Måla barnens rum - eller anlita målare

I Stockholm bor över 200 000 barn, var och en med egna preferenser och uppfattningar av färg. I deras domän, det egna rummet, har de ofta starka uppfattningar om vad som ska gälla. Att inreda och färgsätta barnens rum är ett roligt projekt som också görs bäst i samråd med barnet. När det sedan kommer till själva målningen är det i regel bäst att barnen inte vistas i rummet. Idag används mest så kallade plastfärger till målning inomhus. Det finns dock mer miljövänliga färger som inte avger några kemikalier. Dessa kan vara svårare att måla med, varför det ibland kan vara klokt att anlita en målare i Stockholm för att få ett bra resultat.

Blanda friskt

Barn är som bekant gladare i färg och stilkrockar än vuxna, så när det gäller att färgsätta barnkammaren kan det vara bra att släppa förutfattade meningar och att bry sig lite mindre om vad man själv tycker passar och vad barnen tycker om. Med detta inte sagt att man helt måste underkasta sig barnets vilja, men att mötas en bit på vägen kan vara en bra utgångspunkt. Barn fastnar ofta för en specifik färg, till exempel rosa, men bara det är rosa spelar nyansen inte så stor roll, och här kan du som vuxen välja någon nyans som du tycker om och föreslå den för barnet.

Barn är heller inte rädda för stilkrockar, och det kan man verkligen utnyttja genom att göra rum i rummet, och dela upp det med färgen på väggarna. Passar också väldigt bra när två syskon ska dela rum. Då kan barnen få välja varsin färg och känna att de verkligen har varsitt område, till exempel där de har sin säng. En tredje färg skulle kunna markera ”neutralt” område där man möts för lek.

Färger som harmonierar

När man planerar rummet med barnen och ska välja färg kan man låta barnen fundera över sina möbler, till exempel sägen eller en bokhylla, och se om de får några idéer på färg utifrån dessa. Ett bra sätt att lära barnen att tänka lite kring hur färger upplevs i relation till varandra. Genom att använda ett ritprogram på datorn (det finns många gratisprogram på nätet) kan man rita upp barnens rum och se hur det tar sig ut i olika färger. Ett mycket bra sätt att visualisera det nya rummet för barnen och en riktig inspirationshöjare.

Work in progress

När det gäller barnrum är det ju också så att man inte ska tänka att rummet nu får sin slutgiltiga inredning och väggfärg som barnet ska ha tills det flyttar hemifrån. Man får tänka på barnens rum som ett pågående projekt som kommer att ändras under årens lopp. Så klart kan man inte måla om varje år, men det räcker oftast att tänka på vad barnet kommer att trivas med för färg i en tre fyra år framåt.

Ofarliga färger

Den vanligaste målarfärgen till innerväggar är akrylatfärg, eller plastfärg som det också kallas. Den är vattenlöslig och anses inte farlig att andas in när den väl torkat. Det är dock en petroleumbaserad produkt som innehåller många ämnen som det kan vara svårt att veta vad de har för effekter. Akrylatfärg är dock lätt att måla med och ger ett bra resultat.

Vill man måla med en färg som man säkert vet är ofarlig och naturlig finns det några alternativ, till exempel naturhartsfärg, kaseinfärg eller limfärg. Dessa färger ställer dock högre krav på den som målar. Vi rekommenderar därför att du anlitar en professionell målare för dessa typer av färger. En bra målare i Stockholm kan dessutom komma med rekommendationer om olika färgtyper och hur de kan brytas för att få den nyans som dina barn önskar sig på väggarna.

Andra projekt på gång? Här hittar du tips och inspiration för alla möjliga typer av måleriarbeten.

14 Dec 2017