs under processen.

Men nackdelarna är också tydliga. Du kommer att behöva skjuta en ca 75 kilo tung golvslipmaskin framför dig i flera dagar om parketten är stor. Det här kan både vara ett tungt och ett monotont arbete.

Gör man sin parkettslipning tillsammans med någon man tycker om kan det dock bli ett trevligt projekt att ta sig an. Ytterligare en fördel med att göra ett dylikt projekt själv är den sköna känslan man får när jobbet är klart.

För- och nackdelar med att anlita hjälp

Den största nackdelen med att anlita en firma är att det givetvis blir en hel del dyrare än att göra det själv. Nu är det inte bara material och maskiner som ska betalas, utan även hantverkarnas arbetskostnader. Just arbetskostnaderna kan dock dras av genom rotavdraget. Med tanke på att arbetskostnaderna ofta är den största delen av fakturorna för dessa typer av jobb, kan priset för en parkettslipning sänkas rejält genom att helt enkelt utföra den på egen hand.

Men givetvis finns det fördelar med att göra det också. En parkettslipning är ett ganska tung jobb som många gärna betalar för att få slippa göra själva. Har man dessutom inga förkunskaper är risken överhängande att någonting blir fel under processen. Utan tidigare erfarenhet krävs det alltså att man behöver läsa på lite grann, hyra maskiner och göra andra förberedelser. Sammantaget blir en parkettslipning tids- och energikrävande. Med tanke på detta är det inte så konstigt att många väljer att anlita en firma för jobbet.

En annan fördel med att låta en firma göra jobbet är att du får tid över till annat. Om du istället kan sätta dig ner och jobba de timmar som du egentligen skulle ha slipat golvet, blir det sannolikt en mycket billig affär. Även om man går och gör någonting annat istället för att jobba, är det tid som många är beredda att betala en hel del för. 

Så hittar du golvslipning i Täby

18 jul 2017

Man ställs ofta inför en rad beslut och osäkerheter när man ska anlita en firma för att utföra en tjänst i ens hem. Som tur är finns det flera knep man kan ta till för att hitta alla de firmor som finns i sitt närområde. Även om Täby har ganska många invånare, är det inte särskilt stort jämfört med närliggande Stockholm. Att snabbt få en överblick över det utbud som finns i Täby är alltså inte särskilt svårt.  

Hör runt bland vänner och bekanta

Om du precis har flyttat till Täby, och ännu inte känner så många, kanske det här blir lite svårt. Som regel är det dock mycket effektivt att fråga vänner och bekanta om hur tjänsteutbudet ser ut i närområdet. Särskilt effektivt blir det om du använder dig av sociala medier när du frågar. Kanske har du en gammal vän som också har flyttat till Täby och som kan rekommendera dig en bra firma för golvslipning?

Fördelen med detta är, om du litar på den som rekommenderar dig golvslipningen, att du kan känna dig trygg med att anlita just den aktören. Om firman har gjort en bra golvslipning hos din vän, är sannolikheten stor att de även kommer att göra det hos dig.

Passa på att fråga vännen om de saker som du tycker spelar roll för utförandet. Var de i tid? Var de trevliga och svarade på frågor om han eller hon var osäker på något? Frågar du firman är risken givetvis stor att du får ett partiskt svar – din vän bör dock kunna förhålla sig objektiv i frågan.

Använd en offertsida

Offertsidor är mycket effektiva för att snabbt få en överblick över det tjänsteutbud som finns i ett särskilt område. Gå helt enkelt in på en offertsida, skriv något i stil med ”Golvslipning Täby” och skicka in din uppdragsbeskrivning. Sedan behöver du bara vänta några dagar innan du får flera svar från aktörer som kan tänka sig att utföra jobbet.

Det här kommer med många fördelar. Den största är kanske att du snabbt får en känsla för vad du ska betala för jobbet. Kanske är det någon firma som utmärker sig som särskilt dyr i förhållande till de andra? I sådana fall kan du helt enkelt utesluta den ur processen och fortsätta jämföra de billigare prisförslagen. En annan fördel är att det inte är vem som helst som kan ansluta sig till seriösa offertsidor. Det är självklart ingen garanti att jobbet blir bra gjort bara för att de är anslutna till en offertsida, men åtminstone sållas de mest oseriösa firmorna som gör golvslipning bort.

