Kan man slipa om en parkett?

Många som funderar på att slipa om sitt trägolv där hemma, undrar om det alls går att slipa om sin parkett. Kanske har man en fin parkett, men den börjar bli utsliten. Det kanske inte alls tar sig att bona golvet längre och att olja om det, tar inte bort de fula fläckarna eller reporna. Den goda nyheten är att det går alldeles utmärkt att slipa om sin parkett.

Att hantera en golvslipmaskin är inte det lättaste. Det innebär att man aldrig kan stanna upp när väl maskinen är igång, då golvslipningen då bara borrar sig djupare in i trägolvet. Är man nybörjare så är risken stor att man får ett mycket ojämnt trägolv med olika mycket slipning i träet. Det blir både fult och opraktiskt då det på vissa ställen kan finnas riktigt djupa förslitningar. Att få en jämn fin yta på sin golvslipning innebär att man behöver öva, öva och öva, innan man blir riktigt duktig på att slipa om ett trägolv.

Att slipa om en parkett

Det positiva med golvslipning är att man kan i stort sätt slipa om nästan vilket golv som helst; laminatgolv, plastgolv av den nya sorten (inte de gamla plastmattorna!), klickgolv och parkett – och givetvis de trägolv som är lagda med tiljor. När man slipar om ett golv i trätoljor, brukar man slipa i träets riktning, och det fungerar ju inte när man slipar om en parkett, då ju trästavarna ligger i olika riktning när det kommer till träets ådringar. De är ju det som är meningen med parketten, att man genom att skifta de olika trästavarna, få till ett vackert utseende som skiftar i färg och struktur i en parkett. Att slipa golvet efter träets ådringar är något som man helt enkelt får strunta i, när man slipa om en parkett.

Så gör du:

  1. Starta golvslipmaskinen med valsen uppfälld.
  2. Tänk på att när du väl sätter igång måste du först fälla upp valens innan du stannar, och tvärtom. Fälla ner valsen först när du går med maskinen.
  3. När du slipar en parkett försök ändå att så mycket det bara går, följa träets ådringsriktning.
  4. Använda en golvslipmaskin som gör att du slipper ta bort allt damm efter golvslipningen.

Känner du att det är för svårt att slipa om den egna parketten kan man hellre ta det säkra före det osäkra och anlita en professionell golvslipare. Det finns flera på Bromma i västra Stockholm till exempel. Läs mer om golvslipning som man kan få tag i, i Bromma på: https://www.golvslipningbromma.nu.

17 Sep 2019