Blogg

Vi bloggar om allt som har med bygg och hemmafix att göra. Här begränsar vi oss inte till mattläggning och badrumsrenovering utan skriver om allt som den som ska renovera huset kan vara intresserad av.

Hur går en fasadrenovering i Stockholm till?

17 okt 2021

Behöver ni göra en fasadrenovering på Lidingö, i Solna eller någon annanstans i Stockholm? Har ni upptäckt stora sprickor i fasaden? Kontakta ett företag som jobbar med fasadrenovering.

Det kan vara ganska fascinerande att åka runt i Stockholm. Man ser stora hus, lägenheter och andra byggnader. För att inte tala om tempot i staden. Lägenheterna och husen ser alla olika ut. En del har en helt ny och fin fasad, medan andra är lite mer slitna. Plötsligt runt hörnet ser man varningsskyltar “Fasadrenovering pågår”. Förbättringar även i storstaden är alltid välkommet. Vare sig det gäller ett hus eller en lägenhet, bör man göra en fasadrenovering när det behövs. Så hur vet du om det behövs göras en fasadrenovering? Har du tegel, puts eller en trä fasad? Börjar den bli sprucken? Färgen flagnar eller kanske släpper den igenom fukt? Då kan det vara på tiden att göra en fasadrenovering. En total fasadrenovering eller bara delar av den?

När man gör en fasadrenovering i Stockholm kan den vara olika stor. Alla fasadrenoveringar innebär inte att man gör en helrenovering, utan ibland kan det räcka med att man bara byter några brädor. Men många gånger väljer man att göra en totalrenovering. När man gör det kan man även passa på att tilläggsisolera om det inte är gjort. Det man ska tänka på är att söka efter bygglov om det behövs. En del av sakerna som kan komma att göras inom fasadrenovering kräver nämligen det. Det kan ta tid att få bygglov och därför bör man ansöka om det i god tid.

I Stockholm får du bra hjälp med fasadrenoveringen

Stora projekt kräver att man har riktigt bra hjälp vid sin sida. Den hjälpen får man garanterat när man befinner sig i Stockholm. Där finns riktiga experter på fasadrenovering. Ta kontakt med några olika och samla in offerter. Var noggrann med att få allt nedskrivet i offerten och kolla även så att ROT-avdraget är inräknat. Är det inte det så be dem lägga in det. ROT-avdraget hjälper dig att hålla nere på kostnaden. Istället för att du betalar hela kostnaden, hjälper skatteverket till och betalar 30% av arbetskostnaden. Detta upp till 50 000 kronor under ett år, vilket är väldigt generöst. Är ni dessutom mer än en ägare, då kan de andra också ha rätt till ROT-avdraget. Då kanske ni har råd med mer än ni först trodde.

Golvavjämning för alla golv i Stockholm

28 sep 2021

Golvavjämning är ibland nödvändigt och ofta det bästa alternativet till slipning vid både renoveringar och nybygge. Rätt fall och vinkel är viktigt för bästa slutresultat oavsett golv.

Innan du kan lägga ett golv, oavsett typ, så är det viktigt att underlaget blir rätt. Att försöka lägga ett fint trägolv med bra slutresultat är inget att ge sig på innan allt är helt plant. För badrum och andra våtutrymmen så behövs det rätt lutning för att avrinning ska fungera. En felaktig lutning kan bli en dyr historia med mycket omarbete till följd. Att hitta rätt kompetens i Stockholm är enkelt och lätt.

Vid nybyggnationer kan det vara skarvar mellan cementblock som behöver fyllas ut. Vid renoveringar så kan golvavjämning vara ett kostnadseffektivt alternativ till att exempelvis slipa limrester från gammal heltäckningsmatta. Det blir mindre jobb med golvavjämning samtidigt som man vet att resultatet blir precis som man vill ha det.

Golvavjämning - olika material och metoder

Golvavjämning är ett samlingsbegrepp som innefattar olika tekniker och material. Med rätt metod kan man göra mycket. Valet avgörs av vilka belastningskrav som finns men även om man vill lägga golv som dämpar ljud i lokalen. Anpassningar görs även utifrån övriga byggnadsmaterial och byggnadstekniker.

