Hitta en bra takläggare i Stockholm

Att hitta en bra takläggare i Stockholm är inte svårt, men det kan vara lurigt att till slut bestämma sig för vem man vill anlita. Det finns många faktorer som spelar in vid en takläggning och priset är inte det enda man bör tänka på. Seriösa takläggningsfirmor ligger förhållandevis nära varandra i pris, så det du bör försöka utvärdera när du letar takläggare är istället bl a bemötande, hantverkskunskap och ambitionsnivå. Vi tänkte gå igenom ett par saker du bör ha klart för dig innan du begär in offerter, detta för att du ska kunna göra en så samlad bedömning som möjligt, och därmed få in tydligare offerter. Vi kommer även att ge förslag på några frågor som du bör ställa till takläggaren innan ni kommer överens om ett pris.

Vad vill du ha hjälp med?

Att lägga om sitt tak är något man behöver göra med jämna mellanrum för att hålla huset i bra skick. Ibland kan det räcka med att bara byta ut tegelpannorna för att ge ett nytt starkt skydd, men fundera även på om det inte kan vara dags att även utföra underarbete och byta isolering. Tänk igenom för- och nackdelar, här kan det även vara bra att tala med takläggarna och lyssna på deras argument för eller emot.

Göra en del av jobbet själv?

Du bör även fundera på om du vill utföra något förarbete själv. Att riva loss det gamla taket och forsla bort det till återvinningen kan spara dig mycket pengar. Det är också förhållandevis enkelt, men slitigt såklart. Om du själv ska ta bort det gamla taket gäller det dock att du med takläggaren kommit överens om en tidsplan så att arbetet med det nya taket kan sätta igång direkt.

Sök efter takläggare i Stockholm

Börja med att söka efter takläggare på nätet. Gå även in på branschsidor och konsumentsidor och jämför omdömen från tidigare kunder. Hör dig för i sociala medier om någon du känner kan rekommendera en bra firma baserat på tidigare erfarenheter. Bestäm dig för minst fem firmor som du tycker verkar bra och som har gott rykte.

Ring runt till de takläggare du valt ut och berätta kort om vad du vill ha hjälp med och om de har möjlighet att hjälpa dig inom den närmaste framtiden. Kolla även att de har F-skatt och om priset på offerten kommer att vara inklusive moms. I de allra flesta fall är svaret ja på båda frågorna, men det är lika bra att fråga redan i ett tidigt stadium, det händer att företag är otydliga i sina offerter och det är skönt att veta säkert vad som gäller. Hör dig även för om det finns möjlighet till ROT-avdrag på arbetskostnaden.

Begär in offerter

Skriv sedan till de takläggare som du tycker gett det bästa intrycket och beskriv detaljerat när och hur du vill ha hjälp. När du får in offerter kan du ta bort dem som lagt ett pris som är betydligt högre eller lägre än konkurrenterna. Ett för högt pris motsvaras oftast inte i kvalitet eller arbetsinsats, och ett för lågt kan tyda på en oseriös aktör. Gör en samlad bedömning av bemötandet, engagemanget, omdömena och priset.

När du valt en takläggare som du tycker verkar bra är det viktigt att veta säkert vad du betalar för, om de kan lämna garantier på jobbet, hur länge taket beräknas hålla och sådana saker. Ni bör även komma överens om att låta en oberoende besiktningsman besiktiga taket när de är klart, annars kan det vara svårt att veta om takläggaren gjort ett bra jobb.

18 Oct 2017