Slipa altan - så lyckas du

Har du en altan så har du också en plats som på många sätt definierar din sommar. Det är på altanen du sitter och solar, det är där du sitter och slappnar av med en bok och det är där du äter allt från frukost till middagar. Du har ett extra rum - utomhus.

En altan kommer emellertid att, precis som allt annat, att kräva underhåll och vissa insatser som sker med jämna intervaller. Att olja in altanen varje vår är en självklarhet, men det är långt ifrån det enda projekt du behöver sikta in dig på. Att slipa altan är även det nödvändigt - men tyvärr väldigt bortglömt.

Många tänker sig att rengöring och inoljning räcker som underhåll för en altan. Sant är att båda dessa detaljer är absolut nödvändiga, men lika sant är även att en altanslipning kommer att behöva genomföras ungefär vartannat - eller var tredje - år och att den kommer att innebära en altan som både blir snygg, skön att gå på - och få en betydligt längre livslängd.

Tips för att slipa altan

Hur ska man då slipa altan? Det finns några tips att ge, men det första man kan säga är att det även finns ett professionellt alternativ att välja. Du anlitar helt enkelt en golvlslipare som genomför en altanslipning.

Fördelen med det valet är att du garanteras ett perfekt jobb, att du slipper hyra en massa maskiner och att du slipper lägga ner den tid som krävs för att få en jämn och fin yta. Dessutom så kan även ytbehandling med olja inkluderas i priset. Det handlar om en investering som gör skillnad.

Har du däremot tid och verkligen vill prova att slipa altan så kan följande punkter vara värda att titta närmare på:

  • Hyr rätt maskiner. Du kommer att behöva en slipmaskin. En mindre altan kan slipas för hand, men en större kan komma att kräva en större slipmaskin. Utöver detta så bör du hyra en slipmaskin för kanter och hörn också. Om du har en handslipmaskin så se till att även använda knäskydd då du kommer att sitta på knäna för att göra jobbet. Munskydd ska även användas.
  • Träets riktning. Slipa alltid i träets riktning. Börja med grövre sandpapper och gå sedan över till ett finare sådant. Rengör både innan och efteråt.
  • Olja in. Följ anvisningarna vad gäller påstrykning och torktid och se till att aldrig stressa dig igenom denna avslutande del.
25 Apr 2023