Mjukt och gediget trägolv

Modet svänger genom åren och så är det även inom inredning. Idag finns det många som vill ta bort ytskiktet på golvet och få fram golvplankorna. Hur får man ett golv snyggt efter år av täckning?

Kommer man över gamla träplankor så kan man se en stor skillnad mot dagens plankor. Idag drivs virket fram på ett snabbare sätt och det kan man se på årsringarna. Ju tätare det är mellan årsringarna desto hårdare är virket. På grund av det är det många som vill ta fram det plankgolv som oftast finns som basen i hus. När modet svängt har man helt enkelt lagt ett annat golv ovanpå. Det har kunnat vara ett plastgolv, laminat, heltäckningsmatta eller någon annan form av ytskikt. Så bestämmer man sig för att gå tillbaka till ursprunget så är det möjligt. Det blir som att få ett golv gratis, på sätt och vis. Dessutom är det ett golv som är lagom mjukt och lagom hårt. Det kan dock behöva göras lite arbete innan det är fullt fungerande. Trots allt kan det ha legat undangömt i väldigt många år. Kanske till och med ett flertal årtionden.

Renovera och få ett fräscht resultat

När man lade plankgolv förr i tiden så lade man oftast endast plankor vid sidan om varandra. Idag gör man golv som fyller i varandra så att det inte blir några springor mellan plankorna. Fördelen med den hela ytan är att inget kommer ner i springorna, som exempelvis väta eller smuts. Men den gör även att plankorna håller nere varandra så att golvet håller sig plant. Så är inte fallet med gamla plankgolv. Där kan springorna dessutom blivit ganska breda under åren. Det blir så när plankor torkar och man inte använder någon slags behandling. Men det finns sätt att renovera golv så springor fylls ut och även laga bitar som trillat bort.

Lim som sitter ordentligt

Om det ytskikt som ligger ovanpå plankgolvet limmats så kan man ha oturen att det var ett riktigt bra lim. Det som ska tas bort kan sitta som berg och även lämna rester kvar. Vare sig det sker eller inte så behöver man slipa ytan så den blir jämn. Efter att eventuellt lim är borta och golvets alla sprickor är lagade, så kan man gå vidare med en golvslipning på Södermalm. Det skapar en slät yta som man sedan kan behandla med vilket medel man vill för ett färdigt resultat.

16 Sep 2020