Golvslipning – efterbehandling

Uppdaterad: 12 februari 2021

Hur gör man för att ge sitt trägolv sin forna lyster efter en golvslipning, och hur mycket kan man påverka golvets utseende genom val av efterbehandling? I Stockholm finns många hantverkare som utför golvslipning i Stockholm och ofta erbjuder de olika typer av paket bestående av slipning och någon typ av efterbehandling. Det finns många olika vägar att gå, kanske vill man återställa golvet till något som liknar originalskicket eller så vill man ha en helt ny känsla i rummet. En golvslipare kan komma med rekommendationer och visa exempel på golvtyper men valet är helt upp till dig.

Väljer du att slipa golvet själv är det också bra att ha koll på vilken efterbehandling som ger vilken effekt. Det vanligaste är att bara lacka och slipa i några lager för att få den klassiska hårda lackytan, men det finns som sagt fler möjligheter att påverka golvets utseende.

Glad man slipar golv

Lacka

Att lackera golvet är den vanligaste golvbehandlingen efter en slipning. Lackeringen ger en hård och tålig yta redan efter ett par lager. Tidigare användes så kallad tvåkomponentslack för trägolv, det ger en överlägsen hållbarhet. På grund av hälsoriskerna med tvåkomponentslack är det numera bara vattenbaserad lack som får användas. Man kan välja mellan klar och matt lack beroende på vad i golvet man vill framhäva. Den klara lacken ger golvet lyster men vill man hellre att ådringen i träet ska framhävas väljer man en matt lack.

När man lackar häller man ut lack på det dammfria golvet och stryker ut det. Därefter låter man lacken stelna och slipar den sedan och dammsuger. Efter ett par timmar upprepar man processen. Ju fler lager man stryker på desto tåligare blir golvet. Ett lackat golv kräver mycket lite underhåll, regelbunden dammsugning och varsam  våttorkning då och då håller golvet i skick.

Olja

Olja ger en golvyta som liknar den matta lackens. Ådringarna i träet framträder och golvet ger att harmoniskt intryck. Det blir också mjukt att gå på. Oljan tränger ner i träet och skyddar det mot vattenskador.

Ett oljat golv bör oljas in någon gång per år. Dessutom bör smuts och fläckar tas bort så fort de uppstår. I gengäld kan repor och små skador på ett oljat golv försvinna om man lägger en bit fuktat papper över skadan.

Vaxa

Vaxolja är en variant av olja som kräver mindre underhåll än en vanlig oljning. Den skyddar också ännu  bättre mot fukt. Vaxolja kan kombineras med så kallad dekorvax, som läggs på direkt efter slipningen. Dekorvax finns i flera olika nyanser från ljust till mörkt.

Har man trägolv i köket är vax att rekommendera på grund av att det står emot både vatten och fett så bra.

Betsa

Bets färgar golvet samtidigt som det lyfter fram ådringarna på ett vackert sätt. Man kan alltså förändra golvets utseende ganska radikalt utan att ta bort träkaraktären. När man betsar gäller det att arbeta snabbt, annars blir golvet lätt flammigt. Bets ger inte i sig själv en hållbar yta utan bör kompletteras med ett par lager lack.

Som du ser finns det många sätt att påverka ditt golvs utseende efter en slipning. Ta gärna kontakt med en erfaren golvslipning och få rekommendationer för vad som kan passa ditt trägolv, med avseende på ålder, funktion och skick.

18 Dec 2017