Golvslipning är ett prisvärt alternativ

Hur mår dina golv egentligen? Den frågan kan du lätt svara på bara genom att titta på dem; ser de nötta och slitna ut, samlas det damm i sprickor och saknar golven den lyster de en gång hade så finns det mycket som talar för att det är dags för dig att agera.

Ett golv nöts mer än vad andra detaljer i en bostad gör – du går på det, du ställer möbler på det, du flyttar möblerna i fråga, du drar in smuts och vatten utifrån och du kanske har barn som leker med bilar och annat. Allt detta gör att ditt golv tar stryk och där åtgärder måste vidtas.

Jaha, tänker många – så kommer ytterligare en hög kostnad; nu är det dags att riva ut det gamla trägolvet och ersätta detta med ett nytt. Inte nödvändigtvis. Det finns ett annat alternativ som innebär att du genomför en golvslipning och en sådan är faktiskt i många fall att föredra. Här är några argument som talar för detta:

  • Det är billigare. För en bråkdel av kostnaden så får du ett golv som ser ut som ett nytt. En golvslipning skalar av det lager som är nött och smutsigt och efter att slipningen skett så adderar man den ytbehandling som ger den finish som innebär att golven glänser.
  • Det blir snyggare. Ett äldre golv har satt sig; något som innebär att alla ådringar kommit till sin rätt och att golvet, så att säga, ligger där det ska. Trä är ett levande material och ett nytt trägolv kan det ta några år för att riktigt komma till sin rätt och där alla dess vackra egenskaper kommer fram. Ett äldre golv där man genomför en golvslipning är redan patinerat och fint
  • Det är billigt. Återigen prislappen – men denna gång sett till kostnaden för att ta hjälp med golvslipning. Bor du i Stockholm så finns det dels många företag att välja bland – det kan du använda för att ta in offerter och förhandla. Dels så kan du, oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan svensk stad, använda ditt rot-avdrag för tjänsten golvslipning. Konkret så kan du, med ett årligt tak om 50.000 kronor, dar av 30% av den totala arbetskostnaden.

Kan jag inte slipa golven på egen hand

Det är naturligtvis möjligt att genomföra en golvslipning på egen hand. Men, tänk på att det tar lite tid att få grepp om hus slipmaskinerna fungerar – du behöver två; en mindre för kanter och hörn och en lite större (kan väga hela 80 kilo) för de stora ytorna. Be om att få provträna hos uthyraren, de brukar kunna ha en yta tillgänglig där kunderna får känna på hur maskinerna fungerar.

Ett tips dock: se till att du verkligen undersöker golvet innan genom att be exempelvis en golvläggare titta närmare på det. Är det möjligt att slipa och hur mycket finns i så fall kvar? Ett trägolv brukar gå att slipa ungefär tre gånger under en livstid och ju närmare slutet du kommer, desto mer behov kommer du att ha av att anlita professionell hjälp.

8 Mar 2018