Blogg

Vi bloggar om allt som har med bygg och hemmafix att göra. Här begränsar vi oss inte till mattläggning och badrumsrenovering utan skriver om allt som den som ska renovera huset kan vara intresserad av.

Anlita en elektriker vid hemrenoveringen

10 apr 2018

Att renovera och bygga om hemma är något som många Göteborgare tycker om, åtminstone delvis. Medan många drar gränsen vid att måla eller tapetsera, går andra längre och vill klara det mesta själva, från att slipa golven till att renovera kök eller badrum. Detta är inte alltid helt lyckat, det finns renoveringsarbeten som lekmän egentligen inte borde ge sig på, som renovering av våtrum till exempel. I ett badrum eller ett kök kan felaktigt anlagda tätskikt eller VVS-monteringar orsaka stor skada. Fuktskador i kök och badrum till följda av glada amatörers hemmafixande är inte ovanligt i Göteborg.

Det går inte att jämföra

Detta är faktiskt anledningen till att ROT finns, att försöka förmå hemmafixare att avstå de lite mer komplicerade renoveringsprojekten och i stället anlita professionella hantverkare. Utan undantag blir resultatet bättre när man anlitar en fackman för ett renoveringsarbete. Dessa människor har gått utbildningar, gått som lärlingar, skaffat sig yrkestillstånd och certifikat för att på ett säkert och smidigt sätt renovera och bygga nytt. Att tro att man kan uppnå ett likvärdigt resultat genom att googla fram kunskaper är inget annat än hybris.

Det mesta är tillåtet

Har man inte så stora krav på resultatet är det dock tillåtet att göra det mesta själv hemma, såvida inte föreningen man bor i har villkor för hemmarenoveringar i stadgarna. Det är inte ovanligt att bostadsrättföreningar har krav på att VVS-arbeten och upprättande av tätskikt i badrum måste utföras av behöriga hantverkare. Detta är en bra lösning för de föreningar som långsiktigt vill värna om sin fastighet.

Du får aldrig dra el själv

Det finns dock ett område där det faktiskt är helt förbjudet att göra själv, och det är el. När det gäller el kan konsekvenserna av amatörverksamhet bli så fatala att det mesta faktiskt är förbjudet. Vissa små ingrepp är tillåtna om man vet precis vad man gör, till exempel att sätta in nya uttag och strömbrytare, samt naturligtvis att byta ut trasiga lampor och säkringar. Men att dra el själv och utföra fasta installationer är totalförbjudet. De flesta personolyckor och bränder i bostäder i Göteborg beror på felaktigt och olagligt dragen el.

Bakomliggande kunskap ett måste

När du renoverar hemma; lägg golven själv, tapetsera, måla, sätt upp innerväggar – men anlita alltid en behörig elektriker för elarbeten. Det är lätt att tro att det bara är att stänga av strömmen och dra kablar, men det krävs djupare bakomliggande kunskaper för att göra detta på rätt sätt. När du väl har dragit en elledning i väggen har du ingen möjlighet att se hur det fungerar. Risken är stor att något gått på tok och ledningen belastas felaktigt eller ligger mot andra material. Sakta men säkert sker ett slitage på ledningen och till slut fattar den eld. Hela denna process sker bakom väggen där den inte kan upptäckas förrän det är försent och det börjar brinna.

Elektrikern klarar skivan

I Göteborg finns det många duktiga, behöriga elektriker att välja bland. Det går fort för en professionell elektriker att utföra elinstallationer, ofta kan ganska komplicerade arbeten ske på mindre än en dag. Vet elektrikern vad han ska göra i förväg kan han ta med sig det material han behöver och sätta igång direkt, oftast utan en förinspektion.

Så – renovera gärna hemma, men se alltid till att du vet vad du gör. Lägga golv och snickra är roligt, och de flesta klarar det själva, men när det kommer till VVS och framför allt el – anlita alltid professionella yrkespersoner med rätt behörighet. Du bidrar därmed till att göra ditt hem säkrare för din familj och höjer dessutom värdet på din bostad.

Funderar du på att köpa markiser?

23 mar 2018

Snart är sommaren här. man blir glad bara av att säga den meningen. Snön har börjar tina och under den tittar det fram lite nyvaket gräs. Härligt - men även en påminnelse till alla husägare att det börjar bli dags att sätta igång att planera kring olika typer av renoveringar, reparationer och investeringar.

Att sådana bäst görs under sommaren i Sverige är naturligt sett till att vårt väder ofta agerar bromskloss. Det är svårt att måla om det snöar, material kan ta skada vid kyla och så vidare - sommaren och våren är den period då sådant tas om hand. Vi tänkte här fokusera på en sak som verkligen hör just sommaren till och som handlar mer om en investering än om något större projekt för dig som husägare. Detta i form av markiser.

Markiser är dels ett väldigt bra solskydd och dels så finns det, utöver det, ett väldigt estetiskt värde i dessa också. Ditt hus blir, helt enkelt, lite vackrare, lite mer iögonfallande och lite mer personligt om du har markiser ovanför fönstren än om du inte har det. Tyvärr så dras markiser med ett lite sämre rykte i Sverige; ett rykte som lever kvar som en slags relik från förr och som det verkligen är dags att tvätta bort.

Stor skillnad mellan dagens och gårdagens markiser

För: dagens markiser är hållbara, de står emot allehanda väder och de håller sig fina under en längre tid. Gårdagens markiser höll inte samma goda kvalitet och det har också en enkel förklaring där vi kan återkoppla till textens början: de var inte tillverkade för oss i Sverige. Det är klart att en markis som är tillverkad i Spanien och för spansk väder inte kommer att hålla lika länge i Sverige.

Dagens markiser klarar av vårt svenska väder då de dels har tjockare väv och dels också en mer robust mekanik. Det finns massor av storlekar, färger och modeller som passar alla typer av hus och stilar. markiser ger huset lite personlighet och karaktär.

