Bygga om vinden

Att inreda vinden och göra den beboelig är ett mycket bra sätt att skapa mer boendeyta i ett hus, och i Stockholm, där varje kvadratmeter är värdefull, är det en populär lösning. Att inreda vinden till boende är faktiskt bättre än att inreda en källare, eftersom det under mark är betydligt svårare att får till bra isolering. En vindsvåning är något som många tycker är mysigt, och på en stor vind kan man få plats med många mysiga små rum, något som är perfekt när barnen börjar bli så stora att de behöver sina egna utrymmen i huset.

Att bygga om en vind är lättare än att inreda en källare, men det ställer ändå krav på den som utför renoveringen. Det bästa är att anlita en byggfirma i Stockholm som har erfarenhet av att inreda vindar. En bra byggfirma har kompetens inom en rad områden samlade under samma tak, något som är nödvändigt för att klara alla moment vid en vindsrenovering, där man förutom snickare kan behöva elektriker, VVS-montör, målare, fönstermontör, golvläggare och annat.

Isolering och ventilation

Att få vinden varm och skön är det första steget vid en vindsrenovering. Vid isolering är det viktigt att tänka på att lämna utrymme för luftspalt så att det inte blir problem med fukt Här ska du låta en professionell byggfirma hjälpa dig med val av isoleringsmaterial och dimensioner. Du kan räkna med att vindsväggarna kommer att byggas ut med minst 200mm, vilket gör att utrymmet blir ganska mycket mindre när väggarna är isolerade. Har du en liten och trång vind bör du därför tänka till innan om det är möjligt att bygga ett bekvämt rum på vinden.

Sätt upp väggar och skapa rum

När vinden är isolerad kan du börja inreda vinden på allvar. Att sätta upp väggar på vinden går utmärkt, och gör att man skapar fler rum. Du får dock räkna med att rummen blir relativt små, samt tänka på hur mycket av rummen som kan utnyttjas med tanke på väggarnas lutning. Många väljer att använda utrymmena in mot väggen till förvaring, eller till sängar.

Finns inga fönster på vinden måste man sätta in det, annars blir det inget bostadsutrymme. Här krävs verkligen att du anlitar en bra byggfirma som också har erfarenhet av takarbeten, för när man sätter in fönster i ett tak bryter man tillfälligt husets skalskydd. Ett takfönster måste vara tåligt och välisolerat, och dessutom måste det vara fackmässigt monterat, annars kan det skapa stora problem.

Varma golv

Sköna trägolv, eller varför inte en snygg och mjuk plastmatta? Att lägga golv blir det sista man gör vid en vindrenovering. Golvvärme på vinden innebär mer krångel än vad som är rimligt, och behövs dessutom sällan. Golv på vinden blir varma av sig själva, eftersom de får värme från hela huset under sig. Många som inreder sin vind i Stockholm väljer ett vackert trägolv, och ibland en heltäckningsmatta, särskilt om rummen ska bli sovrum.

Byggfirma i Stockholm

Det är lätt att hitta en byggfirma i Stockholm som kan hjälpa till med allt som hör till en vindsrenovering. En bra byggfirma kan även hjälpa till med idéer kring material och design. Hittar du rätt entreprenör kommer din vindsrenovering att gå lekande lätt, och ni kan kraftigt ha ökat er boendeyta redan om några månader.

Här kan du läsa mer om hur en byggfirma arbetar.

20 Aug 2019