Ge dina golv lite uppskattning - ni har kontakt varje dag

Inledningen och avslutningen av varje dag. Du sätter ner eller lyfter upp fötterna. På en mjuk matta eller en hård träyta. Vilka material är bäst? Vad säger historien och arkitekturen?

Ibland talar vi lite nedlåtande om stampat jordgolv och seden att använda lera i husbyggen. Men det är inte så dumt som det kan låta. Att blanda olika naturmaterial kan ge både stadga och vara en miljövänlig metod. Självklart blev det ännu bättre när människan började bränna lera till keramik och klinkers. Det finns lämningar från badhus, gator och bostadshus som är flera tusen år gamla. I de arkeologiska utgrävningarna kan vi njuta av de mönster som trampades av människor och djur som bodde där.

I de skandinaviska länderna har trä varit det vanligaste byggmaterialet. Med stora skogar inpå knuten är det givet att det är ett förstaval. Med tiden har plantor och skogsbruk specialiserats för att ge bästa kvalitet och funktion.

Mode i retur

Många älskar de breda plankorna som finns i timrade stugor men självklart ibland också i moderna hus. En biprodukt från sågverken, sågspån, blev det som kallas linoleum. Massan innehåller också harts, linolja och färgpigment. Golvmaterialet är i stort sett underhållsfritt och kan återvinnas till stor del.

Precis som i klädmodet kan inredningstrender komma tillbaka. Även om stora fönsterpartier, vita väggar eller en industriell look fortfarande känns fräscha, så längtar många efter textilier och en mer ombonad stil. Pösiga soffor, färgglada kuddar eller tunga gardiner blir allt vanligare. Somliga satsar stora pengar på heltäckande eller i alla fall stora mattor. En ryamatta eller ett persiskt blickfång blir som ett konstverk och en viktig detalj i hemmet. Inspirationen kommer ofta från hotellvistelser och internationell media. Vem vill inte vakna mellan krispiga lakan i ett vackert sovrum och sätta ner fötterna på en tjock och tjusig matta?

Underhåll och städning

Självklart spelar både priser och livsstil roll för vad du kan ha för golvbeläggning där du bor. Ofta är kravet på något lättstädat det som vinner. Har du barn eller husdjur så vet du. Ungar vill gärna ha mattor som föreställer något, som vägar och hus, eller roliga mönster som inbjuder till lek. Har du hamnat i en dragig lägenhet vill du istället ha lager av trasmattor, nålfilt eller djurfällar som kompenserar. Du kanske ska fokusera på golvnivån istället för att tapetsera om eller köpa nya möbler vid nästa förnyelse? Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.golvslipningvasastan.se/

29 Jun 2020