Där man förr uteslutande importerade markiser så sker idag tillverkningen i Sverige, eller för svenska förhållanden, och det gör det hela till en säker investering. Vi tänkte dock komma med några tips där vi kan utgå från att du bor i en villa i Stockholm och är intresserad av att köpa nya markiser till dina fönster. Här är några snabba fakta:

Tänk på detta gällande dina markiser

 • Priset Är väldigt varierande för markiser. En enkel markis kan kosta från en tusenlapp medan en mer avancerad och större markis för exempelvis en uteplats kan kosta närmare 20.000 kronor. En sådan går exempelvis att styra med hjälp av fjärrkontroll så det handlar om en väldigt avancerad mekanik. Räkna dock på hur många fönster du har och om du verkligen behöver en markis till samtliga. Ibland kan det vara snyggt att rama in enbart en sida av huset. Ett råd är att ta hjälp av återförsäljaren av markiser som kan visa bilder från andra kunder där du kan se deras lösningar
 • Hjälp Rekommenderas oavsett. Att montera en markis är inte helt lätt och för att få bäst effekt - och hållbarhet - så krävs det professionell hjälp.
 • Tänk på: Att det finns väldigt många modeller, färger och storlekar på markiser. Jämför gärna priserna och kvaliteten hos olika återförsäljare innan du bestämmer dig. Tänk även på att det går att skäddarsy markiser efter dina behov. De finns i standardmått, men de går även att anpassa mot fönster som är större- eller mindre än det normala. Och: se även till att markiserna du köper inte är störande. Ligger ett fönster nära exempelvis en granne eller en gångstig så får den inte hänga över och störa. Gällande grannar så kan det vara bra att informera om det skulle vara så att någon markis hamnar lite närmare tomtgränsen än vad som tänkt.

Mer om markiser: http://www.markisstockholm.nu.

Köpa heltäckningsmatta i Stockholm – eller online?

19 mar 2018

Allt fler produkter beställs online vilket har flera fördelar. Detta inte minst tack vare större utbud, prisjämförelser och möjlighet att beställa dygnet runt. Men när det kommer till större produkter är det inte lika uppenbart att E-handel alltid är bästa alternativet. Ska du köpa heltäckningsmattor online eller via fysiska butiker i Stockholm? Bestäm själv. 

Utbud

Utbudet online är överlägset störst eftersom möjligheten finns att beställa varor från butiker över hela Sverige och få dessa levererade direkt till dörren. De som bor i en mindre stad kanske bara har 2-3 butiker att välja på och har de inte önskade modeller är onlineköp det självklara valet. De som däremot bor i exempelvis Stockholm har betydligt fler butiker att välja på inom en radie av ett par mil. Men trots detta är utbudet störst online. 

Känslan och service

Det som fysiska butiker framförallt triumferar i mot E-butiker är känsla och service. De som åker till en butik kan känna på mattorna och skapa sig en tydlig känsla över hur mattan skulle upplevas i hemmet i jämförelse mot att enbart se dem på bild. Man kan även få mer service och diskutera olika upplägg med en säljare i butiken. En del företag i Stockholm har däremot märkt att vissa kunder tar ”russinen ur kakan”. Man träffar säljare och får råd och tips gällande vilken matta som ska köpas in. Sedan kollar man upp om exakt samma matta går att köpa online för några tior billigare per kvadratmeter. 

Frakt – och retur

Eftersom inköp av heltäckningsmattor innebär köp på ett par tusen kronor så ger många E-handlare gratis frakt. Ett smidigt sätt för att få kunden att inte backa på fraktkostnaden. Det som däremot inte alltid är ingår är returfrakten om kunden önskar att skicka tillbaka mattan. Det kan innebära en kostnad på flera hundra kronor med tanke på mattornas tyngd och storlek. 

Gynna lokala företag

I Stockholm, och andra storstäder, finns ett stort utbud av återförsäljare oavsett om det handlar om mattor, leksaker, böcker eller inredning. Även om en del lagts ner på grund av konkurrens från näthandeln så finns fortfarande flera butiker kvar som möter kundernas behov. På mindre orter märks däremot konkurrensen från onlinehandeln betydligt tydligare. På små orter spelar det stor roll om ortsborna väljer att handla lokalt eller om de prioriterar E-handeln. Väljer för många E-handeln kommer den enda mattbutiken att läggas ner och i längden påverkas hela företagsklimatet på orten då många företag är mer eller mindre beroende av varandra. 

Leveranstid

Vill du ha din heltäckningsmatta nu, eller helst igår? I så fall bör du välja något företag i Stockholm som har stort utbud av dessa mattor. Åk dit och få med dig varorna direkt hem. Det kan ställas mot E-handeln där leveranstider på 5 - 7 dagar inte är ovanliga. 

Sammanfattning

Den stora fördelen med att köpa heltäckningsmattor online är framförallt det stora utbudet. Genom att det blir ett större utbud att välja på kan man även jämföra priser och därmed spara en del. Däremot kan det billigare inköpet bli oväntat dyrt. Detta om mattan som levereras behöver skickas tillbaka och köparen ska stå för returporto. Andra nackdelar är att man inte kan känna på mattorna och välja utifrån känsla på samma sätt som i fysiska butiker. Dessutom kan man få mattan med snabbare leveranstid via de lokala butikerna. Läs mer om heltäckningsmattor du kan köpa i Stockholm på: golvbiten.se/heltackningsmatta-stockholm.

Vad kostar det att hyra golvslip?

10 mar 2018

Om trägolvet behöver slipas finns alternativet att antingen anlita ett företag för denna tjänst eller genomföra det själv. Väljer man att utföra arbetet själv behöver oftast en större golvslip hyras in. Det är nämligen ytterst få privatpersoner som har stora golvslipar hemma. Nu går det visserligen att slipa golvet med mindre handhållna slipar men det rekommenderas verkligen inte då resultat kommer bli betydligt sämre och tidsåtgången extremt mycket större. Följande priser är från 2018 och tagna från den största uthyraren av verktyg/maskiner i Södertälje.

Bandslipmaskin för trägolv

För de större ytorna behövs en bandslipmaskin för trägolv. Själva maskinen är lika stor som en dammsugare och på den sitter en stång som man håller i för att styra slipen över golvet. I detta fall är det en modell med bredd på 200 mm dvs. dess slipbredd. De första fem dagarna kostar det 466 kr per dag. Därefter kostar det 405 kr per dag. En person som beräknar att arbetet kommer att ta tre dagar får alltså räkna med en kostnad på ca 1400 kr. 

