Vilka träslag går att slipa?

Har du ett trägolv som du är trött på? Funderar du på att lägga ett helt nytt golv? Tänk om. Det är lätt att ge trägolv ett nytt liv genom att slipa det. Läs på om trägolv och förnya ditt eget.

Trägolv är verkligen något lyxigt. Det är ett fint och hållbart naturmaterial som både isolerar och dämpar. Men ibland är det svårt att uppskatta dess värde. Har du ett slitet och repigt trägolv så vet du vad jag menar. Det ser matt och livlöst ut och reporna blir liksom bara fler och fler. Till slut orkar man nästan inte bry sig om det och börjar fundera på att lägga in ett nytt, underhållsfritt golv. Men att byta ett trägolv mot ett i plast är en dålig idé, iallafall innan man har försökt slipa det. Så länge det bara är ytan på golvet som är slitet och tråkigt så går det alltid att förnya det med en slipning.

Ett nytt trägolv som passar dig

En golvslipning räddar inte bara dig som har ett slitet, matt och repigt golv. Det är också ett bra alternativ för dig som är trött på färgen eller ytan på ditt nuvarande golv. Lackad ekparkett var populärt på 70-talet men inte lika så idag. Många gillar inte den gul-orangea nyansen och vill därför lägga nytt. Väljer man istället att slipa bort den lackade ytan så uppenbarar sig en tom canvas. Valmöjligheterna blir många samtidigt som man sparar både tid, material och pengar. Det är ofta kostsamt att lägga ett nytt kvalitetsgolv – även för miljön. Ett trägolv räcker länge om man tar hand om det, och på ett nyslipat trägolv kan du välja både nyans och ytskikt. Kanske drömmer du om en mörkare, oljad parkett? Eller vitlaserade brädgolv? Oavsett träslag så går ditt golv att slipa.

Hur går det till?

Många ryggar tillbaka vid tanken på att slipa sina trägolv. Uppochnervända rum och damm överallt. Du kan vara lugn. Idag har de allra flesta golvslipmaskinerna luftsug som gör att dammet inte sprids i rummet, så att städningen inte ska behöva ta upp en massa tid och bekymmer för dig. Du behöver inte heller vara orolig för att du ska bli lämnad med ett obehandlat golv. Även ytbehandlingen görs direkt av specialisten, så att du slipper stå där och inte veta vad du ska göra härnäst. Och tänk så skönt det är när allting färdigställs på en och samma gång.

26 Apr 2020