Använd en vält för ett plant underlag

Hur får man en helt plan yta? Man använder en vält för att komprimera underlaget och skapa en yta som blir plan nog att använda exempelvis som grund för ett hus, för uppfarten där man ställer bilen eller för att lägga ut sten till en mindre gångstig i anslutning till huset. En vält har använts i alla tänkbara former genom åren. De första modellerna drogs för häst, men i takt med att industrialiseringen ägde rum så gick man över till mer klassiska maskiner.

Du har säkerligen hört talas om att någon spelare i exempelvis ett hockeylag farit fram som en ångvält - det uttrycket kommer inte som en följd av slumpens skördar. Ångvälten var länge legio och standard, men - som med exempelvis tåg - så använder man idag andra drivmedel där diesel är allra vanligast.

En spännande framtid för välten

Vi ska som en liten fotnot även tillägga att det sker spännande experiment där vältar som drivs av el börjat testas i samband med asfaltsläggning. Det är något som verkligen kan komma att bli nästa stora grej. Får man igång en relativt liten maskin som en vält och kan driva en sådan med hjälp av el - ja, då dröjer det inte länge innan även större maskiner kan följa i spåren.

Behöver du en vält - hyr en idag?

För vanliga privatpersoner så används en vält primärt för två saker: man planar ut efter en asfaltsläggning eller också så handlar det om att skapa en plan yta att placera en byggnation på. Ska du asfaltera uppfarten på ditt hus så bör du alltså använda en vält innan jobbet kan anses som slutfört. Om inte - ja, då får du en yta som är allt annat än plan och där asfalten, som en följd av detta, kommer att spricka och få en kortare livslängd än förväntat.

Detsamma gäller om du exempelvis ska bygga ett Attefallshus och vill ha den där plana ytan som du måste nå. Grundjobbet är viktigast för livslängden på en byggnad och en vält är en extremt viktig pjäs i detta.

Det går utmärkt att hyra en vält snarare än att köpa en sådan. Fördelen är att du genom att hyra dels kommer väldigt mycket billigare undan, att du dels får lära dig hur maskinen fungerar och att du samtidigt också får en modern maskin som ger dig väldigt många fördelar jämfört med äldre modeller. Kontakta en uthyrare av maskiner idag och se över hur utbudet för vältar ser ut.

https://arema.se/ är ett företag som hyr ut vältar och andra maskiner.

4 Jun 2019