Betongslipmaskin för betonggolv

Även betonggolv kan regelbundet behöva slipas. Dessa slipar liknar till stor del de för trägolv även om slipningen kan ske något ”hårdare” då cementgolv inte är lika känsligt som att trägolv. Här kostar det fem första dagarna 256 kr. Det är däremot ytterst få privatpersoner som har cementgolv i hemmet. Det kan möjligtvis finnas i källarutrymmen men dessa brukar då täckas med större mattor. För privatpersoner är alltså hyra av maskiner för golvslipning av trägolv betydligt vanligare. 

Kantslipmaskin för trägolv

En kantslipmaskin behövs för att kunna slipa kanter och ytor nära kanter. Det är områden som man inte kommer åt med den stora bandslipmaskinen ovan. Ska man slipa ett golv själv behöver man alltså både hyra en bandslipmaskin och en kantslipmaskin. Priset för denna maskin är 196 kr per dygn de första fem dagarna och sedan 170 kr per dygn. Beräknas arbetet utföras över tre dagar innebär det alltså en kostnad på ca 600 kr. 

Totalkostnad

Om golvslipning sker på egen hand, och samtliga maskiner ska hyras, blir den totala kostnaden ca 2000 kr. Detta utifrån de priser som är tagna från uthyrningsföretaget i Södertälje. På mindre orter kan priset mycket väl vara lägre då storstäderna överlag har högre priser på det mesta. Utöver detta får läggas till materialkostnad så som lack (efterbehandling måste alltid ske) samt slippapper. En totalkostnad på ett par hundra kronor. 

Jämför mot att anlita hantverkare

Att utföra ett arbete själv bör alltid ställas mot att anlita ett företag för tjänsten. För att göra jämförelsen rättvis jämförs därför priset för golvslipning hos företag i eller nära Södertälje. Ett företag angav exempelvis att slipning och behandling av parkettgolv kostar ca 130 kr per kvadratmeter. Ett golv på 25 kvadratmeter skulle därmed kosta 3250 kr. Det som då ingår är slipning samt lackbehandling. Skillnaden mellan att göra arbetet själv eller anlita proffs är alltså ca 1000 kr. (Prisskillnader kan förekomma både för att hyra slipmaskiner och anlita företag. Exemplen ovan är tagna från företag i Södertälje under januari 2018)

Golvslipning är ett prisvärt alternativ

8 mar 2018

Hur mår dina golv egentligen? Den frågan kan du lätt svara på bara genom att titta på dem; ser de nötta och slitna ut, samlas det damm i sprickor och saknar golven den lyster de en gång hade så finns det mycket som talar för att det är dags för dig att agera.

Ett golv nöts mer än vad andra detaljer i en bostad gör – du går på det, du ställer möbler på det, du flyttar möblerna i fråga, du drar in smuts och vatten utifrån och du kanske har barn som leker med bilar och annat. Allt detta gör att ditt golv tar stryk och där åtgärder måste vidtas.

Jaha, tänker många – så kommer ytterligare en hög kostnad; nu är det dags att riva ut det gamla trägolvet och ersätta detta med ett nytt. Inte nödvändigtvis. Det finns ett annat alternativ som innebär att du genomför en golvslipning och en sådan är faktiskt i många fall att föredra. Här är några argument som talar för detta:

 • Det är billigare. För en bråkdel av kostnaden så får du ett golv som ser ut som ett nytt. En golvslipning skalar av det lager som är nött och smutsigt och efter att slipningen skett så adderar man den ytbehandling som ger den finish som innebär att golven glänser.
 • Det blir snyggare. Ett äldre golv har satt sig; något som innebär att alla ådringar kommit till sin rätt och att golvet, så att säga, ligger där det ska. Trä är ett levande material och ett nytt trägolv kan det ta några år för att riktigt komma till sin rätt och där alla dess vackra egenskaper kommer fram. Ett äldre golv där man genomför en golvslipning är redan patinerat och fint
 • Det är billigt. Återigen prislappen – men denna gång sett till kostnaden för att ta hjälp med golvslipning. Bor du i Stockholm så finns det dels många företag att välja bland – det kan du använda för att ta in offerter och förhandla. Dels så kan du, oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan svensk stad, använda ditt rot-avdrag för tjänsten golvslipning. Konkret så kan du, med ett årligt tak om 50.000 kronor, dar av 30% av den totala arbetskostnaden.

Kan jag inte slipa golven på egen hand

Det är naturligtvis möjligt att genomföra en golvslipning på egen hand. Men, tänk på att det tar lite tid att få grepp om hus slipmaskinerna fungerar – du behöver två; en mindre för kanter och hörn och en lite större (kan väga hela 80 kilo) för de stora ytorna. Be om att få provträna hos uthyraren, de brukar kunna ha en yta tillgänglig där kunderna får känna på hur maskinerna fungerar.

Ett tips dock: se till att du verkligen undersöker golvet innan genom att be exempelvis en golvläggare titta närmare på det. Är det möjligt att slipa och hur mycket finns i så fall kvar? Ett trägolv brukar gå att slipa ungefär tre gånger under en livstid och ju närmare slutet du kommer, desto mer behov kommer du att ha av att anlita professionell hjälp.

Vilka företag utför golvslipning i Stockholm?

18 feb 2018

Om rören ska bytas i hemmet är det ett VVS-företag som ska anlitas. Ska badrummet renoveras måste ett företag med kompetens och utbildning inom våtrum kontaktas. Men vilka företag utför golvslipning? Till stor del beror det på material på golvet. Enligt Eniro finns det ca 1230 företag i Stockholm som på något sätt utför golvslipning. Men genomförs en lite smalare sökning så kan man lättare få ett tydligt svar. Om sökningen istället sker mot golvslipning i Täby visas 37 företag. Här hittas flera olika kategorier av företag. Klicka här och läs mer om en som utför golvslipning i Täby: golvslipningtäby.net.

