Blogg

Vi bloggar om allt som har med bygg och hemmafix att göra. Här begränsar vi oss inte till mattläggning och badrumsrenovering utan skriver om allt som den som ska renovera huset kan vara intresserad av.

Ett golv som ser nytt ut

7 jan 2021

Golvslipning är ett sätt att få ett gammalt och slitet golv att se nytt ut igen. Men vad ska man tänka på när man ska slipa ett golv? Och vilka olika moment ingår vid slipning av ett gammalt golv?

Golv som går att slipa är en skatt för den boende. Istället för att riva upp och lägga ett nytt kan man slipa och välja en ny ytbehandling igen. Men hur ska man göra för att få en fin och fungerande golvslipning?

Först och främst ska rummet tömmas på alla möbler som står på golvet. Det kan också vara vettigt att ta ner allt från väggarna, för att inte råka slå ner något under arbetet. När det är klart är det bara att sätta igång.

Från rengöring till ytbehandling

Det första man gör är att rengöra golvet. Kanske låter det konstigt men det är viktigt att det inte finns något som kan repa golvet eller förstöra slipskivan. När det är gjort så kan man välja mellan att ta bort listerna eller låta dem vara kvar. Bäst är att ta bort dem och slippa risken att de blir slipade också. Eller repade.

Slipning sker sedan med först grövre och sedan finare slipskiva, eller slippapper. När allt är klart rengörs golvet och sedan är det dags för en ytbehandling. Var dock noga med att inte spilla något eller göra fläckar när golvet är färdigslipat. Ett golv utan ytbehandling är mycket känsligt och suger åt sig allt möjligt. Här kan du hitta mer info: golvslipningdanderyd.se

Golvet gör mycket för ett rum

9 dec 2020

Bor du i ett äldre hus med ett gammal trägolv? Börjar trägolvet blir slitet och repigt? Varför inte göra en förändring och lägga in ett nytt golv? Eller ännu bättre - slipa det golv du har!

Golvet gör mycket för ett rum, vad man önskar i sitt rum är olika från person till person. Bor man i ett äldre hus där man vill behålla charmen vill man kanske ha ett trägolv med en äldre känsla. Bor man i ett modernt hus och vill att även golven ska vara det vill man kanske ha något annat.

När det kommer till golv finns det oändligt med olika nyanser att välja mellan, allt från väldigt mörkt till vitt som snö. En golvläggare gör det möjligt för dig att göra denna förändring. Man kan ge sig på det själv, men för att få ett professionellt utfört jobb bör man lämna över det till golvläggare.

Många olika material

Det vanligaste golvet i Sverige är just trägolv, detta är på grund av att Sverige är väldigt rikt på skog. Trägolv är även populärt då det både är smidigt och fint att ha. De vanligaste trägolven är parkett, lamellparkett, massiva trägolv mm.

Fördelen med att välja trägolv är att det är slittåligt. Du kan dessutom bara slipa ner golvet om det blir slitet senare igen. Då slipper du byta helt och kan ändå få ett golv som ser nytt ut. Ett massivt trägolv är tjocka plankor och kan hålla i över hundra år. Detta förutsatt att man vårdar det. Läs mer om golvläggare på denna hemsida: https://www.golvläggarevästerås.nu 

Ett hem att trivas i

19 nov 2020

Ett hus som du bor i ska vara en plats där du känner dig hemma och där du trivs med hur det ser ut. Om du inte är nöjd med ditt hem, varför inte göra något åt det? Ta steget att renovera av ditt hus.

Att känna sig tillfreds med sitt hem är viktigt för välmåendet. Men för att trivas i hemmet kan det ibland krävas en förändring. En förändring till det bättre som innebär en renovering. Nu kanske du tänker att en renovering är mycket kostsamt. Det kan den också vara, men det beror helt på vilken typ av renovering du ska utföra.

Småfix som lyfter hemmet

Det kan räcka gott och väl med småfix för att du ska bli nöjd. Det kan handla om att måla om några väggar eller att slipa golven. En golvslipning är ett bra sätt att förändra ditt hem. Ibland glöms golven bort, vilket är synd. Ett gammalt trägolv som ser ut att inte vara något för världen kan nämligen bli som ett helt nytt golv. Men ska du utföra en golvslipning så är det bäst att låta en erfaren hantverkare göra jobbet. Andra saker du kan göra i hemmet för att få en förändring kan vara att fräscha upp i köket. Det kan gott och väl räcka med att måla om dina köksluckor för att få en helt ny look på ditt kök. Eller varför inte måla om ditt sovrum i en härlig dov färg som kommer få dig att somna skönt?

