Varför behöver man göra en golvslipning?

Varför bestämmer man sig för att utföra en golvslipning i Solna och hur gör man när man slipar ett golv? Kan man laga hål och vilken typ av behandling kan man lägga efter en golvslipning?

Golvet är ett ytskikt som är utsatt för mycket slitage. Det kan vara köksstolar, och andra möbler, som dras fram och tillbaka. Grus kan följa med in från ytterdörren och repa golvet. Solen kanske ligger på starkt genom ett fönster och bleker golvet på en viss punkt. Man kanske har husdjur som springer och drar klorna över golvet. Små barn som leker med bilar eller annat som repar. Eller man kanske råkar spilla mat och vatten i samband med matlagning eller att man diskar. Kanske råkar man tappa något tungt i golvet som orsakar en skada. Det finns mycket som gör att man kan behöva slipa golvet helt enkelt.

Hur slipar man golv?

Det går att slipa både trägolv och betonggolv, och fastän att materialen är väldigt olika så är tillvägagångssättet ganska lika. Vanligast i privata hem är dock att man slipar trägolv. När man ska slipa ett golv så brukar man börja med en lätt dammsugning för att få bort eventuell småsten som annars kan åsamka skador. Om det saknas bitar så kan man även limma i en ny bit eller en massa med passande spån eller lim tillsammans med slipdamm som fyller ut. Ett företag som utför golvslipning i Solna använder en elektrisk, eller batteridriven, slipmaskin av det slag som man gående kan manövrera med handtag. Det krävs en speciell teknik för att inte skapa ännu mer repor i golvet och man får inte stanna länge på samma punkt för då kan det snabbt bli en för djup slipning där.

Såpa, lacka eller olja?

När slipningen är färdig så kan man välja hur man vill behandla trägolvet. Ett plankgolv kan man till exempel lasera, olja eller såpa och alla trägolv kan man måla eller lacka. Fördelen när man slipat ett golv är att det inte spelar någon roll vilken behandling man hade på golvet innan slipningen utan man kan välja och vraka helt fritt från början igen. Ett lack är det som skapar det hårdaste och mest hållbara, och lättstädade golvet och därför är det många som väljer det. Åtminstone när det gäller parkettgolv. Men på senare år har det också blivit mycket populärt att måla sina trägolv helt eller i något slags mönster efter egen smak.

11 Jul 2020