En introduktion till golvslipning

En golvslipning kan göra en stor skillnad för hemmet. Har man ett trägolv kommer det ofrånkomligen att bli slitet efter ett antal år. Särskilt slitet kan det till exempel bli om man har barn, husdjur eller ett vältrafikerat golv överlag. Repor kan uppstå, och de går inte att torka bort med en trasa direkt.

I sådana lägen kan en golvslipning göra susen. Det är effektivt, tar inte alltför lång tid och behöver faktiskt inte kosta särskilt mycket heller. I den här texten kan du som ska beställa en golvslipning för första gången förhoppningsvis hytta läsvärd information.

Vad förväntas av mig som kund?

De flesta firmor förväntar sig inte särskilt mycket, men det beror på vad ni kommer överens om. Generellt finns det ett par saker som är bra att tänka på:

  • Samtliga möbler i rummet bör flyttas ut ur det innan slipningen påbörjas. Arbetet kräver sitt beskärda utrymme och risken för att inredningen ska ta skada är onödig att ta. 


  • Golvet skall noggrant rengöras innan arbetet. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar, för att få ut så mycket av slipningen som det bara går. Gamla spikar som sticker upp bör man vara noga med att antingen slå ned eller ta bort helt och hållet. De kan nämligen utgöra en brandrisk – särskilt om firman du anlitar inte använder sig av dammfri golvslipning.

Om det här är saker som du som kund ska göra på förhand, är något ni kan komma överens om. Om du vill slippa detta kan du säkerligen framföra det och få det utfört mot en extra kostnad. Vill man spara pengar är det här dock mycket enkelt att göra själv.

Efterbehandlingar

De allra flesta firmor som erbjuder golvslipning erbjuder också efterbehandling av golvet. Många väljer att göra det här själv för att spara pengar, men att låta samma firma ta hand om jobbet gör att det går snabbt och smidigt.

När man talar om efterbehandlingar är det ofta olja som åsyftas. En slumpvist utvald firma vi tittar på, som är baserad i Sollentuna, erbjuder även vaxbehandlingar. Det här kan vara en faktor att ta hänsyn till när du väljer vilken firma du ska anlita – erbjuder de den efterbehandling du söker?

Hur hittar man rätt firma?

Det här är en återkommande fråga. Har man inte beställt golvslipning förut, kan det vara svårt att veta vilken aktör man ska välja. Ett sätt som många hittar rätt firma på är genom så kallade offerttjänster. Det här är hemsidor som skickar ut kunders uppdrag till firmor i närheten.

Om du till exempel ska anlita golvslipning och bor i Sollentuna räcker det troligtvis med en enkel sökning på ”golvslipning Sollentuna offerter” för att hitta en offertsida. Sedan finns normalt färdiga formulär där du skriver in de detaljer som firmorna behöver veta för att kunna ge en någorlunda precis offert.

19 Jan 2019