Golvslipning gör dina slitna golv nya och fräscha

11 nov 2020

Har du brädgolv och parkettgolv som sett sina bästa dagar? Vill du få ett lyft i hemmet och göra en hållbar förändring? Då ska du slipa dina slitna trägolv. De behöver inte bytas, bara slipas.

Bor du med gamla trägolv? Bara att säga grattis! Det fina med trägolv är att de har många liv. De kan se slitna och tråkiga ut, till och med ha små skador. Men med en golvslipning tar man bort det översta skiktet och kommer ner en bit till friskt virke och golven blir som nya. Sedan kan man välja olika golvbehandlingar för att de ska hålla sig fina. Har man inte slipat golv tidigare bör man vända sig till fackmän. Erfarna golvslipare gör jobbet och du kan räkna med ett lyckat resultat.

Nyslipade golv - ett lyft för hela rummet

Du kanske har målat eller tapetserat väggarna, målat dörrfoder och andra snickerier, men golvet är slitet och fult. Det gör att hela intrycket dras ner och kontrasten blir stor mot det nya. Anlita golvslipare som slipar dina golv till nyskick. ROT-avdrag får du på arbetskostnaden. Det är både smart för miljön och för plånboken att ta hand om de golv man redan har. Du kan också få råd om vilken golvbehandling som är bäst för just ditt golv. Det finns många olika slags efterbehandlingar, och vilken man väljer beror lite på hur utsatt golvet är. Man kan också välja behandlingar som gör golvet antingen mörkare eller ljusare. Valet är ditt. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningsollentuna.se/ 

Mjukt och gediget trägolv

16 sep 2020

Modet svänger genom åren och så är det även inom inredning. Idag finns det många som vill ta bort ytskiktet på golvet och få fram golvplankorna. Hur får man ett golv snyggt efter år av täckning?

Kommer man över gamla träplankor så kan man se en stor skillnad mot dagens plankor. Idag drivs virket fram på ett snabbare sätt och det kan man se på årsringarna. Ju tätare det är mellan årsringarna desto hårdare är virket. På grund av det är det många som vill ta fram det plankgolv som oftast finns som basen i hus. När modet svängt har man helt enkelt lagt ett annat golv ovanpå. Det har kunnat vara ett plastgolv, laminat, heltäckningsmatta eller någon annan form av ytskikt. Så bestämmer man sig för att gå tillbaka till ursprunget så är det möjligt. Det blir som att få ett golv gratis, på sätt och vis. Dessutom är det ett golv som är lagom mjukt och lagom hårt. Det kan dock behöva göras lite arbete innan det är fullt fungerande. Trots allt kan det ha legat undangömt i väldigt många år. Kanske till och med ett flertal årtionden.

Renovera och få ett fräscht resultat

När man lade plankgolv förr i tiden så lade man oftast endast plankor vid sidan om varandra. Idag gör man golv som fyller i varandra så att det inte blir några springor mellan plankorna. Fördelen med den hela ytan är att inget kommer ner i springorna, som exempelvis väta eller smuts. Men den gör även att plankorna håller nere varandra så att golvet håller sig plant. Så är inte fallet med gamla plankgolv. Där kan springorna dessutom blivit ganska breda under åren. Det blir så när plankor torkar och man inte använder någon slags behandling. Men det finns sätt att renovera golv så springor fylls ut och även laga bitar som trillat bort.

Lim som sitter ordentligt

Om det ytskikt som ligger ovanpå plankgolvet limmats så kan man ha oturen att det var ett riktigt bra lim. Det som ska tas bort kan sitta som berg och även lämna rester kvar. Vare sig det sker eller inte så behöver man slipa ytan så den blir jämn. Efter att eventuellt lim är borta och golvets alla sprickor är lagade, så kan man gå vidare med en golvslipning på Södermalm. Det skapar en slät yta som man sedan kan behandla med vilket medel man vill för ett färdigt resultat.