Försäljning och underhåll av parkettgolv

Flera av återförsäljarna av parkettgolv erbjuder även golvslipning. Det behöver däremot inte betyda att de själva har den kompetensen utan att de samarbetar med företag som slipar golv. Detta i likhet med hur stora byggföretag säljer byggmaterial och kan erbjuda byggtjänster (genom externa företag).

Hittas inte önskat golv, eller hantverkare, i Täby går det även att åka till närliggande stadsdelar. Exempelvis skriver ett företag just att ”Vi finns i Årsta men välkomnar kunder från Täby”. Inte helt oväntat då det inte tar många minuter med bil mellan dessa områden.

Betonggolv – industrigolv

Betonggolv anläggs nästan enbart i större företagslokaler eller offentliga byggnader. För privatpersoner kan betonggolv användas i garage, förråd m.m. men behovet av golvslipning i dessa områden är minimal. Med andra ord vänder sig företag som slipar betonggolv främst mot företag och offentlig sektor.

När ett betonggolv läggs sker alltid en slipning för att få en så plan yta som möjligt. Det betyder att samtliga företag som lägger betonggolv har denna tjänst. Det går därmed att söka på Google eller andra sökvägar efter företag som jobbar inom golvläggning av betonggolv.

Lokalvård

Vid sökningen på Eniro visade det sig att ett par företag inom städ och lokalvård presenterades. De har därmed inte golvslipning som prioriterad tjänst utan snarare som ett komplement till hemstädning, flyttstädning och andra RUT/ROT-tjänster. En del företag försöker vara så breda som möjligt för att därigenom kunna få mycket jobb. Men samtidigt bör man som konsument ställa sig något frågande till kompetensnivå.

Golvslipning är en profession och för bäst resultat krävs både erfarenhet och utbildning. Däremot finns inget lagligt krav på att man måste ha utbildning och därmed kan vem som helst erbjuda denna tjänst. Kan ett företag vara duktig på flera tjänster? Kan de hålla samma höga kvalité oavsett om det handlar om att passa barn eller slipa golv?

Det fanns alltså drygt 30 företag som på ett eller annat sätt erbjuder golvslipning i eller omkring Täby. Detta enligt Eniro.se. Men ser man på företagens inriktning så skiljer det sig rejält. Det viktigaste är att välja företag med rätt kompetens och då blir utbudet betydligt mindre.

Faror vid golvslipning

9 feb 2018

Många väljer att slipa sitt golv på egen hand. Det gäller då att vara försiktig och medveten om de faror som kan finnas med att framföra en golvslipmaskin. För inte särskilt många år sedan sattes en lägenhet i Stockholm i brand, efter att slipmaskinen troligen kört på spikar. Det här orsakade då gnistor som tände eld på bostaden. För att undvika missöden, likt det som skedde i Stockholm, gäller det att tänka riskförebyggande.

Brandsäkerhet

Ovan nämnda brand i Stockholm skedde troligtvis efter att golvslipen kört på metall, vilket orsakade gnistor. Innan du börjar slipa ditt golv bör du vara säker på att det inte finns någon risk att du kör på spikar eller metall i andra former. Vidare är det bra att vara medveten kring vilka miljöer man bör undvika vid golvslipning. Slipar du i ett område med mycket dålig ventilation finns en förhöjd risk för att en explosiv miljö uppstår. Detta i synnerhet om en del brännbara material, så som alkohol, förtunningsmedel och till och med trädamm, finns i luften. Golvslipmaskiner kan få lättantändliga material och ångor att fatta eld, så det gäller att vara försiktig.

Elektricitet

Vissa faror kan finnas med elektriciteten, precis som i andra eldrivna maskiner, men det är troligtvis inte lika stor risk att detta skulle leda till en större fara (jämfört med brandrisken, till exempel) när du ska slipa golv. Likväl gäller det att vara försiktig med detta. Om du till exempel märker att en jordledare saknas i maskinen bör du avsluta arbetet och ringa en elektriker. Vidare är det viktigt att tänka på att alltid koppla ur maskinen om du ska reparera den eller utföra underhåll.

Övriga risker

 • Se till att hundar eller katter håller sig borta från maskinen. Särskilt viktigt är det att de inte kommer nära de rörliga delarna av den. Det är här som fara kan uppstå.
 • Kläder och lemmar. Löst sittande kläder, händer och fötter är riskutsatta när du ska slipa golv. Även dessa bör du hålla undan de rörliga delarna av slipmaskinen.
 • Skydd, plåtar och lock. Innan du kör igång bör du förvissa dig om att alla skydd, plåtar och lock sitter på sina platser. Utan dessa höjs risken för skador på person eller egendom avsevärt. Glöm inte att, som ovan nämnt, koppla ur strömmen om du märker att något saknas och ska laga det.

Anlita hjälp

Om du är osäker på om du kan använda maskinen på ett säkert sätt, på grund av att den är trasig eller av andra skäl, kan det vara värt kostnaden att anlita hjälp. Med ROT-avdraget blir summorna överkomliga för de flesta. Du som vill pressa priserna har troligen fördel av att bo i större städer som Stockholm, där du kan jämföra flera firmors offerter och ställa dem mot varandra. Glöm inte att ta referenser på firman innan du bestämmer dig för att anlita någon. Läs mer om du vill anlita någon som slipar golv i Stockholm.

Lägga en plastmatta i badrummet

25 jan 2018

Att ha en plastmatta i badrummet är ganska underhållsfritt och ett bra mycket billigare alternativ än klinker. Dessutom har du rätt våtrumsmatta slipper du risken med fuktskador. Man kan lägga in en plastmatta själv. Då bör du tömma hela badrummet för att kunna skrida till verket. Du bör också avlägsna den matta du kanske redan har i badrummet. Ta en skarp kniv och skär i ungefär fem centimeter breda remsor. Sedan kan du lätt dra bort remsorna.

Du bör sedan titta på underlaget. Är det ett bra underlag, kan du bara limma plastmattan direkt på underlaget. En plastmatta bör ha rätt mått så att den går runt olika inredningar i badrummet; runt toastolen, runt avloppsrören i golvet och så vidare. Mät ordentligt mellanrummen mellan list och avloppsrör och om du har andra asymmetriska mått i badrummet. Det är viktigt att du är noggrann och har rätt mått på millimetern.

