Golvet viktigt - taket viktigare

Ett fel som många husägare gör är att man sätter all fokus på insidan av huset. Man väljer att renovera, man köper dyra möbler och man investerar i nya, exklusiva golv. Fel är i sammanhanget ett starkt ord - det kan väl egentligen aldrig vara fel att skapa en bostad som man trivs i? Det vi menar är att man är så förblindad av insidan och interiören att man glömmer bort att huset i fråga även har en annan sida - en sida som alla andra ser. Fasaden är tyvärr bortglömd, men ännu mer bortglömt är taket.

Glömmer man bort sitt tak så kommer man att förlora pengar i det långa loppet. Vi säger att du äger ett hus i Stockholm och att du struntar i hur din fasad ser ut. Taket bryr du dig helle inte om, av den enkla anledningen att du knappt ens tänker på att det finns. Här är några skäl till varför du har fel inställning och förhållningssätt:

  • Taket går sönder: Ett tak har lång livslängd, men det håller inte för evigt. Går ditt tak sönder och där det regnar in på vinden så kan det komma att leda till en vattenskada. Det här leder till dubbla kostnader: en för att byta ut taket och en för att korrigera vattenskadan. Ingen av dessa är speciellt billiga sett till att det handlar om akuta jobb.
  • Kostnaden för uppvärmning stiger: Taket är ett av de områden på huset som påverkar inomhusmiljön och kostnaden för uppvärmning och energi allra mest. Har man ett tak som inte är tillräckligt tätt så kommer kall luft att strömma in, det gör att man höjer värmen och att den varma luften i sin tur åker ut genom samma väg som den kalla: genom taket.
  • Ditt hus blir fulare: Som vi sa innan, alla kommer att se hur ditt hus ser ut och utifrån detta göra en bedömning av vem du är. Taket utgör åtminstone en tredjedel av huset och är också den yta som syns på håll. Det är klart att ett risigt tak kommer att påverka hur folk uppfattar din bostad - och indirekt dig.

Anlita en takläggare i förebyggande syfte

Tre punkter om vi tycker väl belyser vilka problem som kan komma av ett undermålig tak. Tre problem som dock har en och samma lösning: att anlita en takläggare. Det finns definitivt ett värde i att ha en regelbunden kontakt med en takläggare. Inte minst ur ett förebyggande perspektiv - något som också är en del av poängen med att slippa betala så mycket pengar.

En sund framförhållning för en villaägare i exempelvis Stockholm är att någon gång per år genomföra en besiktning av taket. Lämpligen kan denna undersökning ske under våren för att se om vintern för med sig några skador. Den går utmärkt att göra på egen hand, men föredragsvis så anlitar man en takläggare som verkligen vet vad han ska kolla efter. Man ska heller inte glömma bort det faktum att taket kan vara farligt att vistas på och att man av den anledningen kanske ska ta hjälp med undersökningen.

Skulle den takläggare du anlitat hitta någonting att anmärka på så kan du dels få hjälp med att korrigera problemet, dels så får du också en chans att börja spara pengar om det skulle visa sig att taket snart står inför att bytas ut. Som vi sa; de akuta jobben kommer att kosta mer pengar. Därför är det bättre att lägga sig i framkant och skaffa sig en bra bild av vilket skick taket håller.

Lästips: Välj färg på dina tegelpannor

13 Jul 2018