Några tips om att måla: Få fantastiska resultat i din bostad

Att måla om är ett relativt enkelt och kostnadseffektivt sätt att förnya din bostad på. Oavsett om du väljer att göra jobbet själv eller anlita en professionell målare i Uppsala, finns det några viktiga saker att tänka på för att uppnå bästa resultat.

Förberedelserna: En väsentlig del av målningsprocessen

Innan du påbörjar målningen är det viktigt att vara noggrann och inte förbise det viktiga förarbetet. Att se till att ytan är ren och fri från damm är avgörande för att lyckas med målningen.

För att måla en vägg behöver du först dammsuga eller dammtorka den och eventuella fläckar bör tas bort med en fuktig trasa. Eventuella hål och ojämnheter ska spacklas igen och när spacklet har torkat ska de sandpappras. Vägguttag och strömbrytare bör skruvas bort, och om du målar i närheten av lister bör du tejpa dem för att undvika att få färg på dem. För att skydda golvet från färgstänk kan du även täcka det med papper eller plast.

Ljusets påverkan på kulörer

Att välja rätt färg och kulör vid ommålning kan vara utmanande, men här följer några tips. Om du till exempel ska måla om ditt kök där väggarna ofta blir stänkta, är det bäst att välja en färg där smuts inte fastnar så lätt och som går att torka av. Därför passar inte en matt färg bra i ett kök då fläckar lätt fäster och ytan blir glansig när du rengör den.

När du väljer en kulör bör du också ta hänsyn till olika väderstreck och hur det påverkar hur färgen upplevs. Ett rum som vetter mot söder har naturligtvis ett varmare ljus än ett rum med fönster åt norr. Genom att måla provbitar på kartong och sedan flytta dem runt i rummen kan du se hur ljuset påverkar kulören. Många färgtillverkare har även speciella appar som du kan ladda ner för att se hur olika kulörer påverkar rummet med hjälp av mobilkameran.

Vikten av bra målningsverktyg

För att undvika ojämna linjer och rinnande färg är det viktigt att använda bra penslar och roller. Om du har spacklat måste du först grundmåla dessa ytor med en primer för att undvika färgfläckar. När du målar en vägg bör du börja från toppen och arbeta dig neråt. Det kan dock vara bra att först måla längs taket och i hörnen med en pensel innan du fortsätter med rollern. För att få ett jämnt och professionellt resultat bör du stryka väggen två till tre gånger, med tid för torkning emellan.

7 Oct 2023