Fixa till golvet – själv eller med hjälp av firma

Är du trött på ditt golv? Det finns golvavjämingen hel del saker som kan göras för att snygga till det. Exakt vad som kan göras beror på vad du är ute efter, och i vilket skick det är i för tillfället. Här ger vi förslag på ett par jobb som kan göras, för den som vill förnya golvet.

Golvavjämning

En golvavjämning görs för att en yta ska bli jämn. Antingen för att man senare ska kunna lägga golv där, eller för att det ska fungera som en färdig yta i sig. Det här är något som inte bara görs i lager, butiker och i andra kommersiella fastigheter, utan även i bostäder.

Golvavjämning kan göras på olika sätt. För många golvfirmor är flytspackling ett mycket vanligt uppdrag, eftersom det är en effektiv för golvavjämning på olika typer av underlag. Metoden kan användas på såväl kök och badrum som i industrilokaler och andra kommersiella fastigheter. Behöver du hjälp med detta? En enkel sökning på ”golvavjämning Stockholm” (byt ut Stockholm mot den ort du bor på) kan vägleda dig.

Golvslipning

Golvslipning är något som en del väljer att göra själva. Fördelen med det är givetvis att det sparar pengar. Dock bör man känna till att det är ett ganska tungt arbete, och att det krävs en hel del förberedelser. Ska man göra det själv så bör man hyra en golvslipmaskin samt en kantslip för lite trängre utrymmen.

Vill man anlita en firma för det finns det ganska många aktörer att välja, speciellt om man bor i en storstad som Göteborg eller Stockholm (allra flest finns det i Stockholm, givetvis). Det kostar en liten slant, men golvslipning omfattas av ROT och priset för ett arbete behöver inte bli alltför högt.

Golvläggning

Vill du ha ett helt nytt golv, så är golvläggning tjänsten som du söker. Precis som golvslipning är det ganska vanligt att man gör det själv, men det är också ett arbete som många mer än gärna anlitar en hantverkare för. Det är ett arbete som kräver viss händighet och noggrannhet, och dessutom en del kunskaper i att välja rätt material till rätt hus. Gällande materialval finns givetvis inget rätt eller fel, men det kan vara bra att få rådgöra med någon som är expert på saken.

Vad det kostar att anlita en golvläggare varierar ganska mycket, inte minst beroende på golvmaterial. Till exempel är det normalt dyrare att lägga parkettgolv och linoleumgolv än vad det är att lägga laminatgolv eller klickparkett. Läs mer om golvavjämning här. 

 

 

30 May 2019