Gjuta om underlaget

Om du inte har något bra under lag för att lägga plastmattan, bör du gjuta om underlaget. Det är viktigt för du vill ju inte ha ojämnheter i den nya plastmattan i badrummet. Det är att jämföra med ojämnheter på väggarna om du tapetserar. Ska tapeten bli bra är underlaget mycket viktigt. Efter att du har gjutit om golvet i badrummet, måste det sedan spacklas och slipas. Den bör också isoleras mot fukten.

Det är viktigt att inte lägga den nya plastmattan på en gammal matta för bästa resultat. När det nya betonggolvet har torkat ordentligt kan du lägga den nya plastmattan. Ta också hänsyn till om du har ett mönster på plastmattan. Du bör anpassa mattan så att mönstret passar ihop. Du kanske behöver vända på våderna så att färgen på plastmattan inte får för stora skillnader. Behöver du skarva mattan, bör du planera hur du lägger skarvarna.

En bra regel är att lägga skarvar i rät vinkel mot den vägg som har flest fönster. Då syns skarvarna minst. Du bör också lägga skarvarna där de inte slits mest. Till exempel vid dörröppningen.

Anlita en professionella hantverkare

Tycker du det är svårt, kan du anlita en hantverkare som gör jobbet. Det kan vara idé att även renovera fler saker i badrummet, eftersom du ändå har tömt det. Man kan installera en ny toastol, handfat och varför inte byta vattenblandare? Det gör mycket för att förnya badrummet och med små medel. Läs här om du behöver en badrumsrenovering i Sollentuna.

Rädda dina golv med en golvslipning

22 jan 2018

Ett golv håller i mellan 40-50 år; beroende på vilket material det är i, vem som lagt det samt hur bra man skött om golvet i fråga. Det är således en ganska stor investering. Med detta menar vi att många som lägger sina golv ofta använder kostnaden som måttstock och väljer ett billigare golv. Något som i det långa loppet inte ger valuta för pengarna.

Ett klickgolv - som man dessutom lagt själv - spricker ofta, drabbas av bubblor och kan bli skevt. Då man dessutom inte kan underhålla ett sådant på samma sätt som exempelvis en parkett eller ett massivt trägolv så blir man tvungen att byta golvet i fråga. Slår man ut det dyrare parkettgolvet och kostnaden för en sådan över 40 år - ja, då skulle vi definitivt säga att det är ett större värde i ett sådant än i att köpa ett klickgolv. Står du inför att välja golv till din bostad i Stockholm så skulle vi alltså rekommendera ett lite dyrare golv då detta lönar sig i längden.

Just underhållet är viktigt att väga in i beslutet om vilket golv man ska välja. En del av underhållet handlar om golvslipning och detta område ska vi titta närmare på här.

“ Ett nyslipat, äldre trägolv blir ofta vackrare än ett helt nytt golv. Det är redan patinerat och har den varma karaktär som ger bostaden det lyft man vill ha. En golvslipning är dessutom billigare “

Även det mest slitna golv går nämligen att rädda genom en golvslipning - och efterföljande ytbehandling. Detta kostar inte så mycket pengar - men du får i priset ett golv som ser ut som ett nytt; men som fortfarande har den karaktär som ett äldre golv har tillskansat sig. Ett nyslipat golv är ofta vackrare än ett helt nytt golv.

Använd rot-avdraget för din golvslipning i Stockholm

Ska man då slipa sina golv på egen hand? Ja, det är fullt möjligt att genomföra en golvslipning på egen hand. Vi skulle dock vilja rada upp några punkter som istället kan peka på varför en professionell golvslipning - där du anlitar ett företag i Stockholm (eller var du nu än bor) - kan vara ett bättre alternativ:

 • Du måste hyra maskiner. Det kostar några hundralappar per dag att hyra de maskiner i Stockholm som krävs. Dessa väger dessutom upp till 70 kilo så det kan behövas ett släp för att få hem dem. Bor du i en fastighet i Stockholm utan hiss så har du ytterligare ett problem på halsen.
 • Du måste kunna hantera slipmaskinen. Den stora frågan naturligtvis. Helt lätt är det inte och du har heller ingen tid att träna (om inte du kan göra så där du hyrt maskinen i fråga). Risken är stor att du “tar” för mycket av golvet och att det därigenom blir ett svinn.
 • Du kan använda ditt rot-avdrag. En stor anledning - utöver att din golvslipning förmodligen blir avsevärt mycket bättre - till att välja ett professionellt företag är att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden genom ditt rot-avdrag. Det finns ett stort värde i detta.
 • Ytbehandling och hjälpmed val av sådan. Efter avslutad golvslipning ska en ytbehandling appliceras. Denna ger det yttersta skyddet mot slitage och exempelvis väta. Vilket rum det handlar om spelar en stor roll i valet av ytbehandling och vi anser att många skulle tjäna på att ta professionell hjälp även med detta. Det är heller inte så enkelt att exempelvis lacka eller olja in golvet; det finns en risk att du tar för mycket eller för lite - båda alternativen påverkar både funktion och utseende för ditt golv.

Golvet spelar stor roll i hur ditt hem i Stockholm ser ut

18 jan 2018

Golvet spelar en stor roll i hur ditt hem upplevs. Ett slitet golv kan göra att exempelvis vardagsrummet i din bostad i Stockholm upplevs som ostädat, som mindre ombonat och som lugubert - trots att du valt fina designmöbler och möblerat dessa med stor omsorg. Det trista är att ett slitet golv sällan blir mer inbjudande av städning heller; det kan nyligen ha dammsugits och torkats, men ändå kännas väldigt sunkigt. 

Att golvet i fråga slits är heller ingenting konstigt. Du går dagligen på det, dina barn leker på golvet, du ställer tunga möbler på ytan, du kanske tappar något, stolar skrapar ytan och så vidare - helt klart är golvet den yta inomhus som får stå emot mest slitage på en daglig basis. 

