Fönster har inte alltid varit av glas

Förr i tiden var glasfönster lyx. Vanligt folk hade små öppningar täckta av djurhudar. Idag kan vi njuta av rejält ljusinsläpp genom välisolerade fönster.

Glasfönster är en självklarhet för oss idag, men så har inte alltid varit fallet. På medeltiden var det till exempel bara kyrkor och de allra mest exklusiva bostadshusen som hade fönster av glas. Och på den tiden importerades glaset dessutom från utlandet.

Det var inte förrän i mitten av femtonhundratalet som man började tillverka fönster av glas i Sverige. Det var dock fortfarande något som betraktades som lyx att ha glasfönster i husen. I vanliga bostadshus hade man istället vanligen väldigt små ljusinsläpp. De erbjöd dock varken möjlighet till att titta ut eller in eftersom de ofta var täckta, till exempel av skrapade djurhudar.

Dagens fönster kan vara stora

Även insläppet av ljus blev ytterst måttligt. Man var helt enkelt van vid att tillbringa mycket tid i mörka utrymmen. På vintern blev det ännu värre, eftersom dagarna var så korta och fönstren bommades igen med fönsterluckor för att hålla kylan ut.

Nej, allt var verkligen inte bättre förr. Tänk på det när du tittar ut genom dina fönster en strålande vacker morgon. Ljuset är väldigt viktigt för vårt välmående och tack vare glasfönstren kan vi få rikligt med ljus även inomhus. Nuförtiden kan vi till och med unna oss riktigt stora fönster eller hela väggar av glas. Det är tack vare att moderna fönster har blivit så välisolerade. Mörkret är borta ur våra liv.

22 Jul 2022