Hur man planerar ett industrigolv

3 aug 2020

Vad är det man ska tänka på när man lägger ett industrigolv? Vilka funktioner bör samarbeta vid planeringen av golvet? Hur många olika golv finns det att välja bland och vilka används oftast?

En industri är inte den andra lik, även om man lätt kan tro det. Och på en industri finns det dessutom en mängd olika funktioner i olika rum som kan ha olika krav som ska uppfyllas. Är rummet normalt tempererat, mycket kallt eller väldigt varmt? Finns det risk att eld kan nå golvet? Används någon typ av lösningsmedel som kan komma på golvet? Är det behov av att tvätta golvet med högtryckstvätt? Kommer golvet bli mycket smutsigt? Dessa frågor och fler måste man besvara för att kunna planera det bäst funktionella golvet i alla lokaler. Troligtvis kommer man även behöva avloppsbrunnar på en del industrigolv och kanske till och med avrinningsrännor. Det kan också vara så att en del behöver ha lutning så inte vatten blir stående. Men samtidigt inte kunna bli hala så personalen kan ramla och skada sig.

Vilka som planerar golvbeläggningen

För att få svaret på vilka behov som golvet ska uppfylla är det viktigt att personal från alla områden får uttala sig gällande vilka önskemål de har. Om det till exempel finns en risk för stor nedsmutsning men även en halkrisk samtidigt som golven behöver vara rena, så är det viktigt att allt detta tas med i beräkningen. Anledningen till att alla funktioner på en industri bör höras är att det ofta är fler än städpersonalen som rengör ytorna, och ibland till och med endast driftpersonalen själva. Man behöver därför även tänka på hur man snabbt och lätt sköter rengöringen i kombination med sina övriga arbetsuppgifter.

Valet av golv

De vanligaste typerna av golv inom industri är betonggolv, klinker och metallnät. Oftast har man betong längst ner, nät på våningarna över i öppna salar och klinker i avskilda rum. Den typen av klinker man använder är liknande den som används vid badhus. Det vill säga det är klinker som är lite räfflade. Samma gäller med betonggolvet som sällan är helt slätt utan som medvetet har lite räfflor för att det inte heller ska bli för halt att gå på när det är vått. Metallnäten på våningarna över i öppna salar är smidiga att gå på men har som nackdel att nästan all smuts trillar ner på våningarna under.

Varför behöver man göra en golvslipning?

11 jul 2020

Varför bestämmer man sig för att utföra en golvslipning i Solna och hur gör man när man slipar ett golv? Kan man laga hål och vilken typ av behandling kan man lägga efter en golvslipning?

Golvet är ett ytskikt som är utsatt för mycket slitage. Det kan vara köksstolar, och andra möbler, som dras fram och tillbaka. Grus kan följa med in från ytterdörren och repa golvet. Solen kanske ligger på starkt genom ett fönster och bleker golvet på en viss punkt. Man kanske har husdjur som springer och drar klorna över golvet. Små barn som leker med bilar eller annat som repar. Eller man kanske råkar spilla mat och vatten i samband med matlagning eller att man diskar. Kanske råkar man tappa något tungt i golvet som orsakar en skada. Det finns mycket som gör att man kan behöva slipa golvet helt enkelt.

Hur slipar man golv?

Det går att slipa både trägolv och betonggolv, och fastän att materialen är väldigt olika så är tillvägagångssättet ganska lika. Vanligast i privata hem är dock att man slipar trägolv. När man ska slipa ett golv så brukar man börja med en lätt dammsugning för att få bort eventuell småsten som annars kan åsamka skador. Om det saknas bitar så kan man även limma i en ny bit eller en massa med passande spån eller lim tillsammans med slipdamm som fyller ut. Ett företag som utför golvslipning i Solna använder en elektrisk, eller batteridriven, slipmaskin av det slag som man gående kan manövrera med handtag. Det krävs en speciell teknik för att inte skapa ännu mer repor i golvet och man får inte stanna länge på samma punkt för då kan det snabbt bli en för djup slipning där.

Såpa, lacka eller olja?

