Funderar du på ett Attefallshus?

Först och främst: vad är egentligen ett Attefallshus? Två varianter finns och inom dessa båda så finns det hur många variationer som helst. Vi börjar med att beskriva de båda som är möjliga att göra:

Det väggfasta. Ett väggfast attefallhus kan innebära att du bygger exempelvis ett uterum eller att du bygger ut ditt kök, ditt badrum eller skapar ett extra sovrum. Måtten som gäller är 15 kvm och gällande höjden så är ditt befintliga hus måttstock. Det får inte överstiga höjden på detta.

Det fristående: De flesta attefallshus byggs fristående. Detta alternativ ger nämligen möjlighet till en större byggnation då måtten ligger på hela 25 kvm och där höjden får vara maximalt 4 meter från mark till nock. Gällande avstånd till grannar så finns det även där regler att följa. Du får inte bygga närmare än 4.5 meter från tomtgränsen - åtminstone inte om du inte har deras medgivande.

Variationer var det. Gällande ett fristående attefallshus så ser man att många väljer att bygga garage, extra förvaring, bastu, relaxavdelningar och framförallt en extra bostad. Inreder man ett attefallshus med el, med vatten, med avlopp, med goda förvaringsmöjligheter samt med kök och dusch - ja, då har man också en extra bostad på sin tomt. En bostad som är möjlig att hyra ut; något som också var en av anledningarna till varför attefallshuset överhuvudtaget såg dagens ljus. 

Du behöver inget bygglov för ett Attefallshus

Vad gör ett Attefallshus så himla speciellt då? Jag kan väl lika gärna ta i och bygga en komplementbostad på 40- eller 50 kvm och därmed få större yta att exempelvis hyra ut? Ja, det kan du göra - men då krävs det ett bygglov. Det fina med ett Attefallshus är nämligen att du inte behöver något bygglov. Det räcker med att du skickar in en bygganmälan - och inväntar ett startbesked - från byggnadsnämnden i din kommun.

Du slipper en högre avgift och du slipper framförallt en massa byråkrati som annars brukar sinka olika tilltänkta byggnationer över hela Sverige. Gällande avgiften dock så ska vi tillägga att varje enskild kommun sätter gränsen för denna. Det kan alltså innebära att ett Attefallshus i Stockholm blir dyrare än ett sådant i Härnösand. Kolla upp vad som gäller där du bor.

Kan du inte bygga själv? Det finns nyckelfärdiga hus i hur många modeller och priser som helst. Det fina där - speciellt om du ska inreda ditt hus som en bostad - är att allting kopplas in av professionella händer. El, vatten och avlopp kopplas på ett professionellt sätt, golvet läggs av professionella händer och allting följer våra svenska byggregler, normer och lagar. Det kan det definitivt vara värt att betala lite extra för. Ett nyckelfärdigt attefallshus är dyrare än om du bygger i lösvirke, men i många fall blir skillnaden inte så stor. Detta med tanke på att många missar extrakostnader som kommer på köpet då man bygger med lösvirke.

15 Jul 2018