Lägga in heltäckningsmatta – så gör du

Heltäckningsmattor blir allt vanligare i Stockholm. Många har insett fördelarna med ett varmt, tyst och miljövänligt golv, som numera dessutom är lätt att göra rent. Heltäckningsmattor låter dig skapa din helt egna stil i din lägenhet med en myriad av färger och strukturer, eller, om du så vill, en sober lyxig air för ett stilrent hem. Du måttbeställer enkelt en heltäckningsmatta på nätet och får levererad till hemmet. Vill du ha hjälp finns någon av Stockholms alla golvläggare till din tjänst ett telefonsamtal bort, men det är faktiskt ganska enkelt att lägga in en heltäckningsmatta själv, bara man är noggrann. Här beskriver vi hur du ska göra.

Vad du behöver

Förutom mattan kommer du att behöva dubbelhäftande tejp, en mattkniv och någonting att pressa ut mattan med, exempelvis en spackel eller en brädbit med lite tyg runt.

Mät rummet

Börja med att mäta upp rummet så att du vet hur stor mattan ska vara. Mät på flera ställen, eftersom väggar oftast inte är helt raka. Skriv upp måtten där golvytan är som störst.

Välj och beställ

Nu ska du välja en matta som passar dig. Många matthandlare har hela sitt sortiment online och du kan i lugn och ro söka bland hundratals mönster och färger. Det går även bra att beställa hem provbitar att känna på. När du bestämt dig anger du dina mått. Lägg på 10 cm åt alla håll på rummets dimensioner. Detta är för att du vill ha en så kallad skärmån, dvs att du kan skära till det sista av mattan när du lagt den på plats. Heltäckningsmattor säljs på rulle och bredden är oftast 400 cm, men matthandlaren skär till den efter dina önskemål.

Förbered noga

Har du inte redan avlägsnat eventuella golvlister så börjar du med det. Dammsug sedan och tvätta golvet så att det är helt fritt från smuts. Var extra noga längs med väggarna där du ska tejpa, annars kan det hända att tejpen lossnar, och därmed mattan. Sedan fäster du dubbelhäftande tejp i golvet längs med alla väggar. Var noga med att komma så långt in mot väggen som du kan. Du ska inte ta bort skyddsfilmen från tejpens ovansida än. Har du ett stort golv kan du dra några remsor tvärs över golvet också för bättre fästförmåga.

Lägg dit mattan och pressa ut

Nu rullar du ut mattan i rummet. Om väggarna är helt jämna kan du testa att lägga mattan mot en lång- och en kortsida så slipper du skära mattan där. Men är det ojämnt måste du lämna skärmån. Var noga med att du lägger ut mattan helt rakt så att fibrer eller mönster inte hamnar snett och ger rummet ett skevt intryck. Sedan tar du bort skyddsfilmen från tejpen (har du lagt tejp tvärsöver rummet tar du så klart bort den skyddsfilmen innan du rullar ut mattan) och pressar ut mattan från mitten och utåt mot väggarna. När mattan är utpressad tar du ett extra varv vid väggarna och ser till att trycka ner mattan i vinkeln mellan golv och vägg, ner mot tejpen. Därefter skär du med mattkniven i vinkeln så att du får ett rakt snitt runt om hela rummet. Avsluta med att sätta tillbaka eventuella golvlister.

Som du ser går det lätt och smidigt att lägga in en heltäckningsmatta, så gillar du hemmafix är det bara att skrida till verket. Är du osäker på din förmåga går det dock snabbt och relativt billigt att anlita en golvläggare för jobbet.

22 Sep 2017