När slipningen är färdig så kan man välja hur man vill behandla trägolvet. Ett plankgolv kan man till exempel lasera, olja eller såpa och alla trägolv kan man måla eller lacka. Fördelen när man slipat ett golv är att det inte spelar någon roll vilken behandling man hade på golvet innan slipningen utan man kan välja och vraka helt fritt från början igen. Ett lack är det som skapar det hårdaste och mest hållbara, och lättstädade golvet och därför är det många som väljer det. Åtminstone när det gäller parkettgolv. Men på senare år har det också blivit mycket populärt att måla sina trägolv helt eller i något slags mönster efter egen smak.

Det naturliga materialets betydelse i miljö och inredning

1 jul 2020

Vill du trampa på något mjukt eller gillar du känslan av att det skaver och sticks? Ett naturmaterial kan vara både skönt och vasst. Dels beroende på struktur dels på hur det är omhändertaget.

Tänk dig att du sätter dina bara fötter på en bit trä. Den kan vara full av flisor och kvistar som fastnar på din mjuka trampdyna. Det är inte så trevligt och kan göra riktigt ont eller rentav leda till en infektion om du inte får ut flisen. Om du tänker efter kanske du har gått nerför en trappa med handledare av trä. Eller de riktigt gamla skolbänkarna som man hade för länge sedan på 1900-talet. Dem får man vara glad om man hittar på auktion eller loppmarknad numera. Gamla, slitna och ack så mjuka. De är som lenaste sammet. Så kan det kännas om din hand berör en sliten trämöbel eller om träet under dina fötter är ett välslipat trägolv.

Tänker du någonsin på vart du sätter ner dina fötter?

Våra fötter är fulla av känselsensorer. Att trampa på ett vasst föremål gör att du reagerar direkt. Att ha för trånga skor känns kanske inte alltid omedelbart men sedan börjar nerver och skavsår göra sig påminda. Ett stengolv är hårt för fötterna och kan göra din kropp trött och stel. Ett trägolv har en helt annan integration med din kropp. Trä rör sig helt naturligt och reagerar på fukt, kyla och värme precis som din kropp. Tänk bara att få sätta ner en bar fot på ett skönt parkettgolv. Känna det mjuka lena träet kontakta fotens yta och ta emot värmen som utstrålar därifrån. Som en mjuk smekning mot dina trampdynor.

Vad gör ett naturmaterial för själen?

Att bli berörd av ett naturligt material kan ge din kropp en fantastisk upplevelse. Då är ofta flera sinnen inblandade. Samhörigheten med det naturliga ligger nedärvt i våra gener. Synen tar in det naturliga materialet och känseln gör att du bli berörd av det genom hudens kontakt. Ett gammalt trägolv kan knarra och låta eller vara alldeles tyst. Det beror lite på väder och vind och träets kvaliteé. Vackra trämöbler och slipade golv är och har varit en klassiker i de svenska hemmen under lång tid och kommer troligtvis förbli så även under kommande decennier. Ett vackert slipat trägolv som är väl omhändertaget kan vara som en lisa för kropp och själ under lång tid.

Ge dina golv lite uppskattning - ni har kontakt varje dag

29 jun 2020

Inledningen och avslutningen av varje dag. Du sätter ner eller lyfter upp fötterna. På en mjuk matta eller en hård träyta. Vilka material är bäst? Vad säger historien och arkitekturen?

Ibland talar vi lite nedlåtande om stampat jordgolv och seden att använda lera i husbyggen. Men det är inte så dumt som det kan låta. Att blanda olika naturmaterial kan ge både stadga och vara en miljövänlig metod. Självklart blev det ännu bättre när människan började bränna lera till keramik och klinkers. Det finns lämningar från badhus, gator och bostadshus som är flera tusen år gamla. I de arkeologiska utgrävningarna kan vi njuta av de mönster som trampades av människor och djur som bodde där.

I de skandinaviska länderna har trä varit det vanligaste byggmaterialet. Med stora skogar inpå knuten är det givet att det är ett förstaval. Med tiden har plantor och skogsbruk specialiserats för att ge bästa kvalitet och funktion.

Mode i retur

Många älskar de breda plankorna som finns i timrade stugor men självklart ibland också i moderna hus. En biprodukt från sågverken, sågspån, blev det som kallas linoleum. Massan innehåller också harts, linolja och färgpigment. Golvmaterialet är i stort sett underhållsfritt och kan återvinnas till stor del.

