Golvslipning steg för steg

Omgörning av bostäder med hjälp av golv, väggar och innertak. Material, färg och struktur skapar känslan, du väljer uttryck! Skaffa nytt eller vårda gammalt? Tänk hållbarhet i ditt hem.

När vi renoverar och byter stil i våra bostäder ska det ofta gå snabbt och kanske tänker vi inte alltid riktigt till. För några år sedan var det en ren hysteri när alla hade upptäckt och skulle lägga in klickgolv. Golv av olika kvalitetsnivåer las in i hem av olika skickliga amatörer och hantverkare. Med otillräckligt underarbete skapades gnisslande och knarriga golv med undermåliga ytor som snabbt tog skada och repades. Förhoppningsvis kan en ny medvetenhet, klimatsmarthet och synen på hållbarhet vända denna trend. Allt fler plockar fram gamla vackra trägolv och återgår till ursprung och naturlighet. Det ska mycket till innan vi väljer bort och river ut ett gammalt kvalitetsgolv idag.

Undersök kvalitet och livslängd

Trä och parkettgolv kan uppnå hög ålder om de blir omhändertagna ordentligt. Innan beslut om hur golvet ska behandlas eller slipas undersöks dess yta, hårdhet och slitage - vad är det för träslag och vilket utseende önskas. En kunnig firma har ordentlig kunskap och avgör lätt vad just ditt golv behöver. Vet du vilket utseende du önskar så avgör de om det går, hur det ska behandlas och utför golvet. Det går att förändra ett helt rums intryck genom att göra om golvet. Vid golvslipning kan du passa på att välja om du vill olja golvet - för en varmare känsla - eller om du behöver en hårdare och tålig yta och bör välja lack. Kanske vill du få en helt annan känsla i rummet och välja en varmare eller kallare färg.

Reparation och andra tjänster

Har du ett riktigt trägolv kan det slipas nästan hur många gånger som helst. Har du ett kvalitativt parkettgolv kan även det slipas riktigt många gånger, tills det har ett minimum om 3-4 millimeter kvar av ytskiktet. Vissa äldre golv kan vara bortom räddning eller att det inte räcker enbart med en slipning. Det kan då vara aktuellt med en reparation eller helt enkelt att lägga in ett nytt kvalitetsgolv. Glöm inte att du kan använda ROT-avdraget på golvslipning och golvläggningstjänster - upp till 30 procent och max 50 000 kr per privatperson och år. Med moderna maskiner går en golvslipning fort och ditt gamla, trötta golv blir skinande vackert igen. Trä är ett levande material som bara blir vackrare med åren - ta väl hand om det!

3 Mar 2020