Totalrenovering av hus i Stockholm

För att lyckas med en totalrenovering i Stockholm är det viktigt att börja renoveringen i rätt ände. Annars är risken att det du bygger om blir förstört för att till exempel taket läcker in. Du måste då riva det du byggt och börja om. Det kostar oerhört mycket ork och dessutom onödiga pengar.

Se till att få huset ordentligt besiktat. Det har du troligen redan gjort om du köpt ditt hus. Gå igenom de olika delarna av protokollet från besiktningen och funder över vad som är viktigast.

"Att renovera tar ofta längre tid än vad man tror från början. Renoveringar ska få ta tid - det är då det blir bra!"

Om du har ett läckande tak är det där du ska börja. Kanske räcker det att byta ut delar av takpannor eller plåtar. Men har du ett dåligt tak överlag måste det bytas för att hålla kåken torr. När taket är åtgärdat måste väggar fixas på liknande sätt. Nästa steg är i regel dräneringen - funkar den bra eller kryper fukt in mot husets grund?

Räkna med lång renovering

Att totalrenovera ett hus är ett långsiktigt projekt. Även om du har gott om pengar tar det tid att fixa många fel på ett hus. Att bygga om ett hus som redan står på plats tar dessutom längre tid än att bygga nytt från början. Men det är å andra sidan det som är charmen med att renovera gamla fina hus - den genuina känslan kan ett nytt hus inte ge. De flesta som totalrenoverat sina hus skulle nog säga att de trodde att de skulle varit klara långt innan de verkligen blev färdiga. Att renovera tar ofta mycket längre tid än vad man tror från början. Renoveringar ska få ta tid - det är då det blir bra!

Totalrenoverat kök blir billigare om du river

Köket är självklart ett av huset viktigaste rum, särskilt för en större familj. Därför kostar det också en hel del eftersom det finns mycket utrustning i ett kök. Det är ju ett rum med många olika funktioner. Ska du totalrenovera köket behöver du kanske byta ut allt från el till rör och den fasta inredningen som vitvaror. Sen tillkommer kostnader för ytskikt, som kakel eller vad du nu väljer till ditt kök. Kök är ett våtrum där du ska laga mat och diska. En del av renoveringsarbetet måste självklart genomföras av en fackman som är proffs. Men du kan spara pengar på att göra rivjobbet själv.

Val av material spelar stor roll

Ett annat rum som kan kosta en rejäl slant att renovera är badrummet. Precis som med köket är ju badrummet ett våtrum där proffs behövs för att undvika fukt- och vattenskador framöver. Det kostar pengar att bygga nya badrum och toaletter. Men beroende på vilket material du väljer kan prisskillnaden bli stor. Satsar du på lyx kan priset i princip bli hur högt som helst. Nöjer du dig istället med enklare material som i första hand är funktionellt och klassiskt kan du få ett badrum för ett bra pris. Huvudsaken är att du lägger pengar på att badrummet ska vara gjort av en fackman.

14 Jan 2019