Materialet som används är till största delen sand med olika sorters blandningar anpassat efter krav och lämplighet. Detta kombineras med olika bindemedel och tillsatsmedel. Cement av någon form används som bindemedel och till detta tillsätts plastfiber eller andra polymerer. Detta för att dels undvika sprickbildning och samtidigt för att ge rätt svikt i golvet. Läs mer om golvavjämning på denna webbsida: golvavjämningstockholm.se/

Målare för ditt uppdrag i Norrköping

29 jul 2021

Är det dags att måla om i bostaden? Har du svårt för att bestämma dig gällande färgval och vad som ska målas? Om du kontaktar en duktig målare i Norrköping så kan du få hjälp med råd och målning.

Det du inte är proffs på kan ibland vara svårt. Så kan det vara när du känner att du vill måla om i ditt hem men du vet inte vilka färger du vill ha eller hur det ska utföras. Du vet kanske inte ens vad du vill måla om.

Väljer du en duktig målare i Norrköping så kan du få hjälp med allt detta. Och du kan även få någon som utför ditt uppdrag på ett perfekt sätt. Så du behöver inte oroa dig, du måste inte ha allt bestämt och klart när du kontaktar en bra målare.

Stöttning och råd från en målare

Vad kan du förvänta dig när du tar kontakt med en duktig målare? Först kommer du få frågor gällande läget idag och sedan kommer du få frågor gällande hur du vill ha det. Därefter kommer du få förslag på hur arbetet kan utföras och troligen även andra förslag på resultat som du kan fundera på.

Det är även bra om du vet vilken färg som använts förut, om du ska måla om något. Men vet du inte det så kan målaren enkelt ta reda på det själv. Behöver något bytas ut eller renoveras före målningen? Då gör du det absolut först.

Slipa om trägolven och de kommer att se ut som nya

16 maj 2021

Har man trägolv i sin bostad ska man vara glad då det innebär att man kan renovera dem när de blir trötta och slitna. Att slipa ett trägolv är dessutom mycket billigare än att lägga in ett nytt.

Trä är ett fantastiskt material och har man trägolv i sin bostad ska man vara rädd om dem och vårda dem efter alla konstens regler. Men förr eller senare blir alla trägolv slitna och kan behöva fräschas upp med en golvslipning. Hur ofta man behöver slipa ett trägolv beror på vilket träslag det är gjort av och vilken ytbehandling det har. Men också hur rummet används, och hur pass mycket golvet utsätts för slitage spelar också in. Tyvärr kan man inte slipa ett trägolv hur många gånger som helst och därför ska man bara slipa bort det allra yttersta lagret då man renoverar det. För att lyckas med golvslipningen behövs det skonsamma och moderna maskiner, men också kunniga och erfarna specialister på golvslipning i Göteborg.

Ytbehandlingen både skyddar golvet och påverkar dess utseende

Det fina med trägolv är att de även går att förändra genom att välja en annan typ av ytbehandling än tidigare. Olja framhäver träets ådringar vackert medan lack gör att golvet blir mer tåligt. Men man kan även måla trägolv helt i en färg eller lasera dem. Valmöjligheterna är många och det kan ibland vara svårt att veta vad som passar och är bäst. Men en golvslipningsfirma kan ge bra råd och tips om passande ytbehandlingar.

Slipa golvet själv eller anlita hantverkare?

15 apr 2021

Det går att väcka liv i ett gammalt trägolv genom att slipa om det, och det går faktiskt inte att se skillnad på ett nyslipat trägolv och ett nytt. Här följer några tips på hur man kan gå tillväga.

Det är golvets tjocklek och hur många gånger det tidigare har renoverats som avgör om det går att slipa det. Det finns särskilda golvslipningsmaskiner att hyra om man själv vill slipa golvet, men många väljer ändå att anlita hantverkare. Genom att man kan använda sig av rot-avdraget blir det heller inte särskilt dyrt att ta hjälp, och arbetet går också mycket snabbare. För en skicklig och erfaren golvslipningsfirma tar det en dag att slipa och ytbehandla golvet i ett normalstort rum.

Ett trägolv behöver skyddas med en ytbehandling

Ett trägolv som slipats måste också efterbehandlas för att skydda träet mot slitage, smuts och väta. Vilken ytbehandling man väljer brukar bero på hur rummet används, men även vilket slags trä det är av. Mjuka träslag som gran och furu, som lättare får märken, skyddas bäst med en golvlack. Lack passar också bra i rum där det vistas mycket människor eller där golvet kan tänkas utsättas för väta eller spill, som i exempelvis ett kök eller i en hall. Men även vax passar bra som ytbehandling i dessa rum. Även om olja inte skyddar golvet så bra mot spill och det lätt blir bestående fläckar om man inte är snabb att torka upp, är det en väldigt populär efterbehandling. Detta för att träets ådringar framhävs vackert. Mer om golvlslipning hittar du på denna hemsida: golvslipningsödermalm.se/

Säker och ekonomisk arbetsmiljö med rätt golv i Göteborg

31 mar 2021

Med ett golv som är fel kan du lägga din energi på fel områden under din arbetstid. Nu finns det sätt att få tåliga och hållbara golv som samtidigt är snygga och ger dig en säkrare arbetsplats.

