Lägga en plastmatta i badrummet

Att ha en plastmatta i badrummet är ganska underhållsfritt och ett bra mycket billigare alternativ än klinker. Dessutom har du rätt våtrumsmatta slipper du risken med fuktskador. Man kan lägga in en plastmatta själv. Då bör du tömma hela badrummet för att kunna skrida till verket. Du bör också avlägsna den matta du kanske redan har i badrummet. Ta en skarp kniv och skär i ungefär fem centimeter breda remsor. Sedan kan du lätt dra bort remsorna.

Du bör sedan titta på underlaget. Är det ett bra underlag, kan du bara limma plastmattan direkt på underlaget. En plastmatta bör ha rätt mått så att den går runt olika inredningar i badrummet; runt toastolen, runt avloppsrören i golvet och så vidare. Mät ordentligt mellanrummen mellan list och avloppsrör och om du har andra asymmetriska mått i badrummet. Det är viktigt att du är noggrann och har rätt mått på millimetern.

Gjuta om underlaget

Om du inte har något bra under lag för att lägga plastmattan, bör du gjuta om underlaget. Det är viktigt för du vill ju inte ha ojämnheter i den nya plastmattan i badrummet. Det är att jämföra med ojämnheter på väggarna om du tapetserar. Ska tapeten bli bra är underlaget mycket viktigt. Efter att du har gjutit om golvet i badrummet, måste det sedan spacklas och slipas. Den bör också isoleras mot fukten.

Det är viktigt att inte lägga den nya plastmattan på en gammal matta för bästa resultat. När det nya betonggolvet har torkat ordentligt kan du lägga den nya plastmattan. Ta också hänsyn till om du har ett mönster på plastmattan. Du bör anpassa mattan så att mönstret passar ihop. Du kanske behöver vända på våderna så att färgen på plastmattan inte får för stora skillnader. Behöver du skarva mattan, bör du planera hur du lägger skarvarna.

En bra regel är att lägga skarvar i rät vinkel mot den vägg som har flest fönster. Då syns skarvarna minst. Du bör också lägga skarvarna där de inte slits mest. Till exempel vid dörröppningen.

Anlita en professionella hantverkare

Tycker du det är svårt, kan du anlita en hantverkare som gör jobbet. Det kan vara idé att även renovera fler saker i badrummet, eftersom du ändå har tömt det. Man kan installera en ny toastol, handfat och varför inte byta vattenblandare? Det gör mycket för att förnya badrummet och med små medel. Läs här om du behöver en badrumsrenovering i Sollentuna.

25 Jan 2018