När uteblir ersättning för vattenskador?

Har du någonsin drabbats av fuktskador? Många som har eget hus, kan drabbas av allehanda översvämningar, mindre sådana; om barnen leker med vattnet och får vatten som svämmar över diskbänken eller badkaret. Sedan kan man även drabbas av översvämningar som kommer  sig av att regnet hittar till ens tak och börjar droppa ner från taket. Eller så drabbas man av allvarligare översvämningar som kommer ur söndriga rör. Då behöver man omfattande renoveringar när man river ut rör ur väggar och golv.

1. När det regnar in genom taket

Många känner inte till det, men det är väldigt få försäkringsbolag som vill ersätta för skador som kommer från att det har regnat in genom taket. Det är nämligen skador som är alldeles för vanliga och som det förutsätts att man som villaägare ska kunna kontrollera och åtgärda. Man tänker att man som villaägare bör räkna med att taket kan regna in, och man förutsätter att man som villaägare borde kunna åtgärda sådana skador innan de händer. Därför brukar det inte utgå någon ersättning för sådana skador.

2. Man har renoverat och inte är proffs

Det utgår heller ingen ersättning om man själv, eller någon annan som inte är utbildad hantverkare har renoverat eller utfört något reparations- eller renoveringsarbete som inte är gjort på ett hantverksmässigt sätt. Är det då någon lekman som har utfört arbetet och sedan blir skadat, då vill inte försäkringsbolagen betala ut någon ersättning. Även här tänker man att man som villaägare måste se till att det endast är utbildad hantverkare som arbetar på ens villa. Inget försäkringsbolag vill att man som villaägare gör egna reparationer, lite hipp som happ och sedan får ersättning för att man har gjort något som man inte riktigt kan göra.

Man bör alltid anlita utbildade hantverkare

Av den anledningen bör man alltid anlita hantverkare som är behöriga. Det är ju så populärt att renovera själv, men man ska helst inte alls göra det. Man kan på sin höjd måla om eller tapetsera om ett rum, men inte mer än så. De program som går på TV, som rekommenderar en att göra en massa saker själv är bara till för underhållning och ska inte ses som något som rekommenderas villaägare. Får man skador på sin villa måste man anlita professionella hantverkare som tar itu med arbetet och det innebär ofta att arbetet blir så mycket större när väl skadan är skedd, än att man renoverar med professionella hantverkare och med material som håller i längden.

13 Aug 2019