Överväg en golvslipning framför ett byte 

Då ditt golv är slitet, nött och fult så ställs du primärt inför två stycken alternativ. Det ena är att byta golv. Något som förvisso fungerar - men som kostar mycket pengar och som dessutom sällan blir så bra som man tänkt sig. Menas här: det tar ofta lång tid innan ett golv “satt sig” och skaffat sig en patina som därefter färgar av sig på hela bostaden. 

“Genom en golvslipning så bibehåller golvet sin naturliga skönhet. Ett äldre trägolv har satt sig och har skaffat sig en patinering som ett nyare golv inte har. En golvslipning tar fram det bästa ur ett golv igen“ 

Det andra alternativet är därför - om det är möjligt - bättre, enligt oss. Ett alternativ som stavas golvslipning och som har många fördelar. Dels så är en sådan betydligt billigare - i synnerhet om man inkluderar rot-avdraget och drar av 30% av den totala arbetskostnaden - och dels så behåller man genom en sådan den naturliga skönhet som finns. Ett golv blir vackrare med åren; det sätter sig, det får en härlig patina och det blir mer levande - genom en golvslipning så tar man bort det översta lagret  och tar därmed fram den skönhet som finns under. 

"Skönheten förstärkts ytterligare av den efterföljande ytbehandlingen. Utöver skydd så skänker exempelvis olja även värme, ger lyster och får golvet att kännas som nytt igen"

En skönhet som sedan förstärks ytterligare av ytbehandlingen som sker efteråt. Ytbehandlar du exempelvis ett trägolv i vardagsrummet i Stockholm med olja så får du fram en värme, en lyster och ett golv som känns som ett nytt - men med fördelarna det äldre golvet har. 

Undersök möjligheterna för en golvslipning 

Nu är det inte alla golv som går att slipa. Dels så fungerar de nyare, så kallade, klickgolven sällan bra. Det finns vissa modeller som fungerar, men generellt: nej. Dels så måste det också finnas slipyta på golvet i fråga. Är ditt golv slipat väldigt många gånger så kanske det inte fungerar med en golvslipning. Där blir ett byte nödvändigt. 

Det bästa sättet att ta reda på om det är möjligt att slipa golven är att kontakta en firma inom golvslipning i Stockholm och låta rena fackmän göra en bedömning. Läs mer här om golvslipning i Stockholm: golvslipningstockholm.biz.

Lätt att rengöra plastmattor

11 jan 2018

Utvecklingen på plastmattor går otroligt snabbt. Då det kommer till plastgolv använder man inte samma plastliknande material som man gjorde för, säg 30 år sedan. Plastgolven som tillverkas idag får en helt annan elasticitet, jämfört med för några decennier sedan. För 30 år sedan var plastgolven, visserligen tåliga, men ofta var färgerna oattraktiva och efter några års användning började plasten spricka. Dagens plastgolv är lika tåliga som sina föregångare men är vackrare, har finare färger. Du slipper repor (i parketten) och repor i klinker, att fogen lossnar och så vidare. Med plastgolv får du hållbarheten som är lätt att rengöra även med en skurmaskin. Dem kan du läsa om på http://www.skurmaskin.se.

Plastgolv i offentliga miljöer

Just därför är det vanligt att man lägger plastgolv i offentliga miljöer som i affärer och andra ställen. Har du en riktigt bra plastmatta är den lätt att rengöra. Då kan du använda en av dessa maskiner för bästa resultat.

Bergflooring

Har golvplattor i plast. Passar kanske inte riktigt i vanliga rum inomhus, mer i garage, källor, verkstäder, balkonger och altaner. Däremot har de parkettgolv som man kallar klickgolv, i färdiga rutor som du lägger tätt tillsammans och som hakar i varandra.

Tarkett

Tarkettt är kanske den bredaste golvtillverkaren som både gör mattor i trä, vinyl, laminat och för våtutrymmen. Vissa av deras golv är nytolkningar av gamla golv, som deras golv i holländskt rutmönster med hårdvaxolja och lack.

Forbo

Har funnits sedan 1896 och gjorde de första linoleummattorna i Värmland. Idag gör de fortfarande mycket golv i linoleum men även i vinyl, textilgolv, nålfilt, designplattor (återvunnet material), flatvävt golv som ser ut som en heltäckningsmatta men med mycket liten lugg.

Plastgolv tåliga och lätta att rengöra

Golv i offentliga miljöer behöver rengöras så gott som dagligen. Det innebär en väldig slitning på golvet. Då gäller det att golvet tål att rengöras så ofta. Dessutom bör man välja en skurmaskin som inte sliter onödigt mycket på golvet. Det finns olika skurmaskiner som sliter på golv olika mycket. Många är alltför stora och onödigt förslitande av golv. Sedan finns det effektiva med små och smidiga skurmaskiner som är försiktiga med plastgolvet.

Man brukar välja storlek utifrån ytan som ska rengöras; ju större yta desto större skurmaskin. Här kan du även välja skurmedel som är mer eller mindre skonsamt mot golvet. Man kan även välja tvätt- och skurmedel som är miljövänliga. De moderna plastgolven uppvisar allt större variation i färger, material och yta. Man kan välja hela mattor, eller delar som man enkelt monterar själv.

Kontakta en elektriker – dra inte elen själv

1 jan 2018

Att det under senare år kommit fram väldigt stora problem där man ser att privatpersoner drar sin egen el är något som måste upphöra. Skadorna kan sträcka sig från allt till bränder och till att folk faktiskt dör. Så kallad ful-el (som det kallas då privatpersoner på egen hand drar el) är ett större problem än vad man kan tro.

Det som kan verka förmildrande i detta är att det i många fall inte är ett medvetet val; istället så handlar det om att man inte vet bättre. Det här kan innebär att en privatperson i Stockholm köper en bostad och där han vill förändra lite i sitt badrum – något som innebär att han vill koppla in en tvättmaskin och sätta in golvvärme; vanliga projekt som man kanske tror är något som man dels tror att man kan göra och dels också tror att man får göra. Vi kan här säga följande: gäller det el och olika installationer så behövs det i nio fall av tio att man kontakta en elektriker. Utgår man från det så gör löper man heller ingen risk frö d fruktansvärda skador som kan komma av denna ful-el.

