De vanligaste misstagen vid golvslipning på egen hand

Kan man slipa sitt golv själv utan att ha någon erfarenhet eller utbildning? Vad händer om du misslyckas med att slipa golv? Hur du bär dig åt när du slipar ditt golv för att undvika misstag?

Hör du till dem som är en hemmafixare av stora mått och vill slipa ditt golv själv? Då gäller det första att undersöka om det kan finnas en hel del fällor på vägen. Kolla sedan upp råd och tips för att undvika dem. Ta även reda på om det kan vara så illa att det kan gå helt snett och vad som i så fall händer. Vad är det för försäkring som gäller när man hyr en maskin? En fråga som kan komma upp är var du ska hyra din slipmaskin för att kunna göra din golvslipning om du till exempel bor på Lidingö. Ibland gör du kanske ett större problem av saker än du behöver. Det går ju alltid att anlita hjälp.

Råd att ta på allvar

En mycket viktig sak som inte är att leka med är din arbetsutrustning. Se till att du använder en godkänd andningsmask när du slipar. Var också noga med att ha en god ventilation under arbetets gång. Det är vanligt att man som nybörjare börjar slipa och sedan stannar upp för att kanske vila eller ta en mikropaus i koncentrationen. Men det kommer straffa sig direkt. Resultatet blir ojämnheter som kan vara rent omöjliga att få bort. Och då står man där med skägget i brevlådan. Springer du över ytan det snabbaste du kan går slipen bara på det allra översta lagret och det kan ju vara både bra och dåligt. Går du däremot långsamt och varsamt fram med maskinen får du bort mera av ytan då slippappret får möjlighet att arbeta på djupet.

Att undvika misstag

Drag ut alla gamla spikar som sitter i golvet innan du börjar. Du vill inte att de ska riva sönder ditt slippapper. Kom ihåg att stänga in dammet innan du börjar slipa. Att endast stänga alla dörrar kommer inte att hjälpa dig. Slipdamm har en tendens att leta sig in överallt. Använd i stället tejp och plast för att verkligen se till att alla skrymslen och springor är tilltäppta. Vänta med att hyra en slipmaskin tills du verkligen är färdig med allt förarbete. Kom ihåg att lyfta på valsen om du behöver stanna eller vila och ha alltid rätt sorts slippapper.

7 Apr 2020