Så får du dammfri golvslipning i Stockholm

Går det att få dammfri golvslipning i Stockholm, eller någon annanstans i landet? Svaret är den att det går alldels utmärkt att få en helt dammfri golvslipning, i Stockholm åtminstone, och på alla andra ställen där man har skaffat sig de allra senaste golvslipmaskinerna.

De golvslipningsmaskinerna som man numera använder, släpper inte ut det finfina damm som bildas när man slipar om golv. På de nyaste golvslipmaskinern monterar man fast ett bandslippapper på en vals. På så sätt uppstår ingen skarv på maskinen och golvslipen arbetar mer jämnt över hela golvytan. Man måste skaffa sig en kantslip så att man kommer åt kanterna, som inte den andra golvslipen kommer åt. Har man ett hårt trägolv, till exempel av ek, alm eller bokträ, kommer man att behöva byta slippapper oftare än om man slipar om ett golv med ett mjukt trä. Sådana mjuka träslag är till exempel ett golv av gran, al, furu, asp och möjligen av lind.

Att välja rätt golvslipmaskin

Som tur är finns det oftast flera olika slipmaskiner att välja mellan, om det är så att du hyr en golvslip. Ett golv med ett hårt träslag, behöver en starkare motor än till det golv som har ett mjukare träslag. Är man osäker både på vilket träslag som man har på sitt trägolv, som man har tänkt slipa, är det bästa rådet att ta ett foto på trägolvet (se till att ta fotot i riktigt mycket dagsljus) och visa uthyraren av golvslipmaskiner. Då kan troligen den som hyr ut golvslipmaskinerna säga vilket slags trägolv du har där hemma och råda dig om vilken slags golvslip som du kommer att behöva.

Du vet väl om att du kan slipa ett parkettgolv?

De flesta golv går faktiskt att slipa, även ett parkettgolv. Som med alla andra golv som man slipar är det viktigaste att man slipar golvet mycket jämnt och för golvslipen så jämnt som möjligt över hela golvet. Det bästa vore om man kunde öva lite grann innan man slipar sitt golv, så att man blir bekant med hur golvslipen fungerar och hur mycket den slipar när man håller golvslipen mot golvytan. Om man lär sig hur mycket som golvslipen tar när man håller den över ett enda ställe, så vet man hur snabbt eller långsamt som man ska föra den över golvet. Det avgörs av vilket slags trägolv som man har och hur effektiv golvslipen är. 

Lästips om golvslipning som man kan få tag i, i Nacka: https://www.golvslipningnacka.nu.

11 Sep 2019