Precis som i klädmodet kan inredningstrender komma tillbaka. Även om stora fönsterpartier, vita väggar eller en industriell look fortfarande känns fräscha, så längtar många efter textilier och en mer ombonad stil. Pösiga soffor, färgglada kuddar eller tunga gardiner blir allt vanligare. Somliga satsar stora pengar på heltäckande eller i alla fall stora mattor. En ryamatta eller ett persiskt blickfång blir som ett konstverk och en viktig detalj i hemmet. Inspirationen kommer ofta från hotellvistelser och internationell media. Vem vill inte vakna mellan krispiga lakan i ett vackert sovrum och sätta ner fötterna på en tjock och tjusig matta?

Underhåll och städning

Självklart spelar både priser och livsstil roll för vad du kan ha för golvbeläggning där du bor. Ofta är kravet på något lättstädat det som vinner. Har du barn eller husdjur så vet du. Ungar vill gärna ha mattor som föreställer något, som vägar och hus, eller roliga mönster som inbjuder till lek. Har du hamnat i en dragig lägenhet vill du istället ha lager av trasmattor, nålfilt eller djurfällar som kompenserar. Du kanske ska fokusera på golvnivån istället för att tapetsera om eller köpa nya möbler vid nästa förnyelse? Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipningvasastan.se/

Mer kärlek åt golven med golvslipning

3 jun 2020

Ett vackert trägolv förhöjer känslan i varje bostad. Men hur ofta får golvet den kärlek det faktiskt förtjänar? En golvslipning i Nacka ger trägolvet en lyster som förändrar hela rummet!

Ett vackert trägolv kan ge både en ombonad och elegant känsla i bostaden. På vintern är trägolvet varmare att gå på än ett syntetiskt golv, och under den varma årstiden ger det fötterna en behaglig, svalkande sensation. Men det måste tas om hand. Oavsett om golvet är ett parkettgolv eller om det består av solida träplankor, så är det ofrånkomligt att det förändras med tiden. Vassa klackar, möbler och mattor ger avtryck. Golvet får märken, slits och blir mörkare i färgen. Detta eftersom trä är ett naturligt och levande material. Då är det dags att slipa golvet, för att återskapa dess lyster.

Olika typer av trägolv

En yrkesman känner varje golvtyp

Att själv slipa golvet kan vara riskabelt om man inte har stor kunskap om golvslipning. Ofta är det bättre att kontakta ett proffs på golvslipning i Nacka. En yrkesman kan trägolv. En yrkesman känner varje typ av träslag och golvläggning och vet hur varje golv bäst ska slipas och behandlas. Själva golvslipningen tar inte lång tid. Men man behöver själv förbereda lite inför slipningen. Möbler ska flyttas undan och golvet rengöras. När detta är gjort syns golvets ojämnheter bättre. Då kan man gå igenom ytan och slå ned spikhuvuden som börjat lyfta sig från golvet. Oavsett om golvet bara behöver ny lyster eller om det är hårt slitet med märken och skador, går det snabbt att få vackert med hjälp av rätt utrustning. Golvsliparen tittar gärna på golvet i förväg för att därefter bestämma vilken utrustning som lämpar sig bäst. Ett hårt slitet golv kräver en maskin med starkare motor.

Mindre damm under arbetet

Utrustningen är modern och maskinerna har en liten dammsugare som begränsar spridningen av damm. Ändå kan en del damm bildas i rummet, varför det är bra att stänga dörrar eller täcka för dörröppningarna med plast, så dammet inte sprider sig till angränsande rum. Hur det nyslipade golvet bör behandlas bestäms med fördel med yrkesmannen. Lack, olja eller hårdvaxolja, ja, det beror både på träslaget och på personerna som kommer att vistas i rummet, det vill säga hur rummet används till vardags. Yrkesmannen har god kunskap i ytbehandling, så efter en golvslipning i Nacka kan man vara säker på att golvet har fått precis den kärlek och omvårdnad det förtjänar! Vi rekommenderar att läsa vidare på denna sidan: https://www.golvslipningnacka.se/

Vilka träslag går att slipa?

