Vad kan en golvläggare i Göteborg hjälpa till med?

Vilka kvaliteter behövs när man ska bli golvläggare i Göteborg och hur utbildar man sig? Hur går det till att lägga ett golv i olika rum i huset och vad kan en golvläggare hjälpa till med?

Golv och tak är de två ytorna inomhus som man mest sällan byter. Just därför är det viktigt vid en nybyggnad eller renovering, att man väljer ett golv som man kommer trivas länge med såväl gällande hur det känns som hur det ser ut och även funktionellt. När man anlitar en golvläggare i Göteborg, och andra städer, så är det klokt att fråga om råd gällande vilken typ av golv som passar bäst i det rum man ska ha det i. Ett obehandlat furugolv i ett våtrum må vara vackert och behagligt men kommer inte bli långvarigt och snyggt. Som lekman kan man spara mycket pengar i längden om man använder en golvläggare såväl för att ge råd som att lägga golvet.

Hur lägger en golvläggare ett golv?

När man ska lägga golv så börjar man med underarbetet och det är olika beroende på vilken typ av golv man har som grund samt vilken typ av golvbeklädnad som man ska ha som ytskikt. Kanske vill man även installera värme i golvet och då får man räkna med att värmeslingorna bygger upp golvet en bit, vilket påverkar alltifrån foder och trösklar vid dörrar samt köksinredning eller badrumsinredningen. Men viktigt för alla golv är att grunden är slät och i våg. Är det ett våtutrymme så ska det även finnas en golvbrunn med ett fall till, vilket gör att man oftast lägger en klinker i dessa rum eftersom ett trägolv är både svårt att lägga snygg samt att det inte tål vatten så bra.

Vem blir golvläggare?

Utbildningen till golvläggare har samma upplägg som alla andra hantverksyrken, det vill säga man kan utbilda sig på gymnasiets treåriga utbildning. Men man kan även gå på yrkeshögskolan eller hitta någon annan typ av utbildning. Golvläggare är ett fysiskt arbete som tar ganska hårt på rygg och knän eftersom man står böjd mycket och också kryper runt mycket på sina knän. Men det är också ett kreativt yrke där man ofta får chansen att ge utlopp för sin fantasi och få dagar är dessutom den andra lik. Olika rum ska få nya golv och golvmaterialet är också av olika sort.

14 Mar 2020