Butiksgolv och rengöring med städmaskiner

Ett vackert golv gör en hel del för det första intrycket när man stiger in i en ny butik. Ett väl underhållet golv har lyster och känns lyxigt att gå på. Samtidigt ska det helst ha ljuddämpande egenskaper och kännas skönt att gå på för kunder och inte minst personalen, som ibland rör sig över det timmar i sträck. För att ett butiksgolv ska behålla sin lyskraft och fräschör trots den stora påfrestningen krävs att man underhåller det på rätt sätt redan från att det är nylagt. En bra städfirma vet vilken typ av städmaskin som behövs till vilket golv.

Textila golv

Textila golv har de rätta ljuddämpande egenskaperna och känns dessutom sköna att gå på. Vanligast är att man lägger textilplattor som finns i en uppsjö av mönster och färger. Vill man ha ett riktigt iögonfallande golv kan man lätt göra rutmönster och andra varianter med hjälp av textilplattor. Textilgolv suger dock lätt åt sig smuts och det är viktigt med dagligt underhåll. Dammsugning efter stängning varje dag (här passar robotdammsugare perfekt!), dessutom djuprengöring med ångtvättmaskin ett par dagar i veckan så håller sig textilgolvet sig fräscht.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är uppbyggt av lager av trä, ovanpå det ett ytskikt med aluminiumoxid och överst ett dekorskikt av tryckt papper. Det kan därför imitera vilken golvtyp som helst. Ett laminatgolv är stabilt och tål hög belastning, vilket är bra om det är stor genomströmning av kunder i butiken. Ett laminatgolv får inte utsättas för för mycket fukt, så se till att välja en städmaskin där mängden vatten som används går att reglera

Plastgolv

Ett strukturerat plastgolv är vanligt i butiker, det är skönt att gå på och dämpar ljud på ett effektivt sätt. Dessutom är det tåligt och håller många år med rätt skötsel. Kör man tunga vagnar över golven är plastgolv mindre lämpligt, då de lätt blir missfärgade då. Plastgolv kräver daglig sopning eller dammsugning, dessutom fuktmoppning lokalt där det är extra smutsigt, till exempel vid entrén. En gång i veckan kan man torrpolera med en golvvårdsmaskin; är golven mycket hårt nedsmutsade kan man först spraya med ett golvvårdsmedel och sedan torrpolera. Det är viktigt att alltid använda rena rondeller till städmaskinerna.

Stengolv

Stengolv, framföra allt terazzoplattor och granitkeramikplattor, är också vanliga i butiker. Terazzo består av en gjuten cementpasta uppblandat med exempelvis marmor, som ger en mosaikliknande yta. Granitkeramik har ett mer homogent ytskikt och finns i flera olika nyanser. Stengolv är otroligt slitstarkt men kan kännas hårt att gå på en hel dag. Dessutom reflekterar de ljud och passar därför inte i bullriga miljöer. Man kan också kombinera stengolv med mattor på särskilt utsatta ställen. Ett stengolv är lättskött om man vet vad man ska undvika, till exempel ska man inte använda såpa på stengolv. Vissa kemikalier kan också skada ett stengolv. Det gäller att följa skötselanvisningarna för just det stengolv du har valt. Det går lätt att sopa eller dammsuga av om det dragits in mycket grus och damm, och poleras lätt med en skurmaskin eller ångtvättmaskin.

28 Oct 2017