Hur inreder man mot en heltäckningsmatta?

Heltäckningsmattan är död - länge leve heltäckningsmattan! Många har begravt tanken på att någon gång använda sig av en heltäckningsmatta igen. Det var någonting som gällde förr, ett slags experiment som inte föll så väl ut och som för evigt kan läggas in i arkivskåpet, sorterat som misstag. Eller?

Faktum är att en heltäckningsmatta - sitt dåliga rykte till trots - är på väg tillbaka. På bred front dessutom. Många minns bara nackdelarna - svåra att tvätta, svåra att dammsuga, fuktskador som göms under och saker som fastnar och som man kliver på. Det är lätt att glömma att en heltäckningsmatta är väldigt bekväm också. En iskall morgon i januari då du vaknar och sätter dina fötter på golvet och välkomnas av en mjuk, varm och behaglig yta snarare än ett hårt och kallt trägolv. Behöver vi säga mer än då?

Sovrummet är den givna platsen för en heltäckningsmatta. Vi tänkte titta lite närmare på hur man kan tänka för att få den där härliga känslan i sovrummet, den som andas av ett lyxigare hotell. Ett sovrum som man blir lycklig av att lägga sig i och glad av att vakna i.

Välj heltäckningsmatta och anlita en målare

Det första steget är att hitta rätt heltäckningsmatta. Det finns några olika parametrar att ta hänsyn till. Heltäckningsmattor finns i väldigt många prisklasser och du bör definitivt hålla dig på den lite högre planhalvan om du vill ha en matta som håller bättre. Ju tjockare matta - desto högre blir priset. En tunn matta kommer att nötas ut fortare och därför kommer du att ha stor nytta av att lägga några kronor extra; även sett till att en tjockare matta isolerar bort ljud bättre, är skönare att gå samt, helt enkelt, är snyggare.

Färg är det andra du ska fokusera på. Det är lätt att bli förblindad av tanken på en förändring och därför välja en matta med för starka färger. Låt bli det: ett sovrum ska du sova i och därför bör man hålla tillbaka lite. En heltäckningsmatta tar upp en väsentlig del av rummets yta och påverkar mer än du tror. Välj en neutral färg som är lätt att matcha mot: beige, går, mörkare blå eller en ljusare ton. Håll det naturligt!

Slipp spill på mattan - låt en målare sköta jobbet

Matcha mot din matta? Här kan du med fördel ta hjälp av en målare för att få rätt effekt. Här har du två val (primärt): antingen låter du den målare du anlitar hålla ton i ton på väggar och matta. Det ger en ganska häftig effekt då man varken vet var golvet börjar eller där väggen slutar.

Det andra alternativet är att låta din målare bryta av totalt med väggfärgen. Det behöver inte innebära chockrosa - det räcker med att bryta blå färg mot en beige matta (eller tvärtom). Tänk vilka färger som du gillar och vilka nyanser som utstrålar harmoni och låt den målare du anlitar applicera den på väggarna.

Målare? Jag kan väl måla själv? Ja, säkerligen - men inte med en nylagd heltäckningsmatta på plats. Du kommer att få nytta av en målare då denne inte spiller någonting. Ett alternativ är att måla innan, men av erfarenhet så vet vi att det är svårare att hitta en matta som passar då. Färg på väggarna är lättare att förändra och hitta rätt inom.

Ska du måla om i sovrummet och bor i en större stad som Stockholm så behöver det inte bli så dyrt. Du kan använda konkurrensen och begära in offerter från fler målare - tack vare det stora urvalet - och välja en billigare. Dels kan du också, inte bara i Stockholm, använda ditt Rot-avdrag och dra av 30% av den totala arbetskostnaden för den målare du anlitar. Prisvärt, helt klart.

Lär mer om måleri här: http://www.målarenstockholm.se/

22 May 2018