Låt barnen välja färg till sina rum

Är det dags att måla om barnens rum? Barn växer fort, och det de älskade när de var tre år känns hopplöst barnsligt redan innan de fyllt sju. Som förälder kan det ibland vara svårt att släppa kontrollen när man bara vet hur det ska vara, när man vet vad som blir snyggt och vad som kommer att funka länge. Förgäves försöker man övertyga barnen om att skippa det rosa eller lila, eller vad för färg de nu bestämt sig för, mot en färg som de inte riskerar att tröttna på efter bara några år.

Men det kan vara svårt att få barnen att förutspå konsekvenserna av sina val om man aldrig låter konsekvenserna blir verklighet. Har man tiden, ekonomin och orken är vår uppfattning att barnen ska ges möjlighet att påverka sin boendemiljö så mycket det bara går, genom val av färg, textilier och annat. Och ju mer du involverar barnen i er boendemiljö redan från tidig ålder, desto större respekt kommer de antagligen att ha för din smak och de val du gör, och kanske lyssna lite extra nästa gång du försöker påverka deras färgval.

Hur hjälper man barnen att välja färg?

Det är svårt även för vuxna att utifrån en färgkarta föreställa sig hur en färg ser ut när den täcker en hel vägg. Därför är det alltid bäst att besöka en färgbutik med utställningsväggar målade i olika färger, så att barnet får en uppfattning om hur färgerna ser ut. Att titta på hur väggarna är målade hemma hos kompisar eller ute på någon restaurang kan också hjälpa barnet att utveckla en egen smak och se hur många olika möjligheter det finns att sätta stämningen i ett rum med hjälp av färg.

Välj alltid miljövänlig färg till barnens rum

Färg som är helt ofarlig att andas in och är miljövänlig har funnits ganska länge på marknaden. Problemet med dessa färger har dock varit att de är svårhanterlig och inte av så bra kvalitet. Miljövänlig färg har helt enkelt varit bra för hälsan och miljön, men egentligen uppfyllt sitt huvudsakliga syfte: att se bra ut på en vägg.

Numera finns det dock gott om kvalitativa och miljövänliga färger som är lätta att jobba med och som även professionella målare väljer. Målar branschen har länge efterlyst bättre miljövänliga färger, eftersom det i högsta grad är en hälsofråga även för dem. Många målare får andningsproblem och allergier till följd av att andas in hälsovådliga färger dag ut och dag in, och kvalitetsfärger som inte är skadliga är en stor framgång. Så du ska alltid välja en miljövänlig färg när det är dags att måla barnens rum.

Anlita en målare i Stockholm för bästa resultat

Med en miljövänlig färg kan barnen vara med och måla, men vill ni ha bästa möjliga kvalitet ska ni förstås anlita en professionell målare. I Stockholm finns gott om målare med stor kunskap om miljövänliga färger, och den stora fördelen med att anlita proffs är att de gör ett riktigt ordentligt underarbete, som garanterar att färgen sitter länge.

Vill barnet ändå absolut vara med och måla kan man i stället anlita en målare för att göra underarbetet, och sedan rolla väggarna tillsammans med barnet, en rolig och utvecklande syssla för såväl barn som vuxen.

Mer info: https://www.målarestockholm.biz.

9 Feb 2019