Trots att betonggolv är mycket tåligt och hållbart är det inte alltid det bästa alternativet på ett företag eller en industri i Göteborg. Det är ett golv som obehandlat suger åt sig alla vätskor och skapar fläckar som är svåra att ta bort. Och om du målar det så har det en tendens att med tiden slitas så att betongen kikar fram igen. Men nu finns det andra alternativ som gör att du kan få alla fördelarna av betongen men också slippa alla nackdelar.

Ett golv på golvet

För att kunna få en yta som är mycket tålig kan du välja att lägga en yta av epoxi ovanpå ditt betonggolv. Det är ett sätt att få en mycket tålig yta som du dessutom kan anpassa efter de förutsättningar som du har på arbetsplatsen. Genom att skräddarsy ditt epoxigolv i Göteborg kan du få en yta som tål de vätskor som du arbetar med, och som du riskerar att någon gång spilla på golvet. Du kan även få ett golv som säkerhetsmässigt och utseendemässigt svarar på det som du önskar dig. Det kan gälla en helt glansig yta eller en yta som är mer halkvänlig. Varför inte slå på stort och välja ett färgstarkt golv?

Vem lägger ditt nya golv?

29 jan 2021

Att välja nytt golv är roligt. Planera för framtiden och fundera över material och vad som kan passa bäst. Bara du vet hur din familj fungerar och vad du vill uppnå. Men vem ska lägga golvet?

För de allra flesta av oss kommer golvbyten bli aktuellt ett antal gånger under livet. Många golv är hållbara och tåliga men förr eller senare brukar de flesta golv bli alltför fula och slitna för att göra ägaren glad. Eller så tröttnar man helt enkelt på ett golv som är gammalmodigt på helt fel sätt. Alla mönster, färger och material passar inte alla.

Där vissa ser problem ser andra möjligheter, och vice versa. De flesta av oss är tveksamma till exempel när det gäller kombinationen kök och trägolv med tanke på fukt men för andra fungerar det utmärkt. Vissa önskar klinker medan andra gärna väljer vinylgolv.

Underlag och material

Ett golv av klinker kan inte läggas på samma sätt som ett trägolv, det säger sig självt. Det material du väljer för ditt nya golv avgör också underlaget och metoden. Planerar du exempelvis att också installera golvvärme i samband med golvläggningen ökar komplexiteten lite till. Det är alltså bäst att lyfta luren och ringa golvläggaren.

Proffsen vet, och det de vet kan de omsätta i handling oerhört snabbt. Det som tar två veckor för dig tar dem två dagar. Och de gör det snyggt och korrekt och resultatet blir hållbart. Du får ett golv som håller och som smeker dina fötter dagligen i åratal. Hitta mer info om golvläggning här: golvläggarehuddinge.se

Konsten att skapa ett föränderligt hem

20 jan 2021

Med jämna mellanrum kan det vara roligt och uppfriskande att förnya sitt hem. Det finns sätt att göra det på som inte behöver innebära stora kostnader och helt nya ytskikt som ska monteras.

Om man tycker om att med jämna mellanrum förändra sitt hem så finns det knep som man kan tänka på redan när man bygger, eller renoverar, hemmet. Väljer man ytskikt som går att måla och måla om flera gånger, så har man skapat sig ett hem som lätt går att förändra utan större kostnader eller tid.

Med väggar som har väv, eller har målade skivor, går det att måla om i stort sett hur många gånger som helst. Detsamma gäller om man har målade luckor i köket och ett målningsbart tak.

Slipa och göra om

Har man också varit klok att välja ett golv som är slipningsbart så har man alla ytskikt i bostaden att lägga in i projektet för ett nytt hem. Beroende på vilket material man har som golv finns det olika typer av ytbehandlingar att välja bland. Men för dem alla gäller att det går att förändra färg, nyanser och mönster.

