Kontakta en elektriker – dra inte elen själv

Att det under senare år kommit fram väldigt stora problem där man ser att privatpersoner drar sin egen el är något som måste upphöra. Skadorna kan sträcka sig från allt till bränder och till att folk faktiskt dör. Så kallad ful-el (som det kallas då privatpersoner på egen hand drar el) är ett större problem än vad man kan tro.

Det som kan verka förmildrande i detta är att det i många fall inte är ett medvetet val; istället så handlar det om att man inte vet bättre. Det här kan innebär att en privatperson i Stockholm köper en bostad och där han vill förändra lite i sitt badrum – något som innebär att han vill koppla in en tvättmaskin och sätta in golvvärme; vanliga projekt som man kanske tror är något som man dels tror att man kan göra och dels också tror att man får göra. Vi kan här säga följande: gäller det el och olika installationer så behövs det i nio fall av tio att man kontakta en elektriker. Utgår man från det så gör löper man heller ingen risk frö d fruktansvärda skador som kan komma av denna ful-el.

För – vi återgår till personen som dragit sin egen el till tvättmaskin och för golvvärme; hur tror vi att ett försäkringsbolag agerar om det skulle börja brinna? Det som sker här är att om undersökningen som de genomför skulle visa att en brand kommer från felaktigt dragen el så vill de först veta vilken elektriker som ligger bakom och då det visar sig att någon sådan inte finns; ja, där kan man också dra sina egna slutsatser om vad som händer.

Varför drar då privatpersoner el på egen hand trots att riskerna är så stora? Ja, till mångt och mycket så handlar det om – som vi sa, okunskap – och i många fall så handlar det om att man vill spara pengar. Man anser – felaktigt, något vi ska återkomma till – att en elektriker är dyr att anlita och att man kan spara pengar på att göra jobbet själv.

En elektriker är billig att anlita

Först och främst här; en elektriker – oavsett om denne är verksam i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – erbjuder tjänster som omfattas av rot-avdraget och det innebär att man kan dra av 30% av dennes arbetskostnader.

Nummer två – en elektriker i Stockholm där erbjuder ofta betydligt lägre priser än i övriga Sverige och detta är något som beror på den enorma konkurrens som finns där.

Mannen vi hade som exempel kan således dels använda rot-avdraget för en elektriker och han kan dessutom använda sig av den rådande konkurrensen för att ytterligare pressa priset nedåt. Att det skulle vara dyrt med en elektriker stämmer, helt enkelt, inte.

Mer infowww.elektrikerstockholm.nu.

1 Jan 2018