För – vi återgår till personen som dragit sin egen el till tvättmaskin och för golvvärme; hur tror vi att ett försäkringsbolag agerar om det skulle börja brinna? Det som sker här är att om undersökningen som de genomför skulle visa att en brand kommer från felaktigt dragen el så vill de först veta vilken elektriker som ligger bakom och då det visar sig att någon sådan inte finns; ja, där kan man också dra sina egna slutsatser om vad som händer.

Varför drar då privatpersoner el på egen hand trots att riskerna är så stora? Ja, till mångt och mycket så handlar det om – som vi sa, okunskap – och i många fall så handlar det om att man vill spara pengar. Man anser – felaktigt, något vi ska återkomma till – att en elektriker är dyr att anlita och att man kan spara pengar på att göra jobbet själv.

En elektriker är billig att anlita

Först och främst här; en elektriker – oavsett om denne är verksam i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – erbjuder tjänster som omfattas av rot-avdraget och det innebär att man kan dra av 30% av dennes arbetskostnader.

Nummer två – en elektriker i Stockholm där erbjuder ofta betydligt lägre priser än i övriga Sverige och detta är något som beror på den enorma konkurrens som finns där.

Mannen vi hade som exempel kan således dels använda rot-avdraget för en elektriker och han kan dessutom använda sig av den rådande konkurrensen för att ytterligare pressa priset nedåt. Att det skulle vara dyrt med en elektriker stämmer, helt enkelt, inte.

Mer infowww.elektrikerstockholm.nu.

Golvslipning – efterbehandling

18 dec 2017

Hur gör man för att ge sitt trägolv sin forna lyster efter en golvslipning, och hur mycket kan man påverka golvets utseende genom val av efterbehandling? I Stockholm finns många hantverkare som utför golvslipning och ofta erbjuder de olika typer av paket bestående av slipning och någon typ av efterbehandling. Det finns många olika vägar att gå, kanske vill man återställa golvet till något som liknar originalskicket eller så vill man ha en helt ny känsla i rummet. En golvslipare kan komma med rekommendationer och visa exempel på golvtyper men valet är helt upp till dig.

Väljer du att slipa golvet själv är det också bra att ha koll på vilken efterbehandling som ger vilken effekt. Det vanligaste är att bara lacka och slipa i några lager för att få den klassiska hårda lackytan, men det finns som sagt fler möjligheter att påverka golvets utseende.

Lacka

Att lackera golvet är den vanligaste golvbehandlingen efter en slipning. Lackeringen ger en hård och tålig yta redan efter ett par lager. Tidigare användes så kallad tvåkomponentslack för trägolv, det ger en överlägsen hållbarhet. På grund av hälsoriskerna med tvåkomponentslack är det numera bara vattenbaserad lack som får användas. Man kan välja mellan klar och matt lack beroende på vad i golvet man vill framhäva. Den klara lacken ger golvet lyster men vill man hellre att ådringen i träet ska framhävas väljer man en matt lack.

När man lackar häller man ut lack på det dammfria golvet och stryker ut det. Därefter låter man lacken stelna och slipar den sedan och dammsuger. Efter ett par timmar upprepar man processen. Ju fler lager man stryker på desto tåligare blir golvet. Ett lackat golv kräver mycket lite underhåll, regelbunden dammsugning och varsam  våttorkning då och då håller golvet i skick.

Olja

Olja ger en golvyta som liknar den matta lackens. Ådringarna i träet framträder och golvet ger att harmoniskt intryck. Det blir också mjukt att gå på. Oljan tränger ner i träet och skyddar det mot vattenskador.

Ett oljat golv bör oljas in någon gång per år. Dessutom bör smuts och fläckar tas bort så fort de uppstår. I gengäld kan repor och små skador på ett oljat golv försvinna om man lägger en bit fuktat papper över skadan.

Vaxa

Vaxolja är en variant av olja som kräver mindre underhåll än en vanlig oljning. Den skyddar också ännu  bättre mot fukt. Vaxolja kan kombineras med så kallad dekorvax, som läggs på direkt efter slipningen. Dekorvax finns i flera olika nyanser från ljust till mörkt.

Har man trägolv i köket är vax att rekommendera på grund av att det står emot både vatten och fett så bra.

Betsa

Bets färgar golvet samtidigt som det lyfter fram ådringarna på ett vackert sätt. Man kan alltså förändra golvets utseende ganska radikalt utan att ta bort träkaraktären. När man betsar gäller det att arbeta snabbt, annars blir golvet lätt flammigt. Bets ger inte i sig själv en hållbar yta utan bör kompletteras med ett par lager lack.

Som du ser finns det många sätt att påverka ditt golvs utseende efter en slipning. Ta gärna kontakt med en erfaren golvslipning och få rekommendationer för vad som kan passa ditt trägolv, med avseende på ålder, funktion och skick.

Du kan läsa mer om golvslipning hos Wasa Parkettservice.

Måla barnens rum - eller anlita målare

14 dec 2017

I Stockholm bor över 200 000 barn, var och en med egna preferenser och uppfattningar av färg. I deras domän, det egna rummet, har de ofta starka uppfattningar om vad som ska gälla. Att inreda och färgsätta barnens rum är ett roligt projekt som också görs bäst i samråd med barnet. När det sedan kommer till själva målningen är det i regel bäst att barnen inte vistas i rummet. Idag används mest så kallade plastfärger till målning inomhus. Det finns dock mer miljövänliga färger som inte avger några kemikalier. Dessa kan vara svårare att måla med, varför det ibland kan vara klokt att anlita en målare i Stockholm för att få ett bra resultat.

Blanda friskt

Barn är som bekant gladare i färg och stilkrockar än vuxna, så när det gäller att färgsätta barnkammaren kan det vara bra att släppa förutfattade meningar och att bry sig lite mindre om vad man själv tycker passar och vad barnen tycker om. Med detta inte sagt att man helt måste underkasta sig barnets vilja, men att mötas en bit på vägen kan vara en bra utgångspunkt. Barn fastnar ofta för en specifik färg, till exempel rosa, men bara det är rosa spelar nyansen inte så stor roll, och här kan du som vuxen välja någon nyans som du tycker om och föreslå den för barnet.