Måste jag anlita en firma för att renovera badrum i Stockholm?

18 jun 2017

Att renovera badrum tar tid och ofta betydligt längre än vad man först har räknat med. De flesta privatpersoner som står inför att renovera sitt badrum har nämligen ofta kanske sett något program på Tv där en känd person åker runt och renoverar olika människors hem – något som ser väldigt enkelt ut. Det man då inte tänker på är att man dels ser en klippt version och dels inte tänker på att denna person ofta har ett helt team stående bakom kameran – redo att hjälpa till med att renovera detta badrum.

Har du själv en bostad i exempelvis Stockholm så ska du veta att det alltså kommer att ta betydligt längre tid än vad du räknat med då du exempelvis sett Martin Timell på tv – att renovera badrum är en svår konst som- tyvärr – inte alla klarar av. För att renovera ett badrum i ditt hem i Stockholm så handlar det ju nämligen dels om att själva arbetet måste göras – här menar vi att kakla, måla, täta och riva ut skåp – och dels också att allt material måste komma på plats. Vi tog här Stockholm som exempel då det är i den staden som det – logistiskt sett – är svårast i och med den rådande trafiksituationen och att frakta allt via tunnelbanan är defintivt inget alternativ. Har man dock tillgång till en skåpbil, har gott om tid och kunskap så visst – då kanske man själv kan renovera badrum i Stockholm.

Annars bör man nog låta bli och istället anlita en firma som tar hand om detta och istället ägna sig åt något annat. Att se exempelvis Martin Timell på tv ger nämligen ingen rättvis bild över hur omfattande och tidskrävande det faktiskt är att renovera ett badrum i Stockholm och detta kan man ju tycka vad man vill om – här handlar det nämligen mest om tittarsiffror än att hjälpa folk att skaffa sig kunskap.

Anlita en professionell firma att renovera badrum i Stockholm

Man ska alltså snarare som privatsperson allstå ta ett steg tillbaka och istället anlita en firma som sköter det här med att renovera badrum. Visst, man kan ju hjälpa till med att exempelvis riva ut innan ochkanske göra det grova jobbet själv – men då det handlar om att kakla och annat så är professionell hjälp att föredra.

Här har också ovanstående tv-program ställt till det lite – att kakla må nämligen se lätt ut men är ett jobb som är väldigt svårt i verkligheten. Det här har visat sig främst i Stockholm där företag nästan uteslutande får åka runt och korrigera dåliga jobb utförda av privatpersoner som gett sig på att själva renovera badrum och alltså kaklat både snett, skevt och vint med vattenskador som följd. Och då har vi inte ens nämnt hur kaklet ser ut rent estetiskt...

Att renovera sitt badrum ska vara något som ger njutning i slutändan och inte ett projekt som visar sig omöjligt – då är nämligen risken stor att det kommer ett annat tv-program och knackar på dörren i Stockholm. Nämligen Arga Snickaren.

Här kan du läsa mer om hur en professionell badrumsrenovering utförs: http://www.renoverabadrumstockholm.com/.

Professionell rivning är bra för miljön

19 feb 2017

Ett problem som ofta dyker upp i samband med renoveringar är att privatpersoner ofta inser att det även måste genomföras en rivning innan man kan sätta igång. Det vill säga; det är lätt att bli förblindad av att äntligen få sätta igång – har man en längre tid drömt om att få genomföra en badrumsrenovering i sitt hem så är det också en sådan som man primärt vill göra. Man vill installera duschen, man vill sätta upp det nya handfatet och man vill få de snygga klinkers man valt på plats – men för att kunna gör allt detta så måste en rivning genomföras.

En rivning som i ska kanske inte låter som någon större svårighet, men som i själva verket ställer väldigt höga krav både på logistiken samt ur en miljöaspekt. Bor du i en lägenhet i Stockholm som ligger på ett högre plan i en fastighet så är det lätta att förklara vad vi menar rent logistiskt. Du kan knappast genomföra en rivning och frakta allt avfall via hissen eller trapporna; nej, här måste man i de flesta fall använda sig av maskiner – lyftkranar eller skylift - för att ta allt via husets utsida. Kort sagt; en rivning kräver ofta professionell hjälp – åtminstone om man talar om bostäder likt den i Stockholm vi ovan hade som exempel.

