Professionell rivning är bra för miljön

Ett problem som ofta dyker upp i samband med renoveringar är att privatpersoner ofta inser att det även måste genomföras en rivning innan man kan sätta igång. Det vill säga; det är lätt att bli förblindad av att äntligen få sätta igång – har man en längre tid drömt om att få genomföra en badrumsrenovering i sitt hem så är det också en sådan som man primärt vill göra. Man vill installera duschen, man vill sätta upp det nya handfatet och man vill få de snygga klinkers man valt på plats – men för att kunna gör allt detta så måste en rivning genomföras.

En rivning som i ska kanske inte låter som någon större svårighet, men som i själva verket ställer väldigt höga krav både på logistiken samt ur en miljöaspekt. Bor du i en lägenhet i Stockholm som ligger på ett högre plan i en fastighet så är det lätta att förklara vad vi menar rent logistiskt. Du kan knappast genomföra en rivning och frakta allt avfall via hissen eller trapporna; nej, här måste man i de flesta fall använda sig av maskiner – lyftkranar eller skylift - för att ta allt via husets utsida. Kort sagt; en rivning kräver ofta professionell hjälp – åtminstone om man talar om bostäder likt den i Stockholm vi ovan hade som exempel.

Miljön då – hur kommer den aspekten in i bilden vid en rivning? Jo, dels för att man måste vara väldigt noggrann vid sortering och veta vilket material som hör hemma var. Att addera här olika typer av skadligt material som kräver speciell hantering.

Dock; vi vill även slå ett slag för en annan del av miljön som kommer i samband med en rivning. Om du i Stockholm genomför denna badrumsrenovering och vill installera en duschvägg där ditt gamla badkar stod – var gör du av badkaret i fråga?

Återvinning sker vid professionell rivning

Återvinning är en stor del av rivning och det vi menar här är att det du inte har någon nytta av kommer att fylla en stor funktion någon annanstans. I ett badrum eller i – framförallt – ett kök finns det massor av material och vitvaror som kanske fungerar korrekt; men som inte passar till den nya designen.

Genom att anlita profssionell hjälp vid sin rivning så säkerställer man också att dessa saker kommer till nytta hos någon annan familj i Stockholm. Man tar del av ett kretslopp och man gör miljön en väldigt stor tjänst genom detta.

19 Feb 2017