Även om man har ett plankgolv eller parkettgolv så kan det bli mycket snyggt om man målar hela golvet i en nyans och sedan gör ett mönster i form av en kompassros eller en bård längs med väggarna. Det man ska tänka på vid slipning och behandling av golv är att få ytan jämn för bästa resultat. Hitta mer info om golvslipning på denna hemsida: golvslipningkungsholmen.se

Ett golv som ser nytt ut

7 jan 2021

Golvslipning är ett sätt att få ett gammalt och slitet golv att se nytt ut igen. Men vad ska man tänka på när man ska slipa ett golv? Och vilka olika moment ingår vid slipning av ett gammalt golv?

Golv som går att slipa är en skatt för den boende. Istället för att riva upp och lägga ett nytt kan man slipa och välja en ny ytbehandling igen. Men hur ska man göra för att få en fin och fungerande golvslipning?

Först och främst ska rummet tömmas på alla möbler som står på golvet. Det kan också vara vettigt att ta ner allt från väggarna, för att inte råka slå ner något under arbetet. När det är klart är det bara att sätta igång.

Från rengöring till ytbehandling

Det första man gör är att rengöra golvet. Kanske låter det konstigt men det är viktigt att det inte finns något som kan repa golvet eller förstöra slipskivan. När det är gjort så kan man välja mellan att ta bort listerna eller låta dem vara kvar. Bäst är att ta bort dem och slippa risken att de blir slipade också. Eller repade.

Slipning sker sedan med först grövre och sedan finare slipskiva, eller slippapper. När allt är klart rengörs golvet och sedan är det dags för en ytbehandling. Var dock noga med att inte spilla något eller göra fläckar när golvet är färdigslipat. Ett golv utan ytbehandling är mycket känsligt och suger åt sig allt möjligt. Här kan du hitta mer info: golvslipningdanderyd.se

Golvet gör mycket för ett rum

9 dec 2020

Bor du i ett äldre hus med ett gammal trägolv? Börjar trägolvet blir slitet och repigt? Varför inte göra en förändring och lägga in ett nytt golv? Eller ännu bättre - slipa det golv du har!

Golvet gör mycket för ett rum, vad man önskar i sitt rum är olika från person till person. Bor man i ett äldre hus där man vill behålla charmen vill man kanske ha ett trägolv med en äldre känsla. Bor man i ett modernt hus och vill att även golven ska vara det vill man kanske ha något annat.

När det kommer till golv finns det oändligt med olika nyanser att välja mellan, allt från väldigt mörkt till vitt som snö. En golvläggare gör det möjligt för dig att göra denna förändring. Man kan ge sig på det själv, men för att få ett professionellt utfört jobb bör man lämna över det till golvläggare.

Många olika material

Det vanligaste golvet i Sverige är just trägolv, detta är på grund av att Sverige är väldigt rikt på skog. Trägolv är även populärt då det både är smidigt och fint att ha. De vanligaste trägolven är parkett, lamellparkett, massiva trägolv mm.

Fördelen med att välja trägolv är att det är slittåligt. Du kan dessutom bara slipa ner golvet om det blir slitet senare igen. Då slipper du byta helt och kan ändå få ett golv som ser nytt ut. Ett massivt trägolv är tjocka plankor och kan hålla i över hundra år. Detta förutsatt att man vårdar det. Läs mer om golvläggare på denna hemsida: https://www.golvläggarevästerås.nu 

Ett hem att trivas i

19 nov 2020

Ett hus som du bor i ska vara en plats där du känner dig hemma och där du trivs med hur det ser ut. Om du inte är nöjd med ditt hem, varför inte göra något åt det? Ta steget att renovera av ditt hus.

Att känna sig tillfreds med sitt hem är viktigt för välmåendet. Men för att trivas i hemmet kan det ibland krävas en förändring. En förändring till det bättre som innebär en renovering. Nu kanske du tänker att en renovering är mycket kostsamt. Det kan den också vara, men det beror helt på vilken typ av renovering du ska utföra.

Småfix som lyfter hemmet

Det kan räcka gott och väl med småfix för att du ska bli nöjd. Det kan handla om att måla om några väggar eller att slipa golven. En golvslipning är ett bra sätt att förändra ditt hem. Ibland glöms golven bort, vilket är synd. Ett gammalt trägolv som ser ut att inte vara något för världen kan nämligen bli som ett helt nytt golv. Men ska du utföra en golvslipning så är det bäst att låta en erfaren hantverkare göra jobbet. Andra saker du kan göra i hemmet för att få en förändring kan vara att fräscha upp i köket. Det kan gott och väl räcka med att måla om dina köksluckor för att få en helt ny look på ditt kök. Eller varför inte måla om ditt sovrum i en härlig dov färg som kommer få dig att somna skönt?

