Vad jobbar en plattsättare med?

Det är dags att renovera i badrummet och då kan man behöva lite hjälp, även om det mesta går alldeles utmärkt att göra på egen hand. Vissa saker behövs det en tjänsteman till, läs vidare för tips.

En person som arbetar med att sätta kakel, klinker och mosaik i form av plattor på väggarna i köket eller badrummet, kallas för plattsättare. Det kan vara både på väggar och golv som en plattsättare arbetar för att sätta plattor med olika typer av material. Att få ett sådant jobb gjort snyggt och proffsigt kräver i stort sett sin yrkesman, i alla fall om man vill få det riktigt snyggt och jämnt. Självklart får även du som lekman utföra den här typen av arbeten, men det är inte säkert att slutresultatet blir som man har tänkt sig. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en plattsättare i stället.

Viktiga delar av arbetet inom plattsättning

En stor del av det arbetet som läggs ned under en arbetsdag av plattsättning är förarbetet, alltså det jobb som görs innan plattorna ens har kommit på plats. Det kräver förberedelse och noggrannhet för att det ska bli så bra som möjligt när plattorna väl kommit på plats. Är ytan där plattorna sätts ojämn eller skadad på något vis, så kommer de inte att fästa speciellt bra och det kommer bli ett fult slutresultat. Man vill gärna att det ska hålla så länge som möjligt och att det krävs så lite reparation av kaklet eller klinkersen som möjligt och då är underarbetet superviktigt att utföra korrekt.

Sugen på att jobba som plattsättare?

Är du sugen på en karriär som plattsättare? Tycker man att ett sådant jobb verkar roligt och om man är lite kreativt och händigt lagd så borde man absolut utbilda sig inom just detta. Är man en noggrann person som gillar att få ett snyggt slutresultat så kommer arbetet som plattsättare att fungera alldeles utmärkt. Som plattsättare kan man få arbeta både med renoveringar av badrum och kök eller andra ställen där det ska sättas plattor av något slag. Men man kan också jobba inom uppbyggnad av nya bostäder och lokaler. Ett varierande jobb där man får träffa många olika typer av människor och kan få utlopp för sin kreativa sida. De flesta plattsättare jobbar inom mindre företag, men du kanske är sugen på att starta ett eget företag som utför plattsättning?

4 Mar 2020