Slipa golvet själv eller anlita hantverkare?

Det går att väcka liv i ett gammalt trägolv genom att slipa om det, och det går faktiskt inte att se skillnad på ett nyslipat trägolv och ett nytt. Här följer några tips på hur man kan gå tillväga.

Det är golvets tjocklek och hur många gånger det tidigare har renoverats som avgör om det går att slipa det. Det finns särskilda golvslipningsmaskiner att hyra om man själv vill slipa golvet, men många väljer ändå att anlita hantverkare. Genom att man kan använda sig av rot-avdraget blir det heller inte särskilt dyrt att ta hjälp, och arbetet går också mycket snabbare. För en skicklig och erfaren golvslipningsfirma tar det en dag att slipa och ytbehandla golvet i ett normalstort rum.

Ett trägolv behöver skyddas med en ytbehandling

Ett trägolv som slipats måste också efterbehandlas för att skydda träet mot slitage, smuts och väta. Vilken ytbehandling man väljer brukar bero på hur rummet används, men även vilket slags trä det är av. Mjuka träslag som gran och furu, som lättare får märken, skyddas bäst med en golvlack. Lack passar också bra i rum där det vistas mycket människor eller där golvet kan tänkas utsättas för väta eller spill, som i exempelvis ett kök eller i en hall. Men även vax passar bra som ytbehandling i dessa rum. Även om olja inte skyddar golvet så bra mot spill och det lätt blir bestående fläckar om man inte är snabb att torka upp, är det en väldigt populär efterbehandling. Detta för att träets ådringar framhävs vackert. Mer om golvlslipning hittar du på denna hemsida: golvslipningsödermalm.se/

15 Apr 2021