Golvslipning gör dina slitna golv nya och fräscha

11 nov 2020

Har du brädgolv och parkettgolv som sett sina bästa dagar? Vill du få ett lyft i hemmet och göra en hållbar förändring? Då ska du slipa dina slitna trägolv. De behöver inte bytas, bara slipas.

Bor du med gamla trägolv? Bara att säga grattis! Det fina med trägolv är att de har många liv. De kan se slitna och tråkiga ut, till och med ha små skador. Men med en golvslipning tar man bort det översta skiktet och kommer ner en bit till friskt virke och golven blir som nya. Sedan kan man välja olika golvbehandlingar för att de ska hålla sig fina. Har man inte slipat golv tidigare bör man vända sig till fackmän. Erfarna golvslipare gör jobbet och du kan räkna med ett lyckat resultat.

Nyslipade golv - ett lyft för hela rummet

Du kanske har målat eller tapetserat väggarna, målat dörrfoder och andra snickerier, men golvet är slitet och fult. Det gör att hela intrycket dras ner och kontrasten blir stor mot det nya. Anlita golvslipare som slipar dina golv till nyskick. ROT-avdrag får du på arbetskostnaden. Det är både smart för miljön och för plånboken att ta hand om de golv man redan har. Du kan också få råd om vilken golvbehandling som är bäst för just ditt golv. Det finns många olika slags efterbehandlingar, och vilken man väljer beror lite på hur utsatt golvet är. Man kan också välja behandlingar som gör golvet antingen mörkare eller ljusare. Valet är ditt. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningsollentuna.se/ 

Mjukt och gediget trägolv

16 sep 2020

Modet svänger genom åren och så är det även inom inredning. Idag finns det många som vill ta bort ytskiktet på golvet och få fram golvplankorna. Hur får man ett golv snyggt efter år av täckning?

Kommer man över gamla träplankor så kan man se en stor skillnad mot dagens plankor. Idag drivs virket fram på ett snabbare sätt och det kan man se på årsringarna. Ju tätare det är mellan årsringarna desto hårdare är virket. På grund av det är det många som vill ta fram det plankgolv som oftast finns som basen i hus. När modet svängt har man helt enkelt lagt ett annat golv ovanpå. Det har kunnat vara ett plastgolv, laminat, heltäckningsmatta eller någon annan form av ytskikt. Så bestämmer man sig för att gå tillbaka till ursprunget så är det möjligt. Det blir som att få ett golv gratis, på sätt och vis. Dessutom är det ett golv som är lagom mjukt och lagom hårt. Det kan dock behöva göras lite arbete innan det är fullt fungerande. Trots allt kan det ha legat undangömt i väldigt många år. Kanske till och med ett flertal årtionden.

Renovera och få ett fräscht resultat

När man lade plankgolv förr i tiden så lade man oftast endast plankor vid sidan om varandra. Idag gör man golv som fyller i varandra så att det inte blir några springor mellan plankorna. Fördelen med den hela ytan är att inget kommer ner i springorna, som exempelvis väta eller smuts. Men den gör även att plankorna håller nere varandra så att golvet håller sig plant. Så är inte fallet med gamla plankgolv. Där kan springorna dessutom blivit ganska breda under åren. Det blir så när plankor torkar och man inte använder någon slags behandling. Men det finns sätt att renovera golv så springor fylls ut och även laga bitar som trillat bort.

Lim som sitter ordentligt

Om det ytskikt som ligger ovanpå plankgolvet limmats så kan man ha oturen att det var ett riktigt bra lim. Det som ska tas bort kan sitta som berg och även lämna rester kvar. Vare sig det sker eller inte så behöver man slipa ytan så den blir jämn. Efter att eventuellt lim är borta och golvets alla sprickor är lagade, så kan man gå vidare med en golvslipning på Södermalm. Det skapar en slät yta som man sedan kan behandla med vilket medel man vill för ett färdigt resultat.

Hur man planerar ett industrigolv

3 aug 2020

Vad är det man ska tänka på när man lägger ett industrigolv? Vilka funktioner bör samarbeta vid planeringen av golvet? Hur många olika golv finns det att välja bland och vilka används oftast?