Barn är heller inte rädda för stilkrockar, och det kan man verkligen utnyttja genom att göra rum i rummet, och dela upp det med färgen på väggarna. Passar också väldigt bra när två syskon ska dela rum. Då kan barnen få välja varsin färg och känna att de verkligen har varsitt område, till exempel där de har sin säng. En tredje färg skulle kunna markera ”neutralt” område där man möts för lek.

Färger som harmonierar

När man planerar rummet med barnen och ska välja färg kan man låta barnen fundera över sina möbler, till exempel sägen eller en bokhylla, och se om de får några idéer på färg utifrån dessa. Ett bra sätt att lära barnen att tänka lite kring hur färger upplevs i relation till varandra. Genom att använda ett ritprogram på datorn (det finns många gratisprogram på nätet) kan man rita upp barnens rum och se hur det tar sig ut i olika färger. Ett mycket bra sätt att visualisera det nya rummet för barnen och en riktig inspirationshöjare.

Work in progress

När det gäller barnrum är det ju också så att man inte ska tänka att rummet nu får sin slutgiltiga inredning och väggfärg som barnet ska ha tills det flyttar hemifrån. Man får tänka på barnens rum som ett pågående projekt som kommer att ändras under årens lopp. Så klart kan man inte måla om varje år, men det räcker oftast att tänka på vad barnet kommer att trivas med för färg i en tre fyra år framåt.

Ofarliga färger

Den vanligaste målarfärgen till innerväggar är akrylatfärg, eller plastfärg som det också kallas. Den är vattenlöslig och anses inte farlig att andas in när den väl torkat. Det är dock en petroleumbaserad produkt som innehåller många ämnen som det kan vara svårt att veta vad de har för effekter. Akrylatfärg är dock lätt att måla med och ger ett bra resultat.

Vill man måla med en färg som man säkert vet är ofarlig och naturlig finns det några alternativ, till exempel naturhartsfärg, kaseinfärg eller limfärg. Dessa färger ställer dock högre krav på den som målar. Vi rekommenderar därför att du anlitar en professionell målare för dessa typer av färger. En bra målare i Stockholm kan dessutom komma med rekommendationer om olika färgtyper och hur de kan brytas för att få den nyans som dina barn önskar sig på väggarna.

Andra projekt på gång? Här hittar du tips och inspiration för alla möjliga typer av måleriarbeten.

Bygga balkong

9 dec 2017

När man vill bygga balkong på sitt hus kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga. Vilken konstruktion ska man använda sig av, och vilka krav ställs på materialet? Behövs bygglov? En balkong höjer värdet och trivselnivån på huset, men det är viktigt att man planerar balkongen noga. Framför allt är det viktigt att den nya balkongen smälter in med huset på ett naturligt sätt. En överdimensionerad balkong kan ta ner intrycket och se märkligt ut.

Ofta har man stor nytta av att ta en promenad i området och se hur grannhusen har löst balkongfrågan. Många husägare har valt att bygga balkong och här brukar finnas goda råd och tips att hämta om man hör sig för.

Att välja konstruktion

Vilken konstruktion man väljer beror mycket på huset. Ofta väljer husägare att bygga balkonger med bärande bjälkar ner mot marken och horisontella bjälkar in mot väggen på vilka man lägger trall, ett så kallat altanbjälklag.

För att beräkna virkets dimensioner och korrekta infästningar krävs att man tar hjälp av en konstruktör vid utformandet av balkongen. Alternativt kan man låta den firma som bygger balkongen göra ritningen. Många entreprenörer erbjuder den typen av helhetstjänster, så kallad totalentreprenad.

Ett annat sätt att bygga balkong är att utgå från betongbjälkar från fasaden, en så kallad frihängande balkong. Det ställer ännu hårdare krav på rätt beräkningar, samt väggens hållfasthet. Man måste alltid utgå från huset man bor i, att enbart följa generella ritningar fungerar inte.

Behövs det bygglov?

I nuläget är svaret ja, det behövs bygglov för att bygga balkong. Skickar man in en noga genomtänkt ansökan där man kan visa på att balkongen blir välbyggd och att den passar väl in med huset och omgivningen brukar det dock aldrig bli problem med att få tillstånd. Men det tar förstås lite extra tid och kostar en slant. Ofta hjälper entreprenören till med bygglovsansökan som en del i den totala tjänsten.

Det har kommit förslag från regeringen om att balkonger ska undantas från bygglovskravet. Anledningen är att det anses ta upp onödig tid hos kommunens handläggare. Än så länge har riksdagen inte beslutat i frågan, men det kan hända att balkonger, fasader och burspråk undantas från bygglovskravet i framtiden.

Ekonomi

Det kostar en slant att låta bygga en balkong. Materialet kostar en del, men framför allt blir arbetskostnaden hög. Du kan dock räkna med att värdet på huset kommer att stiga ganska ordentligt. För många husspekulanter är balkong ett stort plus, och i vissa fall ett måste.

Mäklarsamfundet uppskattar att en balkong i söderläge höjer värdet på ett hus med 10-15%, så i princip kan man alltid räkna med att man i slutändan får tillbaka de pengar man spenderat. Alla förbättringskostnader på huset kan dessutom dras av från reavinsten om man säljer huset inom fem år. Den förmodade värdeökningen på huset kan med fördel användas i samtal med banken för att kanske kunna göra ett tillägg på bolånet till fördelaktiga villkor.

Till sist

Anlita alltid en välrenommerad byggfirma med seriösa konstruktörer och hantverkare. Välj ut ett antal firmor som du tycker verkar bra och be om offerter, gärna en fyra, fem stycken så att du kan jämföra ordentligt. Låter du jobbet utföras professionellt kommer du att ha en trivsam och säker balkong att njuta av samtidigt som du har höjt värdet på ditt hus.

Mer information hittas här: http://www.byggabalkong.org.

← Äldre inlägg