Miljön då – hur kommer den aspekten in i bilden vid en rivning? Jo, dels för att man måste vara väldigt noggrann vid sortering och veta vilket material som hör hemma var. Att addera här olika typer av skadligt material som kräver speciell hantering.

Dock; vi vill även slå ett slag för en annan del av miljön som kommer i samband med en rivning. Om du i Stockholm genomför denna badrumsrenovering och vill installera en duschvägg där ditt gamla badkar stod – var gör du av badkaret i fråga?

Återvinning sker vid professionell rivning

Återvinning är en stor del av rivning och det vi menar här är att det du inte har någon nytta av kommer att fylla en stor funktion någon annanstans. I ett badrum eller i – framförallt – ett kök finns det massor av material och vitvaror som kanske fungerar korrekt; men som inte passar till den nya designen.

Genom att anlita profssionell hjälp vid sin rivning så säkerställer man också att dessa saker kommer till nytta hos någon annan familj i Stockholm. Man tar del av ett kretslopp och man gör miljön en väldigt stor tjänst genom detta.

Vad kostar trapphusmålning?

27 dec 2016

Det billigaste sättet att få trapphuset målat är att köpa in allt material själv och genomföra jobbet på egen hand. Det är inte speciellt svårt så länge som det inte är högt i tak, svårt material att måla på eller att särskilda krav måste vara uppfyllda. Samtidigt bör man väga detta mot kostnaden för att anlita en målare. Bland annat påverkar följande hur hög kostnaden blir:

Yta – Hur lång tid det tar att måla (per kvadratmeter) beror delvis på material och hur lättillgänglig ytan är. Men en riktlinje kan vara att en målare klarar av att hantera 5kvm per timme. Kostnaden per timme varierar mellan 300-500kr timme. Framförallt är det dyrare i storstadsregioner.

Mönster – Är det en enda färg som ska målas går det betydligt snabbare än om mönster ska målas på olika sätt. Samtidigt kan det vara värt att investera i ett trapphus som välkomnar besökarna med mer än bara enfärgade väggar. Är det en större bostadsrätt blir inte kostnaden per hushåll speciellt stor om man delar på det.

ROT – Målning är en av de tjänster som kan utnyttjas inom ROT-avdraget. Det innebär att man får dra av 30% av arbetskostnaden upp till 50.000kr per år och person. Är det två vuxna personer i hushållet kan därmed 100.000kr dras av via ROT-avdraget. Är det däremot en förening, organisation eller ett företag får detta avdrag inte genomföras. Som bostadsrättsförening är det alltså inte möjligt att få ROT-avdrag.

Så pressar du priset

Jämför offerter – Kontakta alltid ett flertal företag och be om offert på arbetet. Detta åtminstone om det är ett lite större arbete som kommer att ta ett par dagar att genomföra. Be dem komma ut och se på projektet och att var noga med att de lämnar in en skriftlig offert.

Mer arbete? – Är det en mindre trapphusmålning som ska göras kan det vara svårt att hitta hantverkare som vill ta på sig uppdraget. Det är helt enkelt inte lönsamt för dem att åka ut och titta på ett projekt som sedan bara tar en halv dag att genomföra. För att kompensera tid för att skriva offerter, resekostnad m.m. kan priset då bli ganska högt. Se över ditt behov av andra måleriarbeten och lägg ihop dessa till ett större arbete. Då kommer fler bli intresserade och priset bättre.

Lägg över kostnaden på medlemmen – Eftersom bostadsrättsföreningar inte får göra ROT-avdrag kan det vara en fördel om kostnaden istället kan förläggas på varje medlem. Detta gör att varje person får betala en egen faktura och att ROT-avdraget kan utnyttjas. Vill sedan föreningen ersätta medlemmen för sitt utlägg kan detta ske i efterhand.

← Äldre inlägg