Köpa heltäckningsmatta i Stockholm – eller online?

Allt fler produkter beställs online vilket har flera fördelar. Detta inte minst tack vare större utbud, prisjämförelser och möjlighet att beställa dygnet runt. Men när det kommer till större produkter är det inte lika uppenbart att E-handel alltid är bästa alternativet. Ska du köpa heltäckningsmattor online eller via fysiska butiker i Stockholm? Bestäm själv. 

Utbud

Utbudet online är överlägset störst eftersom möjligheten finns att beställa varor från butiker över hela Sverige och få dessa levererade direkt till dörren. De som bor i en mindre stad kanske bara har 2-3 butiker att välja på och har de inte önskade modeller är onlineköp det självklara valet. De som däremot bor i exempelvis Stockholm har betydligt fler butiker att välja på inom en radie av ett par mil. Men trots detta är utbudet störst online. 

Känslan och service

Det som fysiska butiker framförallt triumferar i mot E-butiker är känsla och service. De som åker till en butik kan känna på mattorna och skapa sig en tydlig känsla över hur mattan skulle upplevas i hemmet i jämförelse mot att enbart se dem på bild. Man kan även få mer service och diskutera olika upplägg med en säljare i butiken. En del företag i Stockholm har däremot märkt att vissa kunder tar ”russinen ur kakan”. Man träffar säljare och får råd och tips gällande vilken matta som ska köpas in. Sedan kollar man upp om exakt samma matta går att köpa online för några tior billigare per kvadratmeter. 

Frakt – och retur

Eftersom inköp av heltäckningsmattor innebär köp på ett par tusen kronor så ger många E-handlare gratis frakt. Ett smidigt sätt för att få kunden att inte backa på fraktkostnaden. Det som däremot inte alltid är ingår är returfrakten om kunden önskar att skicka tillbaka mattan. Det kan innebära en kostnad på flera hundra kronor med tanke på mattornas tyngd och storlek. 

Gynna lokala företag

I Stockholm, och andra storstäder, finns ett stort utbud av återförsäljare oavsett om det handlar om mattor, leksaker, böcker eller inredning. Även om en del lagts ner på grund av konkurrens från näthandeln så finns fortfarande flera butiker kvar som möter kundernas behov. På mindre orter märks däremot konkurrensen från onlinehandeln betydligt tydligare. På små orter spelar det stor roll om ortsborna väljer att handla lokalt eller om de prioriterar E-handeln. Väljer för många E-handeln kommer den enda mattbutiken att läggas ner och i längden påverkas hela företagsklimatet på orten då många företag är mer eller mindre beroende av varandra. 

Leveranstid

Vill du ha din heltäckningsmatta nu, eller helst igår? I så fall bör du välja något företag i Stockholm som har stort utbud av dessa mattor. Åk dit och få med dig varorna direkt hem. Det kan ställas mot E-handeln där leveranstider på 5 - 7 dagar inte är ovanliga. 

Sammanfattning

Den stora fördelen med att köpa heltäckningsmattor online är framförallt det stora utbudet. Genom att det blir ett större utbud att välja på kan man även jämföra priser och därmed spara en del. Däremot kan det billigare inköpet bli oväntat dyrt. Detta om mattan som levereras behöver skickas tillbaka och köparen ska stå för returporto. Andra nackdelar är att man inte kan känna på mattorna och välja utifrån känsla på samma sätt som i fysiska butiker. Dessutom kan man få mattan med snabbare leveranstid via de lokala butikerna.

19 Mar 2018