Funderar du på att köpa markiser?

Snart är sommaren här. man blir glad bara av att säga den meningen. Snön har börjar tina och under den tittar det fram lite nyvaket gräs. Härligt - men även en påminnelse till alla husägare att det börjar bli dags att sätta igång att planera kring olika typer av renoveringar, reparationer och investeringar.

Att sådana bäst görs under sommaren i Sverige är naturligt sett till att vårt väder ofta agerar bromskloss. Det är svårt att måla om det snöar, material kan ta skada vid kyla och så vidare - sommaren och våren är den period då sådant tas om hand. Vi tänkte här fokusera på en sak som verkligen hör just sommaren till och som handlar mer om en investering än om något större projekt för dig som husägare. Detta i form av markiser.

Markiser är dels ett väldigt bra solskydd och dels så finns det, utöver det, ett väldigt estetiskt värde i dessa också. Ditt hus blir, helt enkelt, lite vackrare, lite mer iögonfallande och lite mer personligt om du har markiser ovanför fönstren än om du inte har det. Tyvärr så dras markiser med ett lite sämre rykte i Sverige; ett rykte som lever kvar som en slags relik från förr och som det verkligen är dags att tvätta bort.

Stor skillnad mellan dagens och gårdagens markiser

För: dagens markiser är hållbara, de står emot allehanda väder och de håller sig fina under en längre tid. Gårdagens markiser höll inte samma goda kvalitet och det har också en enkel förklaring där vi kan återkoppla till textens början: de var inte tillverkade för oss i Sverige. Det är klart att en markis som är tillverkad i Spanien och för spansk väder inte kommer att hålla lika länge i Sverige.

Dagens markiser klarar av vårt svenska väder då de dels har tjockare väv och dels också en mer robust mekanik. Det finns massor av storlekar, färger och modeller som passar alla typer av hus och stilar. markiser ger huset lite personlighet och karaktär.

Där man förr uteslutande importerade markiser så sker idag tillverkningen i Sverige, eller för svenska förhållanden, och det gör det hela till en säker investering. Vi tänkte dock komma med några tips där vi kan utgå från att du bor i en villa i Stockholm och är intresserad av att köpa nya markiser till dina fönster. Här är några snabba fakta:

Tänk på detta gällande dina markiser

  • Priset Är väldigt varierande för markiser. En enkel markis kan kosta från en tusenlapp medan en mer avancerad och större markis för exempelvis en uteplats kan kosta närmare 20.000 kronor. En sådan går exempelvis att styra med hjälp av fjärrkontroll så det handlar om en väldigt avancerad mekanik. Räkna dock på hur många fönster du har och om du verkligen behöver en markis till samtliga. Ibland kan det vara snyggt att rama in enbart en sida av huset. Ett råd är att ta hjälp av återförsäljaren av markiser som kan visa bilder från andra kunder där du kan se deras lösningar
  • Hjälp Rekommenderas oavsett. Att montera en markis är inte helt lätt och för att få bäst effekt - och hållbarhet - så krävs det professionell hjälp.
  • Tänk på: Att det finns väldigt många modeller, färger och storlekar på markiser. Jämför gärna priserna och kvaliteten hos olika återförsäljare innan du bestämmer dig. Tänk även på att det går att skäddarsy markiser efter dina behov. De finns i standardmått, men de går även att anpassa mot fönster som är större- eller mindre än det normala. Och: se även till att markiserna du köper inte är störande. Ligger ett fönster nära exempelvis en granne eller en gångstig så får den inte hänga över och störa. Gällande grannar så kan det vara bra att informera om det skulle vara så att någon markis hamnar lite närmare tomtgränsen än vad som tänkt.

Mer om markiser: http://www.markisstockholm.nu.

23 Mar 2018