Slipa golv bästa sättet snygga till det

Har du någonsin sett ett nyslipat golv? I så fall vet du vilken skillnad det göra att slipa om det. Om du har ett golv som är minst 20 år gammalt, har du kanske märkt att det till slut är nästan omöjligt att få det helt rent. Även om man bonar golvet och rengör det en gång i veckan, blir inte golvet helt rent. Då är det enda som verkligen kan rengöra det, är att slipa om det. Det innebär att man slipar om ytan. På det sättet ser man till att ta fram en helt ny yta på golvet.

Moderna maskiner gör det på några timmar

Det tog hela dagar förut att slipa om ett golv. Man var tvungen att täcka för fönster och dörrar och låsa in den som slipade om golvet. Då tog det en hel dag att städa det efteråt. Numera tar det bara några timmar att slipa om ett golv. Det därför att de moderna golvslipningsmaskinerna suger upp det fina, fina damm som bildas när man slipar golvytan. Man slipper alltså att det fina dammet lägger sig på fönster och dörrar. Golvsliparen slipper andas in det fina dammet.

Efter golvslipningen bör man behandla golvet

När man väl har slipat om golvet bör man alltid behandla golvet med ett efterbehandlingsmedel. Beroende på vad det är för slags golv och hur man använder rummet i bostaden, bör man behandla det med olika efterbehandlingsmedel. Är det till exempel ett trägolv som man har slipat i köket, bör man efterbehandla det med lack, som skyddar köksgolvet effektivt mot eventuellt spill. Är det i stället ett rum, till exempel en ekparkett i vardagsrummet, vill man kanske att ådringarna ska synas. Då kan man istället använda en hårdvax som låter träets ådringar framträda.

Svårt att slipa golv på egen hand

Om man själv inte råkar vara en duktig hantverkare som kan slipa golv, är det bäst att överlåta arbetet till en professionell golvslipare. En sådan har nämligen de avancerade golvslipningsmaskiner som krävs för att arbetet ska bli bra. Som golvslipare är det mycket viktigt att låta maskinen arbeta jämnt över hela golvet. Skulle man i misstag, till exempel råka stanna kvar på en fläck på golvet kan det skada golvet allvarligt. För att kunna slipa golvet på ett mycket effektivt och snyggt sätt, krävs det att man har gjort det några gånger och att man är van vid maskinen. Läs mer är om du skulle behöva golvslipning i Järfälla.

28 Mar 2019