Heltäckningsmatta eller vanliga mattor?

Heltäckande mattor är ett evigt diskussionsämne. Få inredningsdetaljer är så hatade - och älskade.

Många tycker att det handlar om en relik från 1970-talet och det mest ofräscha och opraktiska man kan tänka sig. Medan andra, som oftast inte upplevt en inrökt heltäckningsmatta i en murrig gillestuga, tycker att det är en fantastisk golvlösning och framtidens melodi.

Båda har fördelar

Båda sidorna har sina poänger. Förra svängen blev heltäckningsmattor så stora att utvecklingen inte riktigt hängde med. Kvaliteten var inte hög nog helt enkelt och vissa vävar klarade inte av den dagliga nötningen. Detta gjorde att intresset föt heltäckande mattor så småningom svalnade. Många återgick till att använda de enklare, smidigare och varierade traditionella mattorna istället.

Men idag är situationen en helt annan när det handlar om heltäckningsmattor. De sämre kvaliteterna har konkurrerats ut på en tuff marknaden och nya material med suveräna egenskaper har tillkommit.

Fibrer motverkar det statiska

De nya materialen innebär en rad fördelar. Fibrer som motverkar statisk elektricitet vävs numera in i heltäckningsmattorna, och dagens mattor är därför betydligt lättare att renhålla. Att de är mer slitstarka och lättare att lägga är andra stora fördelar med dagens heltäckningsmattor.

En stor fördel med traditionella, bara delvis täckande mattor, var flexibiliteten. Tröttnar man så är det enkelt att kasta dem eller bära upp dem på vinden och skaffa undan. Rengöringen är också smidig och enkel med en “vanlig” tygmatta. Ut och piska och skaka den en stund och så var dammet borta. Dessutom är storleken en fördel, en traditionell matta går att få i stort sett vilken storlek som helst och går att passa in i de flesta rum.

Stor materialmässig utveckling

Men där har utvecklingen gått snabbt när det handlar om heltäckningsmattor. Idag går det att beställaspecialmåttade mattorfrån de flesta stora mattillverkarna, vilken ger stora möjligheter till variation. En måttbeställd matta är en utmärkt variant när ingen av standardstorlekarna passar. du kanske har en riktigt stor soffa som behöver en stor fin matta för att komma till sin rätt ordentligt eller du kanske behöver en matta till konferensbordet. Idag kan man måttbeställa heltäckningsmattor i stort alla storlekar. De går att få snyggt skurna i kanterna, och till och med runda kanter går bra.

Nej, du behöver inte få obehagliga associationer till 70-talets cigarettbrända och skitiga heltäckningsmattor. Dagens krypvänliga heltäckningsmattor är något helt annat och ett fullgott alternativ till ryamattan.

28 Sep 2017