Vad kostar det att hyra golvslip?

Om trägolvet behöver slipas finns alternativet att antingen anlita ett företag för denna tjänst eller genomföra det själv. Väljer man att utföra arbetet själv behöver oftast en större golvslip hyras in. Det är nämligen ytterst få privatpersoner som har stora golvslipar hemma. Nu går det visserligen att slipa golvet med mindre handhållna slipar men det rekommenderas verkligen inte då resultat kommer bli betydligt sämre och tidsåtgången extremt mycket större. Följande priser är från 2018 och tagna från den största uthyraren av verktyg/maskiner i Södertälje.

Bandslipmaskin för trägolv

För de större ytorna behövs en bandslipmaskin för trägolv. Själva maskinen är lika stor som en dammsugare och på den sitter en stång som man håller i för att styra slipen över golvet. I detta fall är det en modell med bredd på 200 mm dvs. dess slipbredd. De första fem dagarna kostar det 466 kr per dag. Därefter kostar det 405 kr per dag. En person som beräknar att arbetet kommer att ta tre dagar får alltså räkna med en kostnad på ca 1400 kr. 

golvslip

Betongslipmaskin för betonggolv

Även betonggolv kan regelbundet behöva slipas. Dessa slipar liknar till stor del de för trägolv även om slipningen kan ske något ”hårdare” då cementgolv inte är lika känsligt som att trägolv. Här kostar det fem första dagarna 256 kr. Det är däremot ytterst få privatpersoner som har cementgolv i hemmet. Det kan möjligtvis finnas i källarutrymmen men dessa brukar då täckas med större mattor. För privatpersoner är alltså hyra av maskiner för golvslipning av trägolv betydligt vanligare. 

Kantslipmaskin för trägolv

En kantslipmaskin behövs för att kunna slipa kanter och ytor nära kanter. Det är områden som man inte kommer åt med den stora bandslipmaskinen ovan. Ska man slipa ett golv själv behöver man alltså både hyra en bandslipmaskin och en kantslipmaskin. Priset för denna maskin är 196 kr per dygn de första fem dagarna och sedan 170 kr per dygn. Beräknas arbetet utföras över tre dagar innebär det alltså en kostnad på ca 600 kr. 

Totalkostnad

Om golvslipning sker på egen hand, och samtliga maskiner ska hyras, blir den totala kostnaden ca 2000 kr. Detta utifrån de priser som är tagna från uthyrningsföretaget i Södertälje. På mindre orter kan priset mycket väl vara lägre då storstäderna överlag har högre priser på det mesta. Utöver detta får läggas till materialkostnad så som lack (efterbehandling måste alltid ske) samt slippapper. En totalkostnad på ett par hundra kronor. 

Jämför mot att anlita hantverkare

Att utföra ett arbete själv bör alltid ställas mot att anlita ett företag för tjänsten. För att göra jämförelsen rättvis jämförs därför priset för golvslipning hos företag i eller nära Södertälje. Ett företag angav exempelvis att slipning och behandling av parkettgolv kostar ca 130 kr per kvadratmeter. Ett golv på 25 kvadratmeter skulle därmed kosta 3250 kr. Det som då ingår är slipning samt lackbehandling. Skillnaden mellan att göra arbetet själv eller anlita proffs är alltså ca 1000 kr. (Prisskillnader kan förekomma både för att hyra slipmaskiner och anlita företag. Exemplen ovan är tagna från företag i Södertälje under januari 2018)

10 Mar 2018