Varför certifiering är viktigt vid våtrumsbygg

När man bestämmer sig för att anlita en hantverkare för en lägenhetsrenovering, till exempel i Stockhlolm, bör man gå efter vissa kriterier. Det är en ganska stor skillnad på hantverkare. Den som är erfaren vet att referenser betyder mycket för att renoveringsarbetet ska bli bra. Ibland ser man lösningar på våtrumsbyggen, arbetsbänkar eller kakelplattor som ser märkliga ut. Det kanske såg bra ut när det gjordes, men efter några år och att man har slitit på ytorna kan de lösningar som till en början såg bra ut, bli fula. Därför gäller det att anlita en hantverkare som är erfaren och som tänker långsiktigt så att lösningen fortsätter se bra ut i längden och efter att man har slitit på golvet eller väggen efter flera år.

Utbildning tas för givet

Att en hantverkare har rätt utbildning för jobbet tar man oftast för givet. Hur svårt kan det vara? Efter utbildningen är det hantverket i sig som är viktigt att komma igång med. Det hjälper inte att veta hur något ska gå till väga i teorin när det är det praktiska handlaget som är det viktigaste. När en hantverkare har hunnit att arbeta med material, lösningar och kaklat några år, börjar det sitta i händerna så att säga. Ibland kan hantverket nästan göras av sig självt. Med det menar vi att hantverkaren inte behöver fundera ut hur saker och ting ska göras. Han eller hon ser ganska så direkt hur sakerna ska göras för att bli bra. För det företag som anställer en hantverkare kotnrollerar den som ska börja. Även de går på referenser när de anställer. Att anlita ett visst företag kan i sig därför vara en slags referens i sig. De flesta hantverkare får dessutom intern utbildning av företagets ledning.

Certifiering visar på specialkunskap

Det går alltid att vidareutbilda sig även inom hantverkaryrket. Den som är ambitiös kanske vill vidareutbilda sig. Har man anställning på ett företag, kan företaget välja att låta den anställde gå en vidareutbildning om de ser att de har nytta av att den medarbetaren fortsätter utbilda sig och tar olika certifieringar och lär sig mer. När det kommer till våtrums byggen är handlaget mycket viktigt. Därför är en certifiering ett mått på hur bra hantverkaren kan utföra sitt arbete. Ska anlita en hantverkare som ska bygga våtrummet bör man titta på att den personen har rätta certifieringarna för det slags arbetet. Våtrum utsätts för mycket vatten, såsom i kök och badrum. Ska ett badrum eller ett kök hålla i längden gäller det att bygga på sätt som håller vattnet borta från de underliggande ytorna och förebygger vatten- eller fuktskador.

20 Jun 2018