En industri är inte den andra lik, även om man lätt kan tro det. Och på en industri finns det dessutom en mängd olika funktioner i olika rum som kan ha olika krav som ska uppfyllas. Är rummet normalt tempererat, mycket kallt eller väldigt varmt? Finns det risk att eld kan nå golvet? Används någon typ av lösningsmedel som kan komma på golvet? Är det behov av att tvätta golvet med högtryckstvätt? Kommer golvet bli mycket smutsigt? Dessa frågor och fler måste man besvara för att kunna planera det bäst funktionella golvet i alla lokaler. Troligtvis kommer man även behöva avloppsbrunnar på en del industrigolv och kanske till och med avrinningsrännor. Det kan också vara så att en del behöver ha lutning så inte vatten blir stående. Men samtidigt inte kunna bli hala så personalen kan ramla och skada sig.

Vilka som planerar golvbeläggningen

För att få svaret på vilka behov som golvet ska uppfylla är det viktigt att personal från alla områden får uttala sig gällande vilka önskemål de har. Om det till exempel finns en risk för stor nedsmutsning men även en halkrisk samtidigt som golven behöver vara rena, så är det viktigt att allt detta tas med i beräkningen. Anledningen till att alla funktioner på en industri bör höras är att det ofta är fler än städpersonalen som rengör ytorna, och ibland till och med endast driftpersonalen själva. Man behöver därför även tänka på hur man snabbt och lätt sköter rengöringen i kombination med sina övriga arbetsuppgifter.

Valet av golv

De vanligaste typerna av golv inom industri är betonggolv, klinker och metallnät. Oftast har man betong längst ner, nät på våningarna över i öppna salar och klinker i avskilda rum. Den typen av klinker man använder är liknande den som används vid badhus. Det vill säga det är klinker som är lite räfflade. Samma gäller med betonggolvet som sällan är helt slätt utan som medvetet har lite räfflor för att det inte heller ska bli för halt att gå på när det är vått. Metallnäten på våningarna över i öppna salar är smidiga att gå på men har som nackdel att nästan all smuts trillar ner på våningarna under.

Varför behöver man göra en golvslipning?

11 jul 2020

Varför bestämmer man sig för att utföra en golvslipning i Solna och hur gör man när man slipar ett golv? Kan man laga hål och vilken typ av behandling kan man lägga efter en golvslipning?

Golvet är ett ytskikt som är utsatt för mycket slitage. Det kan vara köksstolar, och andra möbler, som dras fram och tillbaka. Grus kan följa med in från ytterdörren och repa golvet. Solen kanske ligger på starkt genom ett fönster och bleker golvet på en viss punkt. Man kanske har husdjur som springer och drar klorna över golvet. Små barn som leker med bilar eller annat som repar. Eller man kanske råkar spilla mat och vatten i samband med matlagning eller att man diskar. Kanske råkar man tappa något tungt i golvet som orsakar en skada. Det finns mycket som gör att man kan behöva slipa golvet helt enkelt.

Hur slipar man golv?

Det går att slipa både trägolv och betonggolv, och fastän att materialen är väldigt olika så är tillvägagångssättet ganska lika. Vanligast i privata hem är dock att man slipar trägolv. När man ska slipa ett golv så brukar man börja med en lätt dammsugning för att få bort eventuell småsten som annars kan åsamka skador. Om det saknas bitar så kan man även limma i en ny bit eller en massa med passande spån eller lim tillsammans med slipdamm som fyller ut. Ett företag som utför golvslipning i Solna använder en elektrisk, eller batteridriven, slipmaskin av det slag som man gående kan manövrera med handtag. Det krävs en speciell teknik för att inte skapa ännu mer repor i golvet och man får inte stanna länge på samma punkt för då kan det snabbt bli en för djup slipning där.

Såpa, lacka eller olja?

När slipningen är färdig så kan man välja hur man vill behandla trägolvet. Ett plankgolv kan man till exempel lasera, olja eller såpa och alla trägolv kan man måla eller lacka. Fördelen när man slipat ett golv är att det inte spelar någon roll vilken behandling man hade på golvet innan slipningen utan man kan välja och vraka helt fritt från början igen. Ett lack är det som skapar det hårdaste och mest hållbara, och lättstädade golvet och därför är det många som väljer det. Åtminstone när det gäller parkettgolv. Men på senare år har det också blivit mycket populärt att måla sina trägolv helt eller i något slags mönster efter egen smak.

← Äldre inlägg