26 apr 2020

Har du ett trägolv som du är trött på? Funderar du på att lägga ett helt nytt golv? Tänk om. Det är lätt att ge trägolv ett nytt liv genom att slipa det. Läs på om trägolv och förnya ditt eget.

Trägolv är verkligen något lyxigt. Det är ett fint och hållbart naturmaterial som både isolerar och dämpar. Men ibland är det svårt att uppskatta dess värde. Har du ett slitet och repigt trägolv så vet du vad jag menar. Det ser matt och livlöst ut och reporna blir liksom bara fler och fler. Till slut orkar man nästan inte bry sig om det och börjar fundera på att lägga in ett nytt, underhållsfritt golv. Men att byta ett trägolv mot ett i plast är en dålig idé, iallafall innan man har försökt slipa det. Så länge det bara är ytan på golvet som är slitet och tråkigt så går det alltid att förnya det med en slipning.

Ett nytt trägolv som passar dig

En golvslipning räddar inte bara dig som har ett slitet, matt och repigt golv. Det är också ett bra alternativ för dig som är trött på färgen eller ytan på ditt nuvarande golv. Lackad ekparkett var populärt på 70-talet men inte lika så idag. Många gillar inte den gul-orangea nyansen och vill därför lägga nytt. Väljer man istället att slipa bort den lackade ytan så uppenbarar sig en tom canvas. Valmöjligheterna blir många samtidigt som man sparar både tid, material och pengar. Det är ofta kostsamt att lägga ett nytt kvalitetsgolv – även för miljön. Ett trägolv räcker länge om man tar hand om det, och på ett nyslipat trägolv kan du välja både nyans och ytskikt. Kanske drömmer du om en mörkare, oljad parkett? Eller vitlaserade brädgolv? Oavsett träslag så går ditt golv att slipa.

Hur går det till?

Många ryggar tillbaka vid tanken på att slipa sina trägolv. Uppochnervända rum och damm överallt. Du kan vara lugn. Idag har de allra flesta golvslipmaskinerna luftsug som gör att dammet inte sprids i rummet, så att städningen inte ska behöva ta upp en massa tid och bekymmer för dig. Du behöver inte heller vara orolig för att du ska bli lämnad med ett obehandlat golv. Även ytbehandlingen görs direkt av specialisten, så att du slipper stå där och inte veta vad du ska göra härnäst. Och tänk så skönt det är när allting färdigställs på en och samma gång.

Fördelar med att lägga en heltäckningsmatta

11 apr 2020

Njuter du av att kliva upp ur sängen på morgonen? Är det värsta du vet att sätta ner fötterna på det iskalla golvet? Vill du göra din morgon enklare? En riktigt bra start på dagen är A och O.

Har du funderat på att göra om i ditt sovrum? Vad skulle vara drömmen och den ultimata lyxen för just dig? Om du analyserar ditt mönster - vad är värst med att kliva upp ur den varma sängen på morgonen? Just det! Att sätta fötterna på det iskalla golvet. Därför ska du ta och fundera ut hur du vill göra om i sovrummet, och det första du bör göra är att besöka en mattläggare för att få inspiration till hur du kan förändra känslan av att kliva upp på morgonen. Tänk dig att istället sätta ner fötterna på en lyxigt mjuk och alldeles underbar heltäckningsmatta. Att borra ner tårna i det mjuka lurvet gör att du får en mjuk och ljuvlig start på dagen - en start som präglar resten av dagen.

Fler fördelar med heltäckningsmattan

Förutom att hela din dag och alla dagar efter den kommer att börja bättre, och därför att bli bättre, så finns det också fler fördelar med att välja en heltäckningsmatta i sovrummet. Bara en sådan sak som när du tappar ner mobilen - du hör knappt dunsen och ingen skärm spricker! Med en skicklig mattläggare får du din matta skräddarsydd ända in i hörnen. Kvaliteten i dagens mattor är så otroligt mycket bättre än förr, och de är definitivt enklare att rengöra. Du behöver varken limma eller spika fast dem i golvet utan de läggs enkelt ut och anpassar sig snabbt.

