Det naturliga materialets betydelse i miljö och inredning

Vill du trampa på något mjukt eller gillar du känslan av att det skaver och sticks? Ett naturmaterial kan vara både skönt och vasst. Dels beroende på struktur dels på hur det är omhändertaget.

Tänk dig att du sätter dina bara fötter på en bit trä. Den kan vara full av flisor och kvistar som fastnar på din mjuka trampdyna. Det är inte så trevligt och kan göra riktigt ont eller rentav leda till en infektion om du inte får ut flisen. Om du tänker efter kanske du har gått nerför en trappa med handledare av trä. Eller de riktigt gamla skolbänkarna som man hade för länge sedan på 1900-talet. Dem får man vara glad om man hittar på auktion eller loppmarknad numera. Gamla, slitna och ack så mjuka. De är som lenaste sammet. Så kan det kännas om din hand berör en sliten trämöbel eller om träet under dina fötter är ett välslipat trägolv.

Tänker du någonsin på vart du sätter ner dina fötter?

Våra fötter är fulla av känselsensorer. Att trampa på ett vasst föremål gör att du reagerar direkt. Att ha för trånga skor känns kanske inte alltid omedelbart men sedan börjar nerver och skavsår göra sig påminda. Ett stengolv är hårt för fötterna och kan göra din kropp trött och stel. Ett trägolv har en helt annan integration med din kropp. Trä rör sig helt naturligt och reagerar på fukt, kyla och värme precis som din kropp. Tänk bara att få sätta ner en bar fot på ett skönt parkettgolv. Känna det mjuka lena träet kontakta fotens yta och ta emot värmen som utstrålar därifrån. Som en mjuk smekning mot dina trampdynor.

Vad gör ett naturmaterial för själen?

Att bli berörd av ett naturligt material kan ge din kropp en fantastisk upplevelse. Då är ofta flera sinnen inblandade. Samhörigheten med det naturliga ligger nedärvt i våra gener. Synen tar in det naturliga materialet och känseln gör att du bli berörd av det genom hudens kontakt. Ett gammalt trägolv kan knarra och låta eller vara alldeles tyst. Det beror lite på väder och vind och träets kvaliteé. Vackra trämöbler och slipade golv är och har varit en klassiker i de svenska hemmen under lång tid och kommer troligtvis förbli så även under kommande decennier. Ett vackert slipat trägolv som är väl omhändertaget kan vara som en lisa för kropp och själ under lång tid.

1 Jul 2020