En stor del av inredningen

Förutom känslan och kvaliteten på dagens heltäckningsmattor så ska du inte glömma hur stor förändring du kan skapa i ett rum. Genom att välja en viss kulör eller ett visst material kan du förändra hela känslan i rummet. Du kan välja att skapa mönster genom att lägga ett pussel av olika färger eller material och du kan ljusa upp eller tona ner ett helt rum. Golvet är stort och påverkar så mycket mer än du någonsin kan tro. Så se till att göra ett bra val, låt det kosta det där lilla extra så du får mattan du verkligen vill ha och anlita en mattläggare. Det blir tusen gånger bättre när proffset lägger in mattan än om du försöker skära till den själv.

De vanligaste misstagen vid golvslipning på egen hand

7 apr 2020

Kan man slipa sitt golv själv utan att ha någon erfarenhet eller utbildning? Vad händer om du misslyckas med att slipa golv? Hur du bär dig åt när du slipar ditt golv för att undvika misstag?

Hör du till dem som är en hemmafixare av stora mått och vill slipa ditt golv själv? Då gäller det första att undersöka om det kan finnas en hel del fällor på vägen. Kolla sedan upp råd och tips för att undvika dem. Ta även reda på om det kan vara så illa att det kan gå helt snett och vad som i så fall händer. Vad är det för försäkring som gäller när man hyr en maskin? En fråga som kan komma upp är var du ska hyra din slipmaskin för att kunna göra din golvslipning om du till exempel bor på Lidingö. Ibland gör du kanske ett större problem av saker än du behöver. Det går ju alltid att anlita hjälp.

Råd att ta på allvar

En mycket viktig sak som inte är att leka med är din arbetsutrustning. Se till att du använder en godkänd andningsmask när du slipar. Var också noga med att ha en god ventilation under arbetets gång. Det är vanligt att man som nybörjare börjar slipa och sedan stannar upp för att kanske vila eller ta en mikropaus i koncentrationen. Men det kommer straffa sig direkt. Resultatet blir ojämnheter som kan vara rent omöjliga att få bort. Och då står man där med skägget i brevlådan. Springer du över ytan det snabbaste du kan går slipen bara på det allra översta lagret och det kan ju vara både bra och dåligt. Går du däremot långsamt och varsamt fram med maskinen får du bort mera av ytan då slippappret får möjlighet att arbeta på djupet.

Att undvika misstag

Drag ut alla gamla spikar som sitter i golvet innan du börjar. Du vill inte att de ska riva sönder ditt slippapper. Kom ihåg att stänga in dammet innan du börjar slipa. Att endast stänga alla dörrar kommer inte att hjälpa dig. Slipdamm har en tendens att leta sig in överallt. Använd i stället tejp och plast för att verkligen se till att alla skrymslen och springor är tilltäppta. Vänta med att hyra en slipmaskin tills du verkligen är färdig med allt förarbete. Kom ihåg att lyfta på valsen om du behöver stanna eller vila och ha alltid rätt sorts slippapper.

Anlita en professionell golvläggare

7 apr 2020

Behöver du byta ut eller kanske slipa golvet? Eller är du bara trött på dina golv och vill ha något nytt? Då borde du kontakta en professionell golvläggare för att få hjälp med arbetet.

Att ta hand om dina golv är otroligt viktigt - de spelar trots allt en stor roll i ditt hus. Som tur är har ditt golv en rätt lång livslängd och behöver inte bytas ut allt för ofta. Men för att det ska hålla krävs det självklart att det blir omhändertaget på ett korrekt sätt, och att det blivit lagt på rätt sätt. När det kommer till att lägga golv är det klart viktigt att förarbetet blir utfört på ett korrekt sätt för att det ska hålla. En professionell golvläggare kan garantera detta och lämnar dessutom en garanti på arbetet. Innan du bestämmer dig för vilken firma du vill använda dig av är det värt att samla olika offert. Läs alltid igenom tidigare omdömen från deras gamla klienter. Detta garanterar att du hittar den bästa firman för dig.

Golvslipning eller golvläggning - vilket är bäst?

Att byta ut dina golv är inte alltid nödvändigt, utan det kan räcka med att utföra golvslipning istället. Att slipa dina golv är ett utmärkt sätt att se till att ditt hus behåller deras karaktär och är dessutom billigare än att helt byta ut dina golv. Golvläggning kostar självklart mer än golvslipning eftersom det krävs mer arbete att byta ut hela golvet. Detta är speciellt ett bra alternativ för dig som bor i ett äldre hus och vill slippa att byta ut dina golv. Glöm inte heller att ROT-avdraget gäller för privatpersoner som behöver hjälp av en professionell golvläggare.

Funderar du på golvvärme i ditt hem?

En golvläggare kan inte enbart hjälpa dig med att slipa dina golv eller att lägga nya golv, utan också att göra ditt hem mer bekvämt för dig. Ett sätt att göra detta är med golvvärme. Om detta är något som du har funderat på tidigare, men inte är helt säker om det är möjligt i ditt hus? Golvvärme är inte möjligt i alla hus utan att behöva byta ditt golv, men en golvläggare kan hjälpa dig med att göra detta till verklighet. Det krävs en noggrann inspektion av ditt golv för att bestämma om du kan ha golvvärme eller inte. Det är alltså inget som du kan göra själv, utan är något som du behöver professionell hjälp med. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.golvläggarestockholm.biz

Är du i behov av en dränering i Stockholm?

24 mar 2020

Dränering är det projekt som få drömmer om. Av förklarliga skäl. Står man inför en dränering av sitt hus så har man dels ett ganska tungt arbete framför sig och dels så har man också ett ganska långdraget sådan. Adderar man till detta att man heller inte får något synlig resultat så får man ytterligare en känsla av ett hopplöst, pengaslukande projekt som man helst skulle klara sig utan.

Vi sa att en dränering inte syns. Det stämmer egentligen inte. Genomför du en dränering vid ditt hus i Stockholm så kommer det att synas - men detta enbart genom att din trädgård och området kring huset kommer att se ut som ett större dike som en följd av de tyngre maskiner som använts vid grävningen. Minus, minus och åter minus.

Finns det egentligen någonting positivt med att genomföra en dränering av ett hus i exempelvis Stockholm? Oh ja, en dränering sker inte av någon slump. Man gör detta för att rädda huset och för att leda bort vatten som annars skulle penetrera huskroppen och leda till svåra fukt- och mögelskador i exempelvis källaren.

Det är även i källaren du kan börja se spåren av att det är dags att genomföra en dränering. Ser du att det börjar lossa färgsjok från väggarna eller att det börjar synas fukt i taket och kring listerna så är det läge att agera. Detsamma om det börjar lukta unket. Dessa är tydliga tecken och indikationer på att det börjar bli läge att kontakta ett företag i Stockholm för en dränering.

Varför ta professionell hjälp?

Det går att dränera på egen hand, men det kräver kunskap, det kräver tid och det kräver speciella maskiner i många fall. Därför rekommenderas professionell hjälp. Normalt så kanske ett hus behöver en ny dränering ungefär vart 25:e år så det handlar heller inte om något projekt som återkommer år- efter år.

Baserat på detta så anser vi att professionell dränering är att föredra då den sparar dig pengar i slutändan. Tjänsten är dessutom inkluderad i Rot-avdraget och det gör att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden och detta med ett årligt tak på 50.000 kronor. Däremot bör du vara vaksam kring vilket företag du anlitar; något som kan vara extra tydligt i Stockholm där det finns ett större urval.

Så hittar du rätt företag för din dränering i Stockholm

Företag inom dränering finns det gott om i Stockholm. Tyvärr så finns det även en variation både vad gäller kvalitet och pris mellan alla dessa. Det bör du vara medveten om. Rådet är att du inte anlitar första bästa företag. Ta dig tid att undersöka och ta in så många offerter som möjligt. Hittar du några som passar din prisbild så se till att få nummer till tidigare kunder och kolla även upp om det finns några oklarheter kring företaget - har man betalningsanmärkningar, skulder; finns det F-skatt?

För att hitta rätt företag så krävs det lite detektivarbete och en sak står klar: då det handlar om en dränering så har du inte råd att chansa. En sådan vill du maximalt göra var 25:e år, inte efter tio år som en följd av slarv och fusk. Ett annat tips är att du genomför projektet under hösten. Då marken är lite kallare så tar den inte lika stor skada; det skonar helt enkelt din tomt och din trädgård.

Här kan du läsa